Σμηγματορροική δερματίτιδα ενηλίκων: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση - Affidea Ελλάδος

3 Δεκεμβρίου, 2020

Σμηγματορροική δερματίτιδα ενηλίκων: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που συχνά αναφέρεται και ως “σμηγματορροϊκό έκζεμα”, είναι μια φλεγμονώδης δερματίτιδα με χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή.

Περίπου ένα 2-4% του πληθυσμού πάσχει από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση με συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες. Παρόλο που δεν αποτελεί δερματική νόσο επικίνδυνη για την υγεία ή μεταδοτική, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

 

Πότε εμφανίζεται;

Πρόκειται για μία συχνά ήπια δερματίτιδα που επηρεάζει τις σμηγματορροϊκές περιοχές και παρουσιάζει εποχιακή εμφάνιση -παρατηρείται βελτίωση τους καλοκαιρινούς μήνες- και περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Πού οφείλεται;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε γενετική προδιάθεση αλλά και σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως άγχος, κόπωση, υπερπαραγωγή σμήγματος, ορμονολογικές διαταραχές και ο υπερπoλλαπλασιασμός ενός μύκητα που εντοπίζεται φυσιολογικά στην επιδερμίδα (Malassezia).

Συχνή εμφάνιση της δερματοπάθειας έχουμε και σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις (πχ. Parkinson) και ανοσολογικές διαταραχές.

Ποια είναι η κλινική εικόνα;

Οι βλάβες συνήθως εντοπίζονται στο προσώπο στις σμηγματορροϊκές ζώνες, πάνω από τα φρύδια, στο μεσόφρυο, στις πλευρές της μύτης και πολύ συχνά στο τριχωτό της κεφαλής. Ορισμένες φορές εμφανίζονται βλάβες και στο στέρνο και σπανιότερα σε άλλες περιοχές του δέρματος με πτυχώσεις, όπως η μασχάλη.

Χαρακτηρίζεται από λιπαρές φολίδες ή λέπια, ερυθρότητα στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής, απολέπιση και έντονο κνησμό ο οποίος μπορεί να εμφανίζει μεταβλητή ένταση.

Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Ανάλογα με την κλινική εικόνα, το στάδιο και τα συμπτώματα του ασθενούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος της θεραπείας είναι η κερατόλυση, η μείωση της φλεγμονής και η αντιμετώπιση του μύκητα με ειδικά αντιμυκητιασικά τoπικά θεραπευτικά μέσα.

Συνήθως προτείνεται ένας συνδυασμός από κερατολυτικές ή/και σμηγματορυθμιστικές κρέμες/λοσιόν, κερατολυτικά σαμπουάν, κρέμες καθαρισμού, αντιμυκητιασικούς παράγοντες ή/και τοπική αγωγή με αντιφλεγμονώδη δράση.

Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας που θα θέσει τη διάγνωση και θα σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

Γράφει η Δρ Ιωάννα Ταμπούρη

Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Ομίλου Affidea

Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Περιστερίου

Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου “Eberhard Karls University of Tuebingen” της Γερμανίας

 

Σχετικά Άρθρα

1

3 Δεκεμβρίου, 2020

Σμηγματορροική δερματίτιδα ενηλίκων: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που συχνά αναφέρεται και ως “σμηγματορροϊκό έκζεμα”, είναι μια φλεγμονώδης δερματίτιδα με χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή. Περίπου ένα 2-4% του πληθυσμού πάσχει από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση με συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες. Παρόλο που δεν αποτελεί δερματική νόσο επικίνδυνη για την υγεία ή μεταδοτική, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία. […]