Check up για χρόνια νοσήματα - Affidea Ελλάδος

4 Οκτωβρίου, 2022

Check up για χρόνια νοσήματα

Με τους ειδικούς ελέγχους μπορεί να διαγνωστεί μία πάθηση αλλά και να παρακολουθείται μία χρόνια νόσος. Ενδεικτικά:

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση, μια πάθηση που επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, χαρακτηρίζεται διεθνώς ως σιωπηλή επιδημία λόγω της μειωμένης οστικής αντοχής, που συχνά γίνεται αντιληπτή αργοπορημένα από τον ασθενή, συνήθως ως πόνος στη μέση, ως πόνος σε πλευρές, ως κύφωση και ακόμα πιο αργά ως κάταγμα. Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, η ανδρική οστεοπόρωση, η οστεοπόρωση μετά από χρήση κορτικοειδών, η οστεοπόρωση ατόμων νεαρότερης ηλικίας, η οστεοπόρωση κύησης, η οστεοπόρωση παιδιών, η οστεοπόρωση από ακινησία είναι μερικές περιπτώσεις που συναντάμε συχνά.

Το τσεκ απ οστεοπόρωσης περιλαμβάνει μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί ο καταγματικός κίνδυνος, να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και να προληφθεί το επόμενο κάταγμα. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας και χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Στις γυναίκες πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια.

 

Έλεγχος θυρεοειδούς

Ο έλεγχος του θυρεοειδούς αποτελείται από επιλεγμένες εξετάσεις ώστε να παρέχει μια πρώτη ματιά στο μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών, επιτρέποντας τον εντοπισμό των πιο συχνών ανισορροπιών της λειτουργίας του αδένα που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια νοσήματα. Ο βασικός έλεγχος του θυρεοειδούς περιλαμβάνει τη μέτρηση της TSH, Τ3, Τ4, των αντισωμάτων αντι-TG και αντι-TPO, καθώς και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Πολλοί ασθενείς με διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να παραμείνουν χωρίς διάγνωση εξαιτίας της απουσίας συμπτωμάτων ή την παρουσία μη ειδικών συμπτωμάτων. Σε αυτές και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η αξιολόγηση των θυρεοειδικών ορμονών και των αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδούς, μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Οι ανωμαλίες στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής ρυθμίζουν το επίπεδο του μεταβολισμού, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, το δέρμα και όλοι οι υπόλοιποι ιστοί και όργανα του σώματος, εξαρτώνται από το θυρεοειδή για να διατηρήσουν το μεταβολικό τους επίπεδο και να παραμείνουν υγιείς με την παραγωγή νέων κυττάρων για την αντικατάσταση των γερασμένων.

Καρδιολογικός έλεγχος

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο υπέρηχος (Triplex) καρδιάς είναι δύο βασικές προληπτικές εξετάσεις, μη παρεμβατικές, που δίνουν στον γιατρό πολλές και σημαντικές πληροφορίες. Μπορεί να γίνουν σε κάθε ηλικία, ακόμη και στα παιδιά που αθλούνται, και αποτελούν έναν απλό τρόπο παρακολούθησης της υγείας της καρδιάς, μαζί με την κλινική εξέταση και τη δοκιμασία κοπώσεως. Το καρδιογράφημα μπορεί να δείξει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της καρδιάς, π.χ. αρρυθμία ή ταχυκαρδία, η αξιοπιστία του όμως εξαρτάται από το πώς λειτουργεί η καρδιά τη στιγμή που γίνεται η εξέταση. Ο υπέρηχος καρδιάς εξετάζει την ανατομία και την αιμάτωση της καρδιάς και μπορεί να αναδείξει κάποιο πρόβλημα στις βαλβίδες ή τις κοιλίες. Εάν δεν υπάρχει γνωστό πρόβλημα υγείας, ο έλεγχος αυτός είναι καλό να γίνει στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων, ώστε να υπάρχει ένα υπόδειγμα που θα χρησιμεύσει για αναφορές στο μέλλον.

