COVID-19 Οδηγίες για ταξιδιώτες - Affidea Ελλάδος

12 Ιουνίου, 2021

COVID-19 Οδηγίες για ταξιδιώτες

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 6 Ιουνίου 2021 αναφέρθηκαν συνολικά 172.637.097 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 3.718.944 θάνατοι.

 

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται πολύ υψηλός. Γενικά συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται ισχυρά η αποφυγή μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

 

Πριν το ταξίδι

  • ενημερώνεστε για τους ισχύοντες περιορισμούς, σχετικά με ταξίδι στη χώρα/περιοχή προορισμού

Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στις ιστοσελίδες:

και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Υγείας ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

  • αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  • πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  • καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι και όχι με το χέρι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ και αναζητείστε ιατρική βοήθεια.
  • αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους προσέλευσης και αναμονής ταξιδιωτών και επίσης σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

 

Μετά την επιστροφή

  • παρακολουθήστε την υγεία σας για 14 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Είσοδος στην Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την είσοδο στην Ελλάδα

Protocol for Arrivals in Greece – https://travel.gov.gr/.

 

Ισχύοντα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της COVID-19 λοίμωξης στην Ελλάδα

Κοινή Υπουργική Απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 35171/2021 – ΦΕΚ 2374/Β/5-6-2021

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Σχετικά Άρθρα

1

12 Ιουνίου, 2021

COVID-19 Οδηγίες για ταξιδιώτες

O ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και εξαπλώθηκε παγκόσμια προκαλώντας πανδημία. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού και η λοίμωξη αναπνευστικού που προκαλεί ονομάστηκε COVID-19. Ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό […]