8η Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας #IDoR2022 - Affidea Ελλάδος

7 Νοεμβρίου, 2022

8η Νοεμβρίου – Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας #IDoR2022

Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας (International Day of  Radiology) καθιερώθηκε το 2012, με κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ESR), της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA) και του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR) για να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γερμανό φυσικό Βίλχελμ Ρέντγκεν, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ στις 8 Νοεμβρίου του 1895.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας είναι αφιερωμένη σε όλους τους επαγγελματίες της απεικόνισης και τον ουσιαστικό ρόλο τους στο ταξίδι του ασθενούς, αλλά και στη συνέχεια της υγειονομικής περίθαλψης, συμβάλλοντας στη διάγνωση, τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών με ασφάλεια.

Η 8η Νοεμβρίου αποτελεί μια ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η ακτινολογία για να διασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση, λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις και βελτιωμένα αποτελέσματα θεραπείας για τους ασθενείς, και να προωθήσουμε τα οφέλη στους συναδέλφους μας στον τομέα της υγείας και στο ευρύτερο κοινό.

«Όλοι οι επαγγελματίες του τμήματος των ιατρικών απεικονίσεων της Affidea, ιατροί, τεχνολόγοι και διοικητικό προσωπικό, βρισκόμαστε στο πλευρό κάθε εξεταζόμενου για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση όλων των παθήσεων, ώστε να προάγουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, με ασφάλεια» σημειώνει ο Δημήτριος Δαραβίγκας, Ακτινοδιαγνώστης, Επιστημονικός Διευθυντής της Affidea Ελλάδος.

Η Affidea διαθέτει σύγχρονα τμήματα Ιατρικών Απεικονίσεων τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των απεικονιστικών εξετάσεων. Διενεργούνται:

  • Ακτινογραφίες ρουτίνας
  • Αξονικές & Μαγνητικές Τομογραφίες
  • Αναίμακτες στεφανιογραφίες
  • Υπέρηχοι όλων των οργάνων
  • Ψηφιακές Μαστογραφίες
  • Σπινθηρογραφήματα
  • Μέτρηση λίπους
  • Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, παρέχοντας υποστήριξη και άμεση συμβουλευτική από όλες τις ιατρικές ειδικότητες, εάν χρειαστεί. Συνεργάζεται με κορυφαίους ιατρούς ακτινοδιαγνώστες που εγγυώνται την έγκυρη και την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων. Είναι στελεχωμένη με έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνολογικό προσωπικό, γεγονός που εξασφαλίζει την υψηλή απεικονιστική ποιότητα των λήψεων, χωρίς ταλαιπωρία για τον εξεταζόμενο.

Λειτουργεί πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα διαχείρισης και αρχειοθέτησης της ιατρικής εικόνας. Οι εικόνες των εξετάσεων αποθηκεύονται και διαχειρίζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η πρόσβαση σε προηγούμενες εξετάσεις και η δυνατότητα επεξεργασίας τους για σύγκριση, δίνουν τη δυνατότητα στον ιατρό του απεικονιστικού τμήματος να έχει συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του ασθενούς και να πραγματοποιεί ταχύτερη και ασφαλέστερη διάγνωση.

INFO

Ακτινολογία ονομάζεται η ειδικότητα της Ιατρικής που χρησιμοποιεί τεχνολογίες απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων ή άλλων μερών του σώματος, με σκοπό τη διάγνωση και πολλές φορές τη θεραπεία ασθενειών.

Η απεικόνιση επιτεύχθηκε πρώτα με ακτίνες Χ (ιοντίζουσα ακτινοβολία) που ανακαλύφθηκαν από τον Βίλχελμ Ρέντγκεν (Wilhelm Röntgen) το 1895, γι’ αυτό η εφαρμογή τους στην ιατρική ονομάστηκε «Ακτινολογία».

Με την πρόοδο όμως της Ιατρικής και της Φυσικής, κυρίως τα τελευταία 30 χρόνια, ανακαλύφθηκαν και άλλες μέθοδοι απεικόνισης του σώματος όπως η υπερηχοτομογραφία και ο μαγνητικός συντονισμός οι οποίες, παρ’ όλο το ότι δεν χρησιμοποιούν ακτίνες Χ, συμπεριλαμβάνονται στην Ακτινολογία, η οποία πρέπει να ονομάζεται πλέον «Ιατρική Απεικόνιση» (Medical Imaging).

Η ιατρική ειδικότητα της Ακτινολογίας μέχρι το 1979 ασχολείτο με την Ακτινοδιαγνωστική, με την Ακτινοθεραπεία και με τη Ραδιολογία (με χρήση ραδιοϊσοτόπων). Η εκπαίδευση σ’ αυτήν διαρκούσε τρία χρόνια. Τότε χωρίστηκε σε τρεις ιατρικές ειδικότητες με τα προαναφερθέντα αντικείμενα που σήμερα λέγονται Ακτινοδιαγνωστική, Ακτινοθεραπευτική και Πυρηνική Ιατρική αντιστοίχως και πενταετή διάρκεια εκπαίδευσης για την πρώτη και τετραετή για τις άλλες δύο.

Σήμερα «Ακτινολόγους» συνηθίζεται να αποκαλούμε τους ακτινοδιαγνώστες ενώ τα παλαιότερα «ακτινολογικά» τμήματα ή εργαστήρια τα ονομάζουμε πλέον τμήματα «Ιατρικών Απεικονίσεων» για τους λόγους που προαναφέρονται. Οι διαγνωστικές εικόνες που παράγονται και αξιοποιούνται σ’ αυτά τα εργαστήρια προέρχονται από απλές και ειδικές ακτινολογικές εξετάσεις (συμβατικές), από αξονικές τομογραφίες, από υπερηχοτομογραφίες και από μαγνητικές τομογραφίες.

Οι συμβατικές και οι επεμβατικές ακτινολογικές εξετάσεις και οι αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ως μέσο την ακτινοβολία Χ η οποία έχει βιολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό και κατά συνέπεια βιολογικό κόστος. Παρόλο το ότι η τεχνολογία μας έχει εφοδιάσει με σύγχρονα μηχανήματα που ελαχιστοποιούν τις χορηγούμενες στον εξεταζόμενο δόσεις ακτινοβολίας, πάντα υπάρχει ένα αθροιστικό βιολογικό κόστος και αυτό είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα των διαγνωστικών αυτών μεθόδων.

Πρέπει εντούτοις να τονιστεί ότι το ισοζύγιο όφελος/κόστος κλίνει σαφώς υπέρ του οφέλους, μιας και έχει επανειλημμένως διαπιστωθεί ότι η αποφυγή ακτινολογικών εξετάσεων (που έχουν βεβαίως επιστημονικά τεκμηριωμένη ένδειξη), λόγω φόβου για την ακτινοβολία, μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην έγκαιρη διαπίστωση και επομένως στην αποτελεσματική θεραπεία διαφόρων νόσων (ιδιαίτερα του καρκίνου).

Στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea η εξέταση Αξονικής Τομογραφίας, μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις της σύγχρονης ιατρικής, πραγματοποιείται με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας, εξασφαλίζοντας σε όλους τους εξεταζόμενους ασφαλείς και ποιοτικές εξετάσεις.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα βελτιστοποίησης της δόσης ακτινοβολίας “Dose Excellence” που πραγματοποιούμε κατ’ αποκλειστικότητα.