Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση - Affidea Ελλάδος

2 Ιουνίου, 2021

Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση

Θεωρητικά το 10-15% των ζευγαριών κρίνεται ως υπογόνιμο και είναι αυτό το ζευγάρι που δεν τεκνοποιεί μετά από 12 μήνες φυσιολογικών και συχνών σεξουαλικών επαφών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε ολοένα και μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία (35-40 έτη).  Οι σύγχρονες Ελληνίδες γεννάνε συνήθως μεταξύ 30-34 ετών, ενώ υπάρχει σταδιακή αύξηση του ορίου μετά τα 35 έτη. Η καλύτερη περίοδος γονιμοποίησης είναι η ηλικία των 20-30 ετών.

Στα αίτια της υπογονιμότητας στον γυναικείο πληθυσμό αναφέρονται οι ορμονικές διαταραχές, καθώς και οι συγγενείς ανωμαλίες των οργάνων αναπαραγωγής. Η μελέτη της ορμονικής καταγραφής των ορμονών αναπαραγωγής και του θυρεοειδούς θα οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και λύση.

Συναφές πρόβλημα αποτελεί το σύνδρομο πολυκυστικών ορμονών, ένα μεταβολο-ορμονικό σύνδρομο με κύριο ένοχο την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων ή την εγγενή προδιάθεση για διαβήτη τύπου Β, που αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και των αυξητικών παραγόντων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιβάλλεται η ωοθήκη με σκληρή ινώδη κάψα και να οδηγείται σε ανωορρηκτικούς κύκλους.

Η ενδομητρίωση βρίσκεται στις κύριες θέσεις των αιτιών της υπογονιμότητας και, σε συνδυασμό με την συνύπαρξη φλεγμονών, δημιουργεί εκτός από προβλήματα στον γυναικείο κύκλο, μέχρι και προβληματική με αποβολές κύηση έως και στείρωση.

Αίτια υπογονιμότητας ανιχνεύονται και στο κάπνισμα το οποίο συντείνει στην αύξηση του οξειδωτικού στρες και του μεταβολικού συνδρόμου. Η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει άμεσα και θαυματουργά αποτελέσματα στο υπογόνιμο ζευγάρι.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η έντονη παρουσία της θρομβοφιλίας (σε ποσοστό 10%) στον ελληνικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη επιβεβαιωμένη κακοήθεια (λανθάνουσες φλεγμονές, ενδομητρίωση), ενεργοποιεί την αύξηση των ΝΚ (natural killers) κυττάρων που περιορίζουν ή απαγορεύουν την εμφύτευση εμβρύου.

Επομένως ο αιματολογικός και ανοσολογικός παράγοντας της υπογονιμότητας παίζουν σημαντικό ρόλο και θα πρέπει να εξετάζονται σε πρώτο πλάνο.

Αναφερόμενοι στην υπογονιμότητα ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την εξέταση σπέρματος του άνδρα και τον έλεγχο της γονιμοποιητικής του ικανότητας. Δεν είναι μόνον η γονιμότητα των γυναικών που μειώνεται με την πάροδο των ετών. Νέες έρευνες δείχνουν ότι μετά τα 50 μειώνεται σημαντικά και η γονιμότητα των ανδρών, καθώς αυξάνονται οι ανωμαλίες του σπέρματος. Οι ειδικοί αναζητούν λύσεις με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ελέγχονται και να θεραπεύονται ενδελεχώς.

Σχετικά Άρθρα

1

2 Ιουνίου, 2021

Υπογονιμότητα: Αίτια και αντιμετώπιση

Θεωρητικά το 10-15% των ζευγαριών κρίνεται ως υπογόνιμο και είναι αυτό το ζευγάρι που δεν τεκνοποιεί μετά από 12 μήνες φυσιολογικών και συχνών σεξουαλικών επαφών. Ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης σε ολοένα και μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία (35-40 έτη).  Οι σύγχρονες Ελληνίδες γεννάνε συνήθως μεταξύ 30-34 ετών, ενώ υπάρχει σταδιακή […]