 

Γυναικολογικός έλεγχος

Περιλαμβάνει ψηφιακή μαστογραφία ή και υπερηχογράφημα μαστών, εξετάσεις που γίνονται είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα, κυρίως για την έγκαιρη ανακάλυψη ογκιδίων στο μαστό αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Μετά τα 40 η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Για τις γυναίκες το τεστ Pap είναι η πιο χρήσιμη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και πρέπει να αρχίζει από την ενηλικίωση της γυναίκας και να επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως κάθε χρόνο. Τέλος, το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων ή ενδοκολπικό αποσκοπεί στη διάγνωση φλεγμονών, λοιμώξεων, καλοηθών και κακοηθών όγκων του κόλπου της μήτρας και των ωοθηκών κ.α.

Έλεγχος προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ συνιστά την δεύτερη αιτία θανάτου σε άνδρες άνω των 50 ετών μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Λόγω του ασυμπτωματολογικού χαρακτήρα του καθώς και σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού, η εξέταση προστάτη πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών. Ο ολοκληρωμένος έλεγχος περιλαμβάνει εξέταση αίματος PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), Free PSA, Ratio και υπερηχογράφημα προστάτη.

 

 

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα  Σεξουαλικώς  Μεταδιδόμενα  Νοσήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις,  τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη-AIDS. Η διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις με απλή αιμοληψία όπου αναγνωρίζονται αντιγόνα και αντισώματα ενάντια του ιού (Ηπατίτιδας A,B,C).

Πλήρης μικροσκοπική και καλλιέργεια κολπικού υγρού

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού μπορεί να ανιχνεύσει μικροοργανισμούς που υπάρχουν στον κόλπο και να τους ταυτοποιήσει. Η καλλιέργεια κολπικού υγρού είναι απαραίτητος  έλεγχος κάθε φορά που υπάρχουν ενοχλήσεις (π.χ. αυξημένα υγρά, πόνος, τσούξιμο, φαγούρα, κ.ά.) για κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα. Όταν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ακολουθείται από αντιβιόγραμμα και χορηγείται στοχευμένα η κατάλληλη θεραπεία και μόνο όταν χρειάζεται, οπότε η λοίμωξη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα. Καλλιέργεια κολπικού υγρού γίνεται επίσης προληπτικά, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αναζητηθεί και να θεραπευτεί μια λοίμωξη που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη σύλληψη ή στην ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Πλήρης μικροσκοπική και καλλιέργεια σπέρματος

Η καλλιέργεια σπέρματος είναι μία εξέταση που γίνεται στο εργαστήριο και για την οποία απαιτείται δείγμα σπέρματος. Σκοπός της εξέτασης είναι ο εντοπισμός πιθανών παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη στο ουροποιογενετικό σύστημα του άνδρα. Κατά την καλλιέργεια του σπέρματος γίνεται έλεγχος για την παρουσία κοινών παθογόνων μικροοργανισμών (αερόβιων και αναερόβιων). Επίσης πρέπει να ελέγχεται και η παρουσία άλλων μικροβίων, όπως το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα. Τέλος, προαιρετικά γίνεται και ανίχνευση χλαμυδίων. Αναπόσπαστο στοιχείο της θετικής για παθογόνα μικρόβια καλλιέργειας είναι η εκτέλεση αντιβιογράμματος, που ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό για το ποιο αντιβιοτικό είναι το καταλληλότερο, προκειμένου να εκριζωθεί ο παθογόνος μικροοργανισμός.

 

Προγεννητικός έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης (το αργότερο μέχρι την 10η εβδομάδα κύησης) ή πριν ακόμη το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλείς, τις περισσότερες φορές μη επεμβατικές, διαδικασίες που σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογέννητο.

Σχετικά Άρθρα

1

4 Οκτωβρίου, 2022

Check up για χρόνια νοσήματα

Με τους ειδικούς ελέγχους μπορεί να διαγνωστεί μία πάθηση αλλά και να παρακολουθείται μία χρόνια νόσος. Ενδεικτικά: Οστεοπόρωση Η οστεοπόρωση, μια πάθηση που επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, χαρακτηρίζεται διεθνώς ως σιωπηλή επιδημία λόγω της μειωμένης οστικής αντοχής, που συχνά γίνεται αντιληπτή αργοπορημένα από τον ασθενή, συνήθως ως πόνος στη μέση, ως πόνος σε πλευρές, […]