Δωρεάν μαστογραφίες στα διαγνωστικά κέντρα Affidea μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» - Affidea Ελλάδος

22 Ιουλίου, 2022

Δωρεάν μαστογραφίες στα διαγνωστικά κέντρα Affidea μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για τον καρκίνο του μαστού δίνει για πρώτη φορά το εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, που θεσπίστηκε στη μνήμη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, και έχει στόχο να τις διευκολύνει να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»;

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» αφορά σε γυναίκες που είναι στην ηλικιακή κατηγορία από 50 έως 69 χρόνων. Περιλαμβάνει εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους, κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος. Με τον τρόπο αυτόν, το πρόγραμμα δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στον ιατρό για τις γυναίκες, που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του σχεδίου δράσης πρόληψης καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά στις νεοπλασίες μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και προστάτη, κι έχει διάρκεια έως και το τέλος του 2025. Οι δικαιούχοι πατώντας πάνω στο σχετικό link, που αποστέλλεται μέσω SMS από την ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο gov.gr., μεταφέρονται στην ενημερωτική πλατφόρμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όπου υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Τα πρώτα μαζικά μηνύματα για δωρεάν εξετάσεις μαστού έφτασαν στις γυναίκες δικαιούχους του προγράμματος. Ήδη διαγνωστικά κέντρα, όπως του Ομίλου Affidea, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και δέχονται τις πρώτες γυναίκες που υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία. Οι δωρεάν εξετάσεις επίσης μπορούν να γίνουν και σε δημόσιες δομές, στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν μαστογραφίες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Οι δικαιούχοι για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 69 ετών, να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προγράμματος και τέλος, να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

Ποια είναι η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Όσες δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία συνταγογράφησης άυλων παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνουν το παραπεμπτικό ηλεκτρονικά είτε μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο είτε μέσω email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Μετά τα πρώτα μαζικά SMS που έφτασαν στις δικαιούχους που είναι ηλικίας 50-54 χρόνων, θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες των 55-59, των 60-64 και τέλος των 65-69 ετών.

Οι υπόλοιπες μπορούν να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της επιλογής τους, μετά από γνωστοποίηση στη δομή του ΑΜΚΑ και του παραπεμπτικού στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Το παραπεμπτικό μπορεί να εκτελεστεί σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

 

Ποια είναι τα βήματα σε περίπτωση που προκύπτει ύποπτο εύρημα;

Εφόσον ως αποτέλεσμα της μαστογραφίας προκύπτει εύρημα BIRADS 3 και πάνω, που χρήζει περαιτέρω ελέγχου, δημιουργείται αυτόματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εσωτερικός κωδικός που δίνει στις δικαιούχους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, για τη διενέργεια κλινικής εξέτασης και γνωμάτευσης, σε ιατρό κατάλληλης ειδικότητας, όπως σε χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο-ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό (θεράπων ιατρός), ο οποίος είναι πιστοποιημένος χρήστης του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η δυνατότητα έχει ισχύ τριών μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης του αποτελέσματος της διαγνωστικής εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας.

Η κλινική εξέταση διενεργείται σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ο θεράπων ιατρός, εφόσον μετά την κλινική εξέταση κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ευρήματος, εκδίδει μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού. Το παραπεμπτικό έχει ισχύ τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης.

Τέλος, ο θεράπων ιατρός της Μονάδας Υγείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ενημερώνει σχετικά τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει παραπεμπτικό υπερηχογραφήματος μαστού, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο για ακόμη πιο ενδελεχή εξέταση.

 

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea, έχοντας στο επίκεντρο τη φροντίδα της γυναίκας, συμμετέχει ενεργά στην εθνική εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε ένα πιστοποιημένο και ασφαλές περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, πρωτοπορεί και επενδύει σε ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη στις γυναίκες που την επιλέγουν είτε για προληπτικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Στα Διαγνωστικά Κέντρα Affidea η εμπειρία της ψηφιακής μαστογραφίας είναι διαφορετική. Κάθε γυναίκα απολαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα για την υγεία του μαστού και απεικονιστικό έλεγχο με εξοπλισμό βασισμένο σε τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η διαδικασία επιβλέπεται πάντα από τεχνολόγους εξειδικευμένους στην απεικόνιση του μαστού, ενώ παρέχεται άμεση διάγνωση και συμβουλευτική καθοδήγηση, με την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

1

22 Ιουλίου, 2022

Δωρεάν μαστογραφίες στα διαγνωστικά κέντρα Affidea μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά»

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες να ενημερωθούν εγκαίρως για τον καρκίνο του μαστού δίνει για πρώτη φορά το εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, που θεσπίστηκε στη μνήμη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, και έχει στόχο να τις διευκολύνει να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. Τι είναι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»; Το πρόγραμμα «Φώφη […]