Νέα χρονιά, σημαντικοί στόχοι: Να μην αμελήσω τις προληπτικές εξετάσεις - Affidea Ελλάδος

13 Δεκεμβρίου, 2023

Νέα χρονιά, σημαντικοί στόχοι: Να μην αμελήσω τις προληπτικές εξετάσεις

Αν είστε από τα άτομα που αναβάλουν συνεχώς τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί δεν βρίσκουν χρόνο ανάμεσα στις τόσες πολλές υποχρεώσεις, μήπως είναι πλέον καιρός να εντάξετε ένα γενικό τσεκάπ στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς;

Μπαίνοντας σε αυτήν την διαδικασία, θα συνειδητοποιήσετε ότι αφιερώνοντας μερικές ώρες κάθε χρόνο για να ελέγξετε την υγεία σας, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε εγκαίρως οποιαδήποτε πάθηση σας απειλεί ή υποβόσκει χωρίς συμπτώματα και διαφορετικά δεν θα το γνωρίζατε.

Ποιες προληπτικές εξετάσεις πρέπει να κάνετε – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί της Affidea συμβουλεύουν να παρακολουθείτε την κατάσταση της υγείας σας, κάνοντας γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων κάθε χρόνο και μετρώντας την αρτηριακή σας πίεση.

Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, η μαστογραφία και το τεστ –Παπ πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου ιατρικού τους τσεκάπ.

Επίσης, οι άντρες μετά τα 50, θα πρέπει να κάνουν μία φορά το χρόνο PSA και κλινική εξέταση σε έναν ουρολόγο. Το PSA είναι μία απλή αιματολογική εξέταση κατά την οποία μετράται το ειδικό προστατικό αντιγόνο. Μια ουσία που παράγεται αποκλειστικά από τον προστάτη και όταν βρίσκεται αυξημένη, είναι αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος.

Οδηγίες για να πραγματοποιηθούν σωστά κάποιες βασικές διαγνωστικές εξετάσεις

 

  • Αιμοληψία: Νηστικοί το πρωί (ούτε καφέ, μόνο νερό επιτρέπεται). Το προηγούμενο βράδυ να έχετε φάει κάτι ελαφρύ.

 

  • Γενική ούρων: Τα πρώτα πρωινά ούρα, να μην έχει παρέλθει πάνω από 1 ½ ώρα από τον χρόνο συλλογής τους.

 

  • Θυρεοειδής: Αν λαμβάνετε χάπι, εκείνη την ημέρα δεν πρέπει να το πάρετε – μπορείτε να κάνετε την αιμοληψία και απόγευμα.

 

  • Καμπύλη σακχάρεως: Νηστικοί τουλάχιστον 12 ώρες και μετά από χορήγηση γλυκόζης ανά ½ ή 1 ώρα κάνουμε λήψεις αίματος. Η διαδικασία διαρκεί από 2 έως 3 ώρες.

 

  • Συλλογή ούρων 24ώρου: Την ημέρα της συλλογής πετάμε τα πρώτα πρωινά ούρα. Συλλέγουμε από τη δεύτερη ούρηση μέχρι την άλλη μέρα και τα πρώτα πρωινά. Συλλέγουμε όλα τα ούρα μέχρι και την τελευταία σταγόνα, γιατί η εξέταση βγαίνει βάσει του όγκου. Όταν υπάρχει και γενική ούρων, τα πρώτα πρωινά ούρα μπαίνουν χωριστά.

 

  • Συλλογή ούρων 2ώρου: Πετάμε τα πρώτα πρωινά, μαζεύουμε τα υπόλοιπα.

 

  • Καλλιέργεια κολπικού: Να μην είστε αδιάθετη. Να μην κάνετε εσωτερικά ή εξωτερικά πλύσιμο με αντισηπτικό. Πλύσιμο με σαπούνι  μόνον εξωτερικά. Όχι υπόθετα – κολπικά. Όχι σεξουαλική επαφή.

 

  • Test PAP: Τέσσερις ημέρες αποχή, μετά την 10η ημέρα της περιόδου (από την 1η ημέρα που βλέπετε αίμα).

 

  • Καλλιέργεια ουρηθρικού: Όχι σεξουαλική επαφή, όχι ούρηση για δύο ώρες πριν από την εξέταση.

 

  • Σπερμοδιάγραμμα: Αποχή για τέσσερις με έξι ημέρες. Το πρωί πρέπει μέσα σε μία ώρα να έχει έρθει το  δείγμα στο ιατρείο (να μην το φέρετε απόγευμα γιατί το δείγμα παρακολουθείται συνεχώς).

 

  • Καλλιέργεια κοπράνων, παρασιτολογική κοπράνων: Μικρή ποσότητα δείγματος, όποτε μπορεί ο ασθενής.