Η σωστή ενημέρωση ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του μαστού - Affidea Ελλάδος

24 Οκτωβρίου, 2020

Η σωστή ενημέρωση ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του μαστού

Η καλύτερη αρχή για την σωστή πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, είναι η σωστή ενημέρωση για το ποιες εξετάσεις και κάθε πότε πρέπει να γίνονται αυτές από τις γυναίκες.

Όπως μας συμβουλεύει ο κ. Χρήστος Λούμπιας, Χειρουργός Μαστού & Ειδικός Μαστολόγος του Ομίλου Affidea, υπάρχουν 4 βασικές προληπτικές εξετάσεις για τον μαστό που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει αλλά και μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει να γνωρίζει και να ελέγχει πάνω στον μαστό της, θωρακίζοντας κατά το δυνατόν από νεαρή ηλικία τον οργανισμό της απέναντι στον καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως ιστορικού και κληρονομικότητας.

Βασικές προληπτικές εξετάσεις για την υγεία του μαστού ανά ηλικία

  1. Αυτοεξέταση: ψηλάφηση των μαστών από την ίδια την γυναίκα από την ηλικία των 20 ετών, σε μηνιαία βάση και ιδανικά την 7η – 8η ημέρα του κύκλου.
  2. Υπερηχογράφημα μαστών: εξέταση εκλογής από 30 ετών και άνω, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού μας.
  3. Ψηφιακή μαστογραφία: εξέταση εκλογής που συστήνεται στα 35 έτη να γίνει η πρώτη μαστογραφία αναφοράς, και εν συνεχεία και αν δεν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία στην ηλικία των 40 ετών. Από την ηλικία των 40 και μετά, η μαστογραφία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Από την ηλικία των 40 ετών ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνει Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών, Κλινική  Εξέταση, Ψηλάφηση μαστών από Ειδικό Ιατρό Μαστού.
  4. Κλινική εξέταση – ψηλάφηση από Ειδικό Ιατρό Μαστού.

Δείτε με μία ματιά στον παρακάτω πίνακα, ποιες εξετάσεις και κάθε πότε πρέπει να γίνονται για την σωστή πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

1

24 Οκτωβρίου, 2020

Η σωστή ενημέρωση ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του μαστού

Η καλύτερη αρχή για την σωστή πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, είναι η σωστή ενημέρωση για το ποιες εξετάσεις και κάθε πότε πρέπει να γίνονται αυτές από τις γυναίκες. Όπως μας συμβουλεύει ο κ. Χρήστος Λούμπιας, Χειρουργός Μαστού & Ειδικός Μαστολόγος του Ομίλου Affidea, υπάρχουν 4 βασικές προληπτικές εξετάσεις για τον μαστό που κάθε […]