Καλοκαιρινή διασκέδαση και ο κορωνοϊός - Affidea Ελλάδος

8 Ιουλίου, 2022

Καλοκαιρινή διασκέδαση και ο κορωνοϊός

Καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την ανησυχητική επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται για το πώς θα κάνουμε ασφαλείς και ανέμελες διακοπές, και ταυτόχρονα θα καταφέρουμε να παραμείνουμε υγιείς και αλώβητοι από την λοίμωξη COVID-19.

Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το μεταδοτικότερο κύμα έως τώρα, με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον να μεταδίδεται ακαριαία και το κύμα της πανδημίας να κορυφώνεται στα τέλη Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες με ασφάλεια και σιγουριά, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο νόσησης με κορωνοϊό.

 

Ποια είναι τα πιο σημαντικά μέτρα προστασίας για να παραμείνουμε ασφαλείς από την COVID-19;

Παρόλο που έχουμε κάνει βήματα κατά της COVID-19, ο ιός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να βρίσκεται στις κοινότητες και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν από COVID-19. Μπορείτε, ωστόσο, να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό το καλοκαίρι, λαμβάνοντας τα ακόλουθα μέτρα:

  • Εμβολιαστείτε κατά της COVID-19 και ζητήστε από τους φίλους/την οικογένειά σας να εμβολιαστούν επίσης, εάν δεν το έχουν κάνει ακόμη.
  • Φοράτε μάσκες υψηλής προστασίας, όπως μάσκες N95 και KN95, όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιους χώρους και σε ορισμένες εξωτερικές εγκαταστάσεις, όπου η φυσική απόσταση είναι δύσκολη.
  • Μην παραμελείτε την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική εθιμοτυπία (βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα σας).
  • Μείνετε σπίτι, εάν έχετε συμπτώματα για λοίμωξη με COVID-19, έχετε βρεθεί θετικοί στην COVID-19 ή έχετε εκτεθεί σε άτομο με COVID-19.
  • Έχετε διαθέσιμα τεστ COVID-19 στο σπίτι, όταν ταξιδεύετε και χρησιμοποιήστε τα, εάν έχετε συμπτώματα (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι) ή εάν εκτεθήκατε πρόσφατα σε άτομο με COVID-19.
  • Μεταφέρετε επαρκείς προμήθειες σαπουνιού, νερού και απολυμαντικού χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
  • Περιορίστε την έκθεση σε μεγάλα πλήθη όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους.

 

Είναι ασφαλές το κολύμπι, σε ​​πισίνα ή στην παραλία;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των πισινών, του νερού της παραλίας ή των μαξιλαριών. Τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε ότι η COVID-19 είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόσταση.

 

Εάν πηγαίνουμε στην παραλία, συνιστάται να φοράμε μάσκα προσώπου ή να χρησιμοποιούμε σκηνή παραλίας;

Το να βρίσκεστε σε ανοιχτό, φωτισμένο και καλά αεριζόμενο εξωτερικό χώρο, με περιορισμένη συνάθροιση ατόμων, ενέχει χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές κοντά σε παραλίες (π.χ. δημόσια συγκοινωνία, εστιατόρια) συχνά γεμίζουν κόσμο και ο κίνδυνος μόλυνσης με COVID-19 αυξάνεται, καθώς περισσότεροι άνθρωποι χαλαρώνουν τα όρια σωματικής απόστασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα συνιστούσαμε να φοράτε μάσκα και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε φυσική απόσταση.

Ποια είδη αθλημάτων είναι πιο ασφαλή για τη συμμετοχή παιδιών και νέων; 

Ο τρόπος που παίζονται τα αθλήματα και ο τρόπος που μοιράζεται ο εξοπλισμός μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση της COVID-19 μεταξύ των παικτών. Γενικά:

  • Οι υπαίθριες δραστηριότητες έχουν μικρότερο κίνδυνο από τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.
  • Δραστηριότητες με μεγάλο διαχωρισμό μεταξύ των παικτών (π.χ. τένις) είναι χαμηλότερου κινδύνου από τις δραστηριότητες στενής επαφής.
  • Οι προπονητές, οι γονείς και οι προϊστάμενοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν οποιονδήποτε αισθάνεται άρρωστος ή έχει συμπτώματα συμβατά με την COVID-19 να αναβάλει τα ομαδικά αθλήματα και τα αθλήματα στενής επαφής μέχρι να υποβληθούν σε εξετάσεις ή αξιολόγηση.

 

Πώς μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων;

Μολονότι οι δραστηριότητές μας για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ευπρόσδεκτες από πολλές απόψεις,  εντούτοις αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στις κοινότητές μας. Δυστυχώς, πολλές από τις πολιτικές προστασίας των ευάλωτων ομάδων έχουν «χαλαρώσει» ή εξαλειφθεί εντελώς, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της πανδημίας COVID-19. Όμως, ακόμη και τώρα μπορούμε να λάβουμε μερικά απλά μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους:

  • Εμβολιαστείτε σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. Πολλά άτομα που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη ή τέταρτη δόση του εμβολίου για COVID-19 («αναμνηστικό») δεν το έχουν λάβει ακόμη.
  • Φοράτε μάσκες υψηλής προστασίας, όπως μάσκες N95 και KN95, σε εσωτερικούς χώρους (γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, δημόσια κτίρια), ακόμα κι αν δεν σας έχουν συστήσει να το κάνετε.
  • Να φοράτε πάντα μάσκα υψηλής προστασίας όταν βρίσκεστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων τρένων, αεροπλάνων, λεωφορείων, ταξί, ακόμα κι αν δεν σας έχει επιβληθεί να το κάνετε. Αυτό προστατεύει εσάς και τους γύρω σας.
  • Αποφύγετε το φαγητό σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όταν είναι δυνατό να δειπνήσετε σε εξωτερικούς χώρους.

 

Πρέπει να κάνω τεστ για COVID-19;

Ναι. Ο έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να γίνεται συχνά, ειδικά για τα άτομα που εκτίθενται ποικιλοτρόπως, επειδή συμβάλλει στην ασφάλειά σας και της κοινότητάς σας. Θα πρέπει να διενεργήσετε τεστ:

  • Εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε συμπτώματα συμβατά με την COVID-19: βήχας, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος, δύσπνοια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης.
  • Εάν εκτεθείτε σε κάποιον με COVID-19: δοκιμάστε τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την επαφή, ακόμα κι αν κάνετε το τεστ νωρίτερα. Και ακολουθήστε τις συστάσεις του ΕΟΔΥ σχετικά με την απομόνωση ενόσω περιμένετε τα αποτελέσματα.
  • Πριν δείτε φίλους και μέλη της οικογένειας.
  • Διαβάστε περισσότερα για τα τεστ ανίχνευσης εδώ: https://affidea.gr/enimeroseis-gia-ton  koronoio/