Νέο μηχάνημα iDXA στην Affidea Θεσσαλονίκης: Η κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού μέτρησης οστικής πυκνότητας - Affidea Ελλάδος

14 Ιουνίου, 2022

Νέο μηχάνημα iDXA στην Affidea Θεσσαλονίκης: Η κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού μέτρησης οστικής πυκνότητας

Κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού αποτελεί το υπερσύγχρονο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη, στο διαγνωστικό κέντρο Affidea (Βασ. Γεωργίου 6), προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και βελτιώνοντας την διαγνωστική αξία των απεικονιστικών εξετάσεων.

Η εγκατάσταση του νέου συστήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών από τον χώρο ολόκληρης της Περιφέρειας, λόγω των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι μια ύπουλη ασθένεια η οποία προκαλεί στον ασθενή, με το πέρασμα του χρόνου, κατάγματα τα οποία αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου. Το