Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση - Affidea Ελλάδος

June 2, 2021

Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση

Το 10-15% των ζευγαριών που δεν τεκνοποιεί μετά από 12 μήνες φυσιολογικών και συχνών σεξουαλικών επαφών κρίνεται ως υπογόνιμο. Η καλύτερη περίοδος γονιμοποίησης είναι η ηλικία των 20-30 ετών. Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε ολοένα και μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία (35-40 έτη).

Στα αίτια της υπογονιμότητας στον γυναικείο πληθυσμό αναφέρονται οι ορμονικές διαταραχές καθώς και συγγενείς ανωμαλίες των οργάνων αναπαραγωγής. Η μελέτη της ορμονικής καταγραφής των ορμονών αναπαραγωγής και του θυρεοειδούς θα οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και λύση.

Συναφές πρόβλημα αποτελεί το σύνδρομο πολυκυστικών ορμονών, ένα μεταβολο-ορμονικό σύνδρομο με κύριο ένοχο την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων ή την εγγενή προδιάθεση για διαβήτη τύπου Β, που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και των αυξητικών παραγόντων, με αποτέλεσμα να περιβάλλεται η ωοθήκη με σκληρή ινώδη κάψα και να οδηγείται σε ανωορρηκτικούς κύκλους.

Η ενδομητρίωση βρίσκεται στις κύριες θέσεις των αιτίων της υπογονιμότητας και σε συνδυασμό με την συνύπαρξη φλεγμονών δημιουργεί εκτός από προβλήματα στον γυναικείο κύκλο μέχρι και προβληματική με αποβολές κύηση έως και στείρωση!

Αίτια υπογονιμότητας ανιχνεύονται και στο κάπνισμα, που συντείνει στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και του μεταβολικού συνδρόμου. Η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει άμεσα και θαυματουργά αποτελέσματα στο υπογόνιμο ζευγάρι.

Η έντονη παρουσία στον ελληνικό πληθυσμό της θρομβοφιλίας (σε ποσοστό 10%), σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρθηκαν (λανθάνουσες φλεγμονές, ενδομητρίωση) ενεργοποιούν την αύξηση των ΝΚ (natural killers) κυττάρων, που περιορίζουν ή απαγορεύουν την εμφύτευση εμβρύου.

Επομένως, ο αιματολογικός και ανοσολογικός παράγοντας της υπογονιμότητας θα πρέπει να εξετάζεται. Αναφερόμενοι στην υπογονιμότητα δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την εξέταση σπέρματος του άνδρα και τον έλεγχο της γονιμοποιητικής του ικανότητας. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εξετάζονται και να θεραπεύονται ενδελεχώς.

Σχετικά Άρθρα

1

June 2, 2021

Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση

Το 10-15% των ζευγαριών που δεν τεκνοποιεί μετά από 12 μήνες φυσιολογικών και συχνών σεξουαλικών επαφών κρίνεται ως υπογόνιμο. Η καλύτερη περίοδος γονιμοποίησης είναι η ηλικία των 20-30 ετών. Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε ολοένα και μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία (35-40 έτη). Στα αίτια της υπογονιμότητας στον γυναικείο πληθυσμό […]