Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας - Affidea Ελλάδος

25 Απριλίου, 2023

Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι 19% των θανάτων εξαιτίας καρδιοπαθειών σχετίζεται με το κάπνισμα. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν.

Ο καπνός του τσιγάρου παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα, επιβαρύνοντας την καρδιά και καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.

Το κάπνισμα “αφαιρεί” το οξυγόνο από το αίμα, “διεγείρει” την καρδιά και κάνει ορισμένα συστατικά του αίματος πιο εύκολο να συγκολληθούν και να δημιουργήσουν θρόμβους. Αυτό οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο ή / και πρόωρο θάνατο.

Το παθητικό κάπνισμα – η εισπνοή καπνού από άλλους που καπνίζουν – επίσης επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής και πνευμονικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή / και πρόωρου θανάτου.

Οι χημικές ουσίες του καπνού μεταφέρονται από τους πνεύμονες σε ζωτικά όργανα όπως τα μάτια, το στόμα, τη μύτη, το λαιμό, το δέρμα, τον στόμαχο, τον εγκέφαλο, τα δόντια και το νευρικό σύστημα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, οδοντιατρικά προβλήματα και πεπτικά έλκη.

Αν είστε καπνιστής και σταματήσετε, τα οφέλη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Μέσα σε περίπου 2 ώρες από τη διακοπή, δεν υπάρχει πια νικοτίνη στο αίμα. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν ως και δύο μέρες, ώστε υποπροϊόντα της νικοτίνης να αφήσουν το σώμα σας.
  • Μέσα σε 8 ώρες, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνεται στα φυσιολογικά και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται ελαφρώς, αλλά μπορεί να πάρει από 3-30 ημέρες για να επιστρέψει στο κανονικό επίπεδο.
  • Σε 12-24 ώρες, το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Η αποτελεσματικότητα των πνευμόνων αρχίζει να βελτιώνεται. Θα έχετε λιγότερη δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση και η αντοχή θα βελτιωθεί.
  • Μέσα σε 2 μέρες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άνετα και να μυρίζετε πιο καλά. Η γεύση θα ζωντανέψει και η όσφρηση θα επιστρέψει απόλυτα.
  • Μέσα σε λίγες μέρες, οι συσσωρευμένες εκκρίσεις στους πνεύμονες γίνονται πιο ρευστές και αρχίζουν να αποβάλλονται κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων.
  • Εντός 3 εβδομάδων, οι πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα. Η άσκηση είναι πιο εύκολη.
  • Μέσα σε 2 μήνες, η ροή του αίματος στα άκρα θα βελτιωθεί. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια και μια αίσθηση υπερηφάνειας και ικανοποίησης.
  • Μετά από 3 μήνες, το ανδρικό σπέρμα επιστρέφει στην φυσιολογική ποσότητα και δραστικότητα.
  • Σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, βελτιώνεται η κυκλοφορία και η ποιότητα των συστατικών του αίματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μετά από 12 μήνες, ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή είναι σχεδόν ο μισός συγκριτικά με όποιον συνεχίζει να καπνίζει.
  • Σε 4-5 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου έχει μειωθεί στο ίδιο με των μη καπνιστών.
  • Μετά από 5-10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι περίπου μισός από των καπνιστών. Μετά από 10 έως 20 χρόνια γίνεται το ίδιο με των μη καπνιστών.
  • Μετά από 15 χρόνια, ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή είναι σχεδόν πανομοιότυπος με των μη καπνιστών.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η νικοτίνη είναι εθιστική και συμπεριλαμβάνεται στις «εξαρτησιογόνες ουσίες», όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Zητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας ή από το εξειδικευμένο προσωπικό των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές. Στα Ιατρεία αυτά εξειδικευμένοι γιατροί αναλαμβάνουν να βοηθήσουν άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας.

Είναι έξω από κάθε αμφιβολία ότι πρωτίστως απαιτείται η επιθυμία του καπνιστή να κόψει το τσιγάρο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετή. Οι άνθρωποι που πήραν συμβουλές και βοήθεια, κατάφεραν πιο συχνά να σταματήσουν.

 

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσοβόλας, PhD,

Καρδιολόγος του Ομίλου Affidea,

με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο HEART Hospital του Πανεπιστημίου UCL στη Μ. Βρετανία

 

Σχετικά Άρθρα

1

25 Απριλίου, 2023

Διακοπή καπνίσματος: Ποια τα οφέλη για την υγεία μας

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι 19% των θανάτων εξαιτίας καρδιοπαθειών σχετίζεται με το κάπνισμα. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν. Ο καπνός του τσιγάρου παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα, επιβαρύνοντας την καρδιά και καθιστώντας δυσκολότερη […]