Ανάγκη πρόληψης της επερχόμενης πανδημίας long-COVID - Affidea Ελλάδος

21 Νοεμβρίου, 2022

Ανάγκη πρόληψης της επερχόμενης πανδημίας long-COVID

Την ανάγκη πρόληψης του συνδρόμου long-COVID επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή Health Matters και στη δημοσιογράφο Νεκταρία Καρακώστα του δημοφιλούς site thecaller.gr, η Νευρολόγος Δρ. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, επιστημονικά υπεύθυνη του Νευρολογικού Ιατρείου των κέντρων Affidea Αθηνών και Περιστερίου.

H ίδια τόνισε ότι στην οξεία φάση της νόσου COVID-19, ο κορωνοϊός έχει ψυχιατρικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν προεξάρχουσα κόπωση, κυρίως στην αρχική φάση της λοίμωξης, διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης, διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, ενώ σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να φτάσουν στο ντελίριο και στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπτώσεις υπάρχουν επιπροσθέτως και στο περιφερικό νευρικό σύστημα με μυαλγίες και νευροπάθειες. Υπάρχουν όμως συμπτώματα νευροψυχιατρικής φύσης που εντάσσονται στη σφαίρα του long- COVID και περιλαμβάνουν κόπωση, brain fog, διαταραχές στη μνήμη και στη συγκέντρωση.

Στην ερώτηση για το ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα, η Δρ. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου εξήγησε ότι πρόκειται κυρίως για τα άτομα που νόσησαν σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. “Υπολογίζεται ότι έως και το 80% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν για κορωνοϊό, εμφανίζουν νευροψυχιατρικά συμπτώματα και αυτό σχετίζεται και με τις συνθήκες της νοσηλείας τους, όπως π.χ. το ICU syndrome”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Στεφάνου.
Eπίσης, αυξημένο κίνδυνο εμφανίζουν τα άτομα με συννοσηρότητες. Όσο περισσότερες συννοσηρότητες έχει ένας άνθρωπος, τόσο αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης νευροψυχιατρικής νόσου. Τέλος, παίζει ρόλο το γενετικό υπόστρωμα κάποιων ανθρώπων.

Γιατί η πρόληψη είναι το κλειδί για το long-COVID

Η Δρ. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου τόνισε ότι το βασικό μας όπλο έναντι του συνδρόμου long-COVID είναι η πρόληψη. Με δεδομένο ότι οι πολλαπλές λοιμώξεις από κορωνοϊό έχουν αθροιστική επίπτωση και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση long-COVID, η ειδικός προτείνει ως μέτρο πρόληψης αφενός τον εμβολιασμό, αφετέρου συστήνει στους ασθενείς να διερευνούν όποιο σύμπτωμα μετά τη νόσηση από κορωνοϊό επιδρά στη λειτουργικότητά τους.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το σύνδρομο long-COVID και τους τρόπους διαχείρισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων.