Δερματοσκόπηση, χαρτογράφηση & αφαίρεση σπίλων: Γιατί και πότε πρέπει να την κάνει ένας δερματολόγος - Affidea Ελλάδος

13 Οκτωβρίου, 2023

Δερματοσκόπηση, χαρτογράφηση & αφαίρεση σπίλων: Γιατί και πότε πρέπει να την κάνει ένας δερματολόγος

Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι (ελιές) είναι αβλαβείς, ωστόσο δεν πρέπει να τους αγνοήσετε. Το μελάνωμα, ο πιο σοβαρός καρκίνος του δέρματος, μπορεί να ξεκινήσει από μια ελιά. Η αιμορραγία, η αλλαγή σχήματος ή η φαγούρα, είναι τα κυριότερα συμπτώματα εμφάνισης μελανώματος. Η εμφάνιση μίας νέας μελαχρωματικής βλάβης ή η μεταβολή ενός προϋπάρχοντος σπίλου είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν από ειδικό, καθώς μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ύπαρξης μιας κακοήθειας.

Το μελάνωμα που εντοπίζεται νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί. Είναι πιο πιθανό, όμως, να εντοπίσετε έγκαιρα το μελάνωμα, εάν γνωρίζετε τα σημεία όπου έχετε ελιές και πώς μοιάζουν οι ελιές σας.

Πώς αντιμετωπίζουν οι δερματολόγοι τις ελιές;

Ακόμη και για σπίλους για τους οποίους δεν υπάρχει υποψία κακοήθειας, μπορεί να είναι επιθυμητή η αφαίρεσή τους. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση συχνών τραυματισμών του σπίλου, λόγω τριβής με ρουχισμό ή λόγω χρήσης ξυραφιού.
  • Σε περίπτωση επιθυμίας του ενδιαφερόμενου να αφαιρεθεί ο σπίλος για αισθητικούς λόγους.

Όταν ένας σπίλος χαρακτηριστεί ως πρόβλημα για τον ενδιαφερόμενο, τότε θα πρέπει να τον εξετάσει ένας δερματολόγος και να αποφασίσει εάν πρέπει να αφαιρεθεί. Ο δερματολόγος μπορεί να αφαιρέσει, με ασφάλεια και τεχνογνωσία, έναν σπίλο κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στο ιατρείο.

Όπως επισημαίνουν και οι έμπειροι δερματολόγοι του Ομίλου Affidea, η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος αυξάνει πολύ τις πιθανότητες ίασης, γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος του δέρματός μας για προειδοποιητικά και ύποπτα σημάδια. Ο έλεγχος γίνεται τόσο με την αυτοεξέταση όσο και με την τακτική επίσκεψη στον δερματολόγο για κλινικό και δερματοσκοπικό έλεγχο.

Διάγνωση: Ο ρόλος της δερματοσκόπησης και χαρτογράφησης σπίλων

Η δερματοσκόπηση είναι μία μέθοδος που επιτρέπει την διάγνωση του κακοήθους μελανώματος σε πολύ πρώιμο στάδιο, με την προϋπόθεση ότι ο δερματολόγος διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία. Με την βοήθεια ενός ειδικού μικροσκοπίου καθίστανται ορατά μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών που δεν είναι δυνατό να δούμε με γυμνό μάτι και τα οποία βρίσκονται κάτω από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος.

Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος. Με την χρήση ειδικής κάμερας, συνδεδεμένης με ηλεκτρονικό υπολογιστή, γίνεται συστηματική καταγραφή και ψηφιακή απεικόνιση όλων των σπίλων (ελιών) του σώματος ανά διαστήματα που ορίζονται από τον ιατρό δερματολόγο, με σκοπό την παρακολούθηση αυτών και σύγκριση των απεικονίσεων.

Αφαίρεση σπίλων: Γιατί πρέπει να την κάνει ένας δερματολόγος

Η αφαίρεση ενός σπίλου, είτε αυτή γίνεται για ιατρικούς λόγους είτε για αισθητικούς, είναι απαραίτητο να διενεργείται από ειδικό δερματολόγο, σε άσηπτες συνθήκες και με ιστοπαθολογική συνεκτίμηση.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η αφαίρεση σπίλου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ιατρικής επίσκεψης και με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί στη συνέχεια να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, με εξαίρεση το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα, την έντονη σωματική άσκηση και την σάουνα ή χαμάμ, για όσο χρονικό διάστημα φέρει τα ράμματα. Φυσικά, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση και το ατομικό ιστορικό ή την πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής, θα δοθούν και εξατομικευμένες οδηγίες.

Η αφαίρεση ενός σπίλου για ιατρικούς λόγους μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ για αισθητικούς λόγους προτιμότερο είναι να πραγματοποιείται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

 

Οι έμπειροι δερματολόγοι του Ομίλου Affidea συνιστούν τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος:

  • Κάντε αυτοεξέταση του δέρματός σας.

Μια αυτοεξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε νωρίς το μελάνωμα. Μπορείτε να μάθετε πώς να ελέγχετε το δέρμα σας και τι να αναζητάτε, χρησιμοποιώντας τον κανόνα  ABCDE.

  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Υποστηρίζεται από πολλούς ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον αριθμό των σπίλων στο δέρμα και προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Το solarium και οι τεχνητές πηγές μαυρίσματος αποτελούν επίσης αιτίες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας, αποφύγετε το μαύρισμα κάθε είδους και φορέστε αντηλιακό κάθε μέρα.

  • Έχετε 50 ή περισσότερες ελιές στο δέρμα σας;

Τα άτομα με πολλούς σπίλους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα. Επομένως θα πρέπει να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο για να εξετάζει το δέρμα σας όσο συχνά χρειάζεται.

  • Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης.

Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, η συμμετοχή σας σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Καθώς άνθρωποι που έχουν μεγάλους, εμφανείς ή ασυνήθιστους σπίλους που καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αδιάκριτα βλέμματα και bulling, η αλληλεπίδραση με άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις μπορεί να προσφέρει συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη.

Σχετικά Άρθρα

1

13 Οκτωβρίου, 2023

Δερματοσκόπηση, χαρτογράφηση & αφαίρεση σπίλων: Γιατί και πότε πρέπει να την κάνει ένας δερματολόγος

Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι (ελιές) είναι αβλαβείς, ωστόσο δεν πρέπει να τους αγνοήσετε. Το μελάνωμα, ο πιο σοβαρός καρκίνος του δέρματος, μπορεί να ξεκινήσει από μια ελιά. Η αιμορραγία, η αλλαγή σχήματος ή η φαγούρα, είναι τα κυριότερα συμπτώματα εμφάνισης μελανώματος. Η εμφάνιση μίας νέας μελαχρωματικής βλάβης ή η μεταβολή ενός προϋπάρχοντος σπίλου είναι στοιχεία […]