Covid-19: Πως θα προστατευτούμε από τον κορωνοϊό - Affidea Ελλάδος

10 Φεβρουαρίου, 2020

Covid-19: Πως θα προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα θα συντελέσουν ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρει η Επιστημονικά Υπεύθυνη Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος του Ομίλου Affidea, κα Σοφία Ραυτοπούλου.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορωνοϊό;

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5-2 μέτρα, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια ή απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ.
  • Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
  • Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ώστε να λάβετε οδηγίες. Μείνετε σπίτι, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και μην επισκέπτεστε νοσοκομεία η χώρους υγείας.
    Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.

Βασική προστασία οι κανόνες προσωπικής υγιεινής

«Να καθαρίζετε σωστά τα χέρια σας και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σας περιβάλλουν. Τα χέρια επιμολύνονται κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις χρηματικές συναλλαγές. Το επιμελές πλύσιμο των χεριών συχνά θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα μικρόβια», συμβουλεύει η κα Σοφία Ραυτοπούλου.

Τι να θυμάστε όταν πλένετε τα χέρια σας, σύμφωνα με την Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο

Χρησιμοποιήστε σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και στη ράχη της παλάμης.
Πλύνετε καλά τα χέρια: παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, και τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
Ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Στεγνώσετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Άλλες βασικές οδηγίες για να μην μεταδώσουμε τον ιό

  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Επιστρέφοντας στο σπίτι, αλλάζουμε ρούχα και βγάζουμε τα παπούτσια.
  • Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και την αμυντική του ικανότητα. Γι’ αυτό οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τoν κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.

Μας προστατεύει η μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία παραμένοντας σπίτι;

  • Προμηθευόμαστε τα φάρμακα μου που ήδη λαμβάνουμε, εγκαίρως.
  • Παραγγέλνουμε τηλεφωνικά τα τρόφιμα.
  • Φροντίζουμε την ενυδάτωση και διατροφή μας.
  • Ακολουθούμε καθημερινό πρόγραμμα υγιεινής.
  • Ακολουθούμε καθημερινό πρόγραμμα άσκησης.
  • Επικοινωνούμε με συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα.
  • Ενημερώνουμε τον γιατρό μας για οποιαδήποτε μεταβολή της υγείας σας.
  • “Μένουμε σπίτι”, προσέχοντας την υγεία μας. Παράλληλα, ενημερώνουμε συγγενείς και φίλους με τους οποίους επικοινωνούμε καθημερινά και τους κρατάμε ενήμερους για την κατάσταση της υγείας μας.

Τι είναι γενικά ο κορωνoϊός

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, που συναντώνται συχνά στα ζώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις και μετά από μετάλλαξη, μπορεί να μεταδοθούν από το ζώο στον άνθρωπο. Ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV ανήκει στην ομάδα Β των ιών κορώνα και δύναται να επηρεάζει και να προσβάλει τόσο το αναπνευστικό όσο το γαστρεντερολογικό και το νευρολογικό σύστημα του ατόμου.

Χρόνος επώασης

Η περίοδος επώασης εκτιμάται 2-14 ημέρες αλλά έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις έως 28 ημέρες. Στα πλαίσια του χρόνου επώασης μελέτες έχουν ήδη καταγράψει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς σε χρονικό διάστημα 2-4 ημέρων μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων. Κινέζικες μελέτες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί σε άμεσο χρονικό διάστημα 2-3 ημέρων θα εμφανίσουν τελικά την νόσο, έτσι το ποσοστό των ασυμπτωματικών κυμαίνεται από 1-3%.

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός που μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μία εβδομάδα, δύσπνοια χωρίς να είναι το βασικό, βήχας, κακουχία, αιμόπτυση ενώ έχουν αναφερθεί συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως έμετος, ναυτία, ανοσμία, αγευσία και διαρροϊκές κενώσεις. Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα.

Υπάρχει θεραπεία;

Η αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού μέχρι σήμερα παραμένει εστιασμένη στα συμπτώματα και είναι υποστηρικτική. Όμως, περισσότερες από 70 φαρμακευτικές ουσίες και συνδυασμοί τους βρίσκονται ήδη υπό κλινική έρευνα και σταδιακά θα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα τους.

Μεταδοτικότητα

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί, όταν ένα άτομο έρθει σε επαφή με εκκρίσεις ασθενούς, όπως τα σταγονίδια που προέρχονται από τον βήχα.

Αναλόγως με την μολυσματικότητα του ιού, το φτέρνισμα ή η χειραψία μπορεί να προκαλέσουν τη διασπορά του. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή αντικειμένου που έχει αγγίξει μολυσμένο άτομο, εάν στη συνέχεια κάποιο άτομο χωρίς να πλύνει τα χέρια του ακουμπήσει στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Κάθε ασθενής δύναται να μολύνει 2-2.5 ευπαθή άτομα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μεταβληθεί με τη συλλογή επικαιροποιημένων στατιστικών δεδομένων.

Θνητότητα

Είναι λίγο δύσκολο να υπολογιστεί λόγω πολλών ασυμπτωματικών περιστατικών, παρόλ’ αυτά φαίνεται να υπολογίζεται γύρω στο 3-4% αναλόγως τα συστήματα υγείας, παροχές υπηρεσιών υγείας και το επίπεδο της κάθε χώρας.

«Μένουμε Σπίτι»: Ώρα ευθύνης για την αντιμετώπιση του κορονωϊού!

 

 

Σχετικά Άρθρα

1

10 Φεβρουαρίου, 2020

Covid-19: Πως θα προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα θα συντελέσουν ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κορωνοϊό, αναφέρει η Επιστημονικά Υπεύθυνη Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος του Ομίλου Affidea, κα Σοφία Ραυτοπούλου. Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορωνοϊό; Τακτικό πλύσιμο […]