Η σημασία των διαγνωστικών εξετάσεων για την διατήρηση της υγείας - Affidea Ελλάδος

4 Οκτωβρίου, 2022

Η σημασία των διαγνωστικών εξετάσεων για την διατήρηση της υγείας

Το γνωστό σε όλους τσεκ-απ είναι απαραίτητο από την παιδική ηλικία και μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο, εφόσον γίνεται στο χρόνο που πρέπει και εξατομικεύεται με βάση την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι πολλές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν διαγνωστούν έγκαιρα.

Ένα παράδειγμα που αφορά τους περισσότερους ανθρώπους είναι οι αιματολογικές εξετάσεις. Αν στο πλαίσιο τακτικού διαγνωστικού ελέγχου παρατηρήσει κανείς ότι έχει αυξημένες τιμές π.χ. χοληστερίνης ή σακχάρου, μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του και να τις ρυθμίσει με αλλαγή τρόπου ζωής ή φαρμακευτική αγωγή προλαμβάνοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων και παθήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), περίπου 5% των ανδρών και 2% των γυναικών έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ η ηλικία όπου εμφανίζονται αυτά τα νοσήματα όλο και χαμηλώνει. Επιπλέον, 1 στους 5 έχει αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και 1 στους 4 αυξημένες τιμές λιπιδίων. Σε μία ενδεχόμενη καρδιαγγειακή ή άλλη πάθηση θα πρέπει να ληφθούν πολύ πιο επεμβατικά μέτρα θεραπείας τα οποία θα προκαλέσουν αναστάτωση στη ζωή του ασθενούς και της οικογένειάς του.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στον προγραμματισμό τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων και check up, σύμφωνα με την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό.

Έγκαιρη και ασφαλής διάγνωση σε ‘φιλικούς’ χώρους

Με τη χρήση ενός προγράμματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μπορείτε να επωφεληθείτε από άριστες υπηρεσίες και να κάνετε τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις σε αξιόπιστα διαγνωστικά κέντρα, χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία.

 

Γενικοί έλεγχοι 

Με τους γενικούς προληπτικούς ελέγχους (Βασικό & Full check up) έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε μια παθολογική κατάσταση έγκαιρα ή σε πρώιμο στάδιο. Είναι σημαντικό το βασικό check up να επαναλαμβάνεται τακτικά αλλά και να επιλέγεται το κατάλληλο πρόγραμμα με βάση την ηλικία και το φύλο.

 

Ειδικοί έλεγχοι

Με τους ειδικούς ελέγχους μπορεί να διαγνωστεί μία πάθηση αλλά και να παρακολουθείται μία χρόνια νόσος. Τα ειδικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου εστιάζουν στις κυριότερες και συχνότερες χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης, θυρεοειδής, οστεοπόρωση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλεργίες, προβλήματα καρδιακής λειτουργίας.

 

Παιδικοί έλεγχοι

Στην Affidea έχουμε σχεδιάσει για τις ανάγκες των μικρών μας φίλων (1-7 & 8-15 χρόνων) ειδικούς ελέγχους υγείας για την ασφαλή συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις αλλά και την προάσπιση της υγείας τους.

 

Έλεγχοι για Covid-19

Ο Όμιλος Affidea καλύπτει όλο το φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ο έλεγχος ανίχνευσης Covid-19 προσφέρει τη δυνατότητα πλήρους διερεύνησης ενός πιθανού κρούσματος.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ένα πλήρες τσεκ-απ για άτομο άνω των 40 ετών συνήθως περιλαμβάνει:

  • Ακτινογραφία Θώρακος
  • Καρδιολογική εξέταση
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Δοκιμασία κοπώσεως
  • Υπερηχογράφημα άνω-κάτω κοιλίας
  • PSA (Προστατικό Αντιγόνο) για τους άνδρες
  • Pap Test και Μαστογραφία για τις γυναίκες
  • Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (DEXA)

 

Όλες οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στα διαγνωστικά κέντρα Affidea, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και με όλα τα απαιτούμενα μέσα προστασίας.

Το check up μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς παραπεμπτικό ιατρού, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις γίνονται χωρίς ραντεβού.