COVID-19 και Σακχαρώδης διαβήτης: Νέα επιστημονικά δεδομένα - Affidea Ελλάδος

3 Μαΐου, 2022

COVID-19 και Σακχαρώδης διαβήτης: Νέα επιστημονικά δεδομένα

Η λοίμωξη COVID-19 από τον κορωνοϊό  SARS-CoV-2 είναι γνωστή για τις αναπνευστικές επιπλοκές.  Χαρακτηρίζεται από μία οξεία φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία έχει φανεί ότι εκτός από το αναπνευστικό σύστημα έχει επιπτώσεις και στο μεταβολισμό.

Η υπερφλεγμονώδης αυτή αντίδραση μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και να επηρεάσει την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, συμβάλλοντας  στη διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη,  δημιουργώντας έτσι μια προδιαβητική κατάσταση. Η διάρκεια της προδιαβητικής κατάστασης και το κατά πόσο αυτή είναι αναστρέψιμη, είναι ακόμα άγνωστο και υπό μελέτη.

Σε ασθενείς που πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου 1 ή  2, η αντίδραση αυτή συμβάλλει στην επιδείνωση του διαβήτη κατά τη διάρκεια της νόσησης. Επίσης, τους καθιστά ασθενείς υψηλού κινδύνου για πιο βαριά νόσηση και περισσότερες επιπλοκές.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, συμπεριέλαβε πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Οι περίπου 180.000 ασθενείς με θετική διάγνωση COVID-19 εμφάνισαν, έως και 1 χρόνο μετά, αυξημένο κίνδυνο κατά 40% εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη καθώς και αυξημένο κίνδυνο κατά 85% για ανάγκη χρήσης αντιδιαβητικής αγωγής.

 

Παρατηρήθηκε αναλογική αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη με την βαρύτητα της COVID-19. Οι ασθενείς με αυξημένο Δείκτη Μάζας σώματος (BMI) εμφάνισαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη συγκριτικά με τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με διαβήτη είχαν τύπου 2 διαβήτη.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής μελέτης αναδεικνύουν την μεγάλη επίπτωση που μπορεί να έχει στον αριθμό των ασθενών με νέα διάγνωση διαβήτη, με δεδομένο τον αριθμό κρουσμάτων με COVID-19 (> 480 εκατομμύρια ασθενείς μέχρι το Μάρτιο του 2022) καθώς και την ανάγκη των ασθενών με ιστορικό COVID-19 να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.

Όσο γίνονται γνωστές νέες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό, θα υπάρξουν και οι ανάλογες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την σωστή παρακολούθηση των ασθενών μετά από νόσηση με COVID-19.

«Όταν όλη αυτή η πανδημία υποχωρήσει, θα μείνουμε με την κληρονομιά αυτής της πανδημίας – μια κληρονομιά χρονίας νόσου»  κατέληξε ο Ziyad Al-Aly, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

 

Γράφει ο Πέτρος Κατσόγιαννος MD, PhD Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Ομίλου Affidea