Ινοκυστικός μαστός: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται - Affidea Ελλάδος

5 Ιανουαρίου, 2022

Ινοκυστικός μαστός: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούει ένας ιατρός μαστού στο ιατρείο από τις ασθενείς του είναι η ακόλουθη: «Γιατρέ μου, τι έχω; Τι είναι ινοκυστικός μαστός; Τι είναι η ινοκυστική αλλαγή των μαστών;»

Είναι ξεκάθαρο και απόλυτα σαφές ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, δεν είναι νόσος του μαστού. Είναι απλά μία παραλλαγή του φυσιολογικού, όμως, ο πόνος, το πρήξιμο, η έντονη ευαισθησία που υπάρχει, καθώς και τα διάφορα ψηλαφητικά ευρήματα ανησυχούν ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Η ινοκυστική αλλαγή των μαστών γίνεται αντιληπτή είτε από την ίδια την γυναίκα είτε από τον γιατρό κατά την κλινική εξέταση. Στη ψηλάφηση λοιπόν, ανιχνεύονται ένα ή περισσότερα οζίδια στον ένα ή και στους δύο μαστούς. Η επιβεβαίωση γίνεται πάντα με απεικονιστικές μεθόδους, μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ συχνό εύρημα στις προληπτικές εξετάσεις για τον μαστό, όπου σε ποσοστό μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 90% των γυναικών. Περίπου οι μισές γυναίκες εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα που συνδέονται με τις αλλαγές αυτές του μαστού. Ενώ προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις γυναίκες, εντούτοις δεν αποτελούν κίνδυνο εμφάνισης για τον καρκίνο του μαστού.

Η δράση των οιστρογόνων και της προγενεστερόνης ενοχοποιούνται για τις ινοκυστικές αλλαγές του μαστού. Συνήθως παρατηρείται πόνος, ευαισθησία ακόμη και στο άγγιγμα και πρήξιμο, είτε στον ένα είτε και στους δύο μαστούς πριν την περίοδο, και η αυτοψηλάφηση του μαστού γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Πολλές φορές σε γυναίκες με ινοκυστικές αλλαγές στον μαστό συνυπάρχουν ινοαδενώματα και κύστες, ενώ μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις όζοι, αποστήματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στον ένα ή και στους δύο μαστούς και μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ημέρα του κύκλου. Μπορεί ακόμη να προκαλέσουν και έκκριμα από τις θηλές των μαστών.

Σχετικά με την ανακούφιση της συμπτωματολογίας, η σωστή επιλογή ενός στηθόδεσμου που υποστηρίζει σωστά και επαρκώς τους μαστούς, καθώς και η χρήση ήπιων αναλγητικών με αντιφλεγμονώδη δράση, η βιταμίνη Ε και ίσως κάποια ειδικά έλαια μπορούν να βοηθήσουν αρκετά. Μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η διακοπή του καπνίσματος και επίσης ο περιορισμός κατανάλωσης καφείνης μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση της μαστοδυνίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη των οζιδίων αυτών πρέπει να διερευνάται και να εξασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο η καλοήθειά τους. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με παρακέντηση είτε με βιοψία των οζιδίων, τόσο για ανακουφιστικούς σκοπούς όσο και για διαγνωστικούς λόγους.

 

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, πάντα σύμμαχος σε θέματα υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού και επιστρατεύοντας ιατρική τεχνολογία αιχμής, παρέχει υπεύθυνα ολοκληρωμένες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και ποιοτικής στάθμης, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη και ασφάλεια στις γυναίκες που τον επιλέγουν.

Στα Ιατρεία Μαστού του Ομίλου Affidea διενεργούνται οι παρακάτω εξετάσεις: Κλινική εξέταση – ψηλάφηση μαστών, Ψηφιακή μαστογραφία, Ψηφιακή μαστογραφία με Τομοσύνθεση, Υπερηχογράφημα μαστών, Ελαστογραφία μαστών, Μαγνητική μαστών, Εντοπιστικές-μεγεθυντικές λήψεις, FNA Μαστού, Βιοψία μαστού (Core Biopsy), Κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος θηλής.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η δυνατότητα για μια ολοκληρωμένη συνεδρία υγείας μαστού η οποία περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιατρικού ιστορικού του μαστού
  • Επισκόπηση και έλεγχος του μαστού για ύποπτα ευρήματα
  • Έλεγχος για ύπαρξη παθολογικών λεμφαδένων
  • Ψηλάφηση μαστών σε όρθια θέση – Ψηλάφηση μαστών σε ύπτια θέση
  • Ψηλάφηση, έλεγχος της θηλής
  • Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του μαστού – εκμάθηση αυτοεξέτασης και αυτοψηλάφησης του μαστού

 

 

Γράφει ο Χρήστος Λούμπιας

Ειδικός Μαστολόγος – Χειρουργός μαστού

Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρείων Μαστού Affidea Αθηνών, Περιστερίου και Κηφισιάς

Σχετικά Άρθρα

1

5 Ιανουαρίου, 2022

Ινοκυστικός μαστός: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούει ένας ιατρός μαστού στο ιατρείο από τις ασθενείς του είναι η ακόλουθη: «Γιατρέ μου, τι έχω; Τι είναι ινοκυστικός μαστός; Τι είναι η ινοκυστική αλλαγή των μαστών;» Είναι ξεκάθαρο και απόλυτα σαφές ότι δεν πρόκειται για ασθένεια, δεν είναι νόσος του μαστού. Είναι απλά μία παραλλαγή του […]