Νέο μηχάνημα iDXA στην Affidea Θεσσαλονίκης - Affidea Ελλάδος

14 Ιουνίου, 2022

Νέο μηχάνημα iDXA στην Affidea Θεσσαλονίκης

Κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού αποτελεί το υπερσύγχρονο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας (ΜΟΠ) που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη, στο διαγνωστικό κέντρο Affidea (Βασ. Γεωργίου 6), προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και βελτιώνοντας τη διαγνωστική αξία των απεικονιστικών εξετάσεων.

Η εγκατάσταση του νέου συστήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών από τον χώρο ολόκληρης της Περιφέρειας, λόγω των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι μια ύπουλη ασθένεια η οποία προκαλεί στον ασθενή, με το πέρασμα του χρόνου, κατάγματα τα οποία αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. Το εξελιγμένο σύστημα iDXA διπλής ενεργειακής στάθμης (Dual Energy X-Ray Absorptiometry -DEXA) έχει την δυνατότητα να υπολογίζει, μέσω της υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιεί στο οστό, την πιθανότητα κατάγματος του οστού (Fracture Risk), γεγονός που το καθιστά μοναδικό στο είδος του.

Το πρωτοποριακής τεχνολογίας FAN-BEAM (δέσμη τύπου «Βεντάλιας») μπορεί να πραγματοποιήσει, σε υψηλό επίπεδο και με εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία, εξετάσεις που αφορούν στην εκτίμηση της οστικής πυκνότητας αλλά και της σύστασης των οστικών ομάδων του σώματος. Το σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας iDXA διαθέτει σύστημα ανιχνευτών της πλέον σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελούμενο από δύο συστοιχίες κρυστάλλων πρωτοποριακής σύνθεσης με δυνατότητα κίνησης επί δύο αξόνων, δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας για την πυκνότητα αλλά και την παραμόρφωση του οστού. Έτσι επιτυγχάνουμε μετρήσεις οστικής πυκνότητας με υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα, καθώς και λήψη εικόνων υψηλής διακριτικής ικανότητας με την χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Επιπρόσθετα το iDXA του κατασκευαστικού οίκου GE Healthcare εξασφαλίζει άριστη σταθερότητα και επαναληψιμότητα στις μετρήσεις, γιατί διαθέτει τον πλέον σύγχρονο τρόπο βαθμονόμησης (Calibration), ο οποίος πραγματοποιείται ελέγχοντας κάθε φορά έξι διαφορετικές τιμές οστικής πυκνότητας – BMD που αντιστοιχούν σε διαφορετικές τιμές οστικής πυκνότητας και μαλακού ιστού. Με τον τρόπο αυτό βαθμονόμησης εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη ακρίβεια αποτελεσμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την στιγμή οποιοδήποτε άλλο σύστημα ελέγχει μία τιμή οστικής πυκνότητας κατά την διάρκεια του ποιοτικού ελέγχου, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μαλακός ιστός.

Το σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας iDXA, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας του στον διαχωρισμό μαλακού ιστού – οστού, ανταποκρίνεται πλήρως στη νέα κλινική πρακτική της λιπομέτρησης (Body composition), δηλαδή στην ανάλυση σύστασης σώματος. Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ασθένεια, με την πρωτοποριακή νέα κλινική πρακτική της λιπομέτρησης μπορούμε να έχουμε υψηλής ακρίβειας και επαναληψιμότητας αποτελέσματα για τους παχύσαρκους ασθενείς. Η κλινική αυτή πρακτική βοηθάει πάρα πολύ τους ενδοκρινολόγους για την διάγνωση σχεδιασμού θεραπείας και παρακολούθηση ασθενών με γενικότερα ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το iDXA είναι ιδανικό για παιδιατρικές εξετάσεις. Παρέχει άμεσα αποτελέσματα ανάλυσης:

  • των σπονδύλων της οσφυϊκής μοίρας (Ο1, Ο2, Ο3, Ο4)
  • του  συνολικού λίπους, του μαλακού  ιστού και των οστών.

Με την προσθήκη νέου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, το διαγνωστικό κέντρο Affidea, με πολυετή παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται ακόμα περισσότερο, με επίκεντρο τις ανάγκες των εξεταζομένων και των γιατρών.

 

Σχετικά Άρθρα

1

14 Ιουνίου, 2022

Νέο μηχάνημα iDXA στην Affidea Θεσσαλονίκης

Κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού αποτελεί το υπερσύγχρονο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας (ΜΟΠ) που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη, στο διαγνωστικό κέντρο Affidea (Βασ. Γεωργίου 6), προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και βελτιώνοντας τη διαγνωστική αξία των απεικονιστικών εξετάσεων. Η εγκατάσταση του νέου συστήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και από τις πρώτες ημέρες […]