Dose Excellence - Affidea Ελλάδος

21 Απριλίου, 2023

Dose Excellence

Τι είναι το Dose Excellence που πραγματοποιείται κατά αποκλειστικότητα στα διαγνωστικά κέντρα Affidea;

 Το Dose Excellence είναι μία πρωτοβουλία του Ομίλου Affidea με σκοπό την βελτιστοποίηση της ασφάλειας του ασθενούς, και πιο συγκεκριμένα την βελτιστοποίηση της δόσης που λαμβάνουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία. Με άλλα λόγια σκοπός του Dose Excellence είναι η πραγματοποίηση εξετάσεων αξονικής τομογραφίας με όσο το δυνατόν χαμηλότερη εφικτή δόση στον/ην ασθενή, διατηρώντας την ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας.

 

Πώς παρακολουθείται η δόση της ακτινοβολίας στα διαγνωστικά κέντρα Affidea;

Τα στοιχεία κάθε εξέτασης καταγράφονται με τη βοήθεια ενός software (GE DoseWatch) και συλλέγονται κεντρικά με τη βοήθεια ενός Business Intelligence tool (GE, Imaging Insights) όπου παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η δόση της ακτινοβολίας. Η ανάλυση των δεδομένωv και οι πληροφορίες που συλλέγονται, επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση της δόσης των εξετάσεων αξονικής τομογραφίας και επομένως τη βελτιστοποίηση της ασφάλειας του ασθενούς.

Το Dose Excellence ξεκίνησε το 2014 και σήμερα εφαρμόζεται σε 13 χώρες με 120 συνδεδεμένα συστήματα αξονικών τομογράφων. Όλα τα κέντρα της Affidea Ελλάδος συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είναι τα μόνα ιατρικά κέντρα που το εφαρμόζουν πανελλαδικά.

 

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η δόση ακτινοβολίας και τι απαιτείται για την διασφάλιση της επιτυχίας του Dose Excellence;

Για το πρόγραμμα Dose Excellence, μία μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων ακτινολόγων, ακτινοφυσικών και τεχνολόγων από 13 χώρες της Ευρώπης, συνεργάζεται στενά ώστε να διασφαλίζεται ότι η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο ασθενής κατά την εξέταση είναι η ελάχιστη δυνατή διατηρώντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα της διαγνωστικής εικόνας για το δεδομένο κλινικό ερώτημα.

Η επιτυχία του προγράμματος βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  1. Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού
  2. Σύγχρονος εξοπλισμός τελευταίας γενιάς
  3. Συνεχής παρακολούθηση της απόδοσης του προγράμματος και σχεδιασμό δράσεων και διορθωτικών ενεργειών, όπου αυτό απαιτείται. Με άλλα λόγια, συνεχής παρακολούθηση όλων των τεχνικών παραμέτρων και βελτιστοποίησή τους ώστε η δόση στον ασθενή να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή ποιότητας εικόνας
  4. Συνεργασία όλων των ειδικοτήτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης που έχουμε στον Όμιλο, μας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχουμε κεντρικά, σε πραγματικό χρόνο, όλους του δείκτες ποιότητας και συνεχώς να τους βελτιώνουμε με σκοπό την ασφάλεια του ασθενούς. Τα πρωτόκολλα εξετάσεων αξονικής τομογραφίας προσαρμόζονται ώστε η ποιότητα της εικόνας να διασφαλίζει την διαγνωστική ακρίβεια με ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση από πλευράς ακτινοβολίας για τον ασθενή.

 

Το Dose Excellence έχει αποσπάσει πολλαπλές βραβεύσεις από την ιατρική κοινότητα. Τι σημαίνει για την Affidea η πρόσφατη βράβευση με 5 αστέρια από την ESR;

Το EuroSafe Imaging είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας για την προώθηση της ποιότητας και της ασφάλειας στην απεικόνιση, με στόχο να ενισχύει την ακτινοπροστασία σε όλη την Ευρώπη ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση. Το EuroSafe Imaging Stars είναι ένα δίκτυο διαγνωστικών κέντρων υψηλής ποιότητας που δεσμεύονται να εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ακτινοπροστασίας. Η βράβευση αυτή για τα κέντρα της Affidea επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Ομίλου Affidea για πρωτοπορία στην ασφαλέστερη απεικόνιση και την παράλληλη διατήρηση των υψηλότερων διαγνωστικών προτύπων.

Σχετικά Άρθρα

1

21 Απριλίου, 2023

Dose Excellence

Τι είναι το Dose Excellence που πραγματοποιείται κατά αποκλειστικότητα στα διαγνωστικά κέντρα Affidea;  Το Dose Excellence είναι μία πρωτοβουλία του Ομίλου Affidea με σκοπό την βελτιστοποίηση της ασφάλειας του ασθενούς, και πιο συγκεκριμένα την βελτιστοποίηση της δόσης που λαμβάνουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία. Με άλλα λόγια σκοπός του Dose Excellence είναι η […]