COVID-19 Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα - Affidea Ελλάδος

13 Ιουνίου, 2021

COVID-19 Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Της Σοφίας Ραυτοπούλου*

Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου Ομίλου Affidea

 

Ο τρίτος κατά σειρά κορωνοϊός τα τελευταία 20 χρόνια, αν και ηπιότερος από τους δυο προηγούμενους (SARS 2002-2004 και MERS 2012) μέχρι και σήμερα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας εκατομμύρια άτομα και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους έως και σήμερα.

Ο λόγος που τον κατέστησε ικανό να μας προσβάλει καθολικά και ανεξέλεγκτα ήταν και είναι ότι το 40% της μετάδοσής του γίνεται από τους ασυμπτωματικούς φορείς.

Παρόλο που η Ελλάδα δεν είχε προηγούμενες εμπειρίες από κορωνοϊούς, εφάρμοσε άμεσα δραστικά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης με μεγάλη επιτυχία, μιας και αποφεύχθηκαν χιλιάδες θάνατοι και χάρη σε αυτό τώρα μπορούμε να χαρούμε και να απολαύσουμε τον ήλιο και τις ομορφιές της χώρας μας πιο ελεύθερα, πάντα με κοινωνική ευθύνη και τήρηση των μέτρων προστασίας που έχει θέσει η πολιτεία.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα ανάμεσά μας και μολύνει καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό ατόμων σε όλο τον πλανήτη.

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, άσθμα, διάμεσα νοσήματα του πνεύμονα, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, βρογχιεκτασίες, κλπ) πιθανά λόγω της μη τακτικής τους παρακολούθησης μέσα στην καραντίνα, να παραμέλησαν τον έλεγχο και να επιδεινώθηκαν, με συνέπεια την έκπτωση της πορείας της νόσου τους..

Παρόλο που το καλοκαίρι είναι περίοδος ανεμελιάς και χαλάρωσης, οι αναπνευστικές παθήσεις δύναται να επιδεινωθούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

Στόχος είναι η παρότρυνση όλων των αναπνευστικών ασθενών να επανεκτιμήσουν, να ελέγξουν αλλά και να επαναπροσδιορίσουν θεραπευτικά την χρόνια πάθησή τους, πάντα με την βοήθεια του θεράποντα πνευμονολόγου τους για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου αναπνευστικής ευεξίας.

Επιβάλλεται λοιπόν η θωράκιση του οργανισμού μας και ειδικά των πνευμόνων μας!

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

1.      Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.

2.      Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια.

3.      Αποφεύγετε τις χειραψίες και την σωματική επαφή.

4.      Προτιμάτε για έξοδο μέρη (εστιατόρια, καφέ, παραλίες) που τηρούν τους κανόνες ασφάλειας που συστήνει η πολιτεία.

5.      Χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη και ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της.

 

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

1.      Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με συμπτώματα βήχα, αυξημένη αποβολή πτυέλων και δύσπνοια, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους, μιας και τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις απορρύθμισης της νόσου τους.

2.      Ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα αν εμφανίσουν βήχα, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, συριγμό/«σφύριγμα» στην αναπνοή, πιθανά έχουν εκτεθεί σε κάποιο αλλεργιογόνο ή οι εναλλαγές της θερμοκρασίας να τους προκαλέσουν κρίση βρογχικού άσθματος.

3.      Ασθενείς με Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΑΑΥ) επιβάλλεται να επικοινωνήσουν με τον πνευμονολόγο τους πριν την έναρξη των διακοπών τους, ώστε να ελέγξουν τον σωστό τρόπο λειτουργίας των συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά κατά την διάρκεια του ύπνου τους (CPAP /BIPAP) αλλά και να επανεκτιμήσουν το σύνδρομο με report τελευταίων μηνών.

4.      Αλλαγή τρόπου ζωής με υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

5.      Διακοπή καπνίσματος.

6.      Εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες και αργότερα, πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους για την εποχική γρίπη.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, γίνεται πιο αποτελεσματική η προστασία όλων μας αλλά και ιδιαίτερα των αναπνευστικών ασθενών που υπόκεινται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Καλό και ασφαλές καλοκαίρι σε όλους με υγιείς πνεύμονες!

 

*Η κα Σοφία Ραυτοπούλου MD, MSC, MRSM(UK), MBGS(UK) είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος του Ομίλου Affidea, MSc Ειδικός Ιατρός Διαταραχών Ύπνου και Ερευνήτρια Γενετικής Καρκίνου Πνεύμονα στην Ακαδημία Αθηνών.

 

Σχετικά Άρθρα

1

13 Ιουνίου, 2021

COVID-19 Συμβουλές για ασφαλείς διακοπές σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

Της Σοφίας Ραυτοπούλου* Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου Ομίλου Affidea   Ο τρίτος κατά σειρά κορωνοϊός τα τελευταία 20 χρόνια, αν και ηπιότερος από τους δυο προηγούμενους (SARS 2002-2004 και MERS 2012) μέχρι και σήμερα εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, προσβάλλοντας εκατομμύρια άτομα και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους έως και σήμερα. Ο λόγος που τον κατέστησε ικανό […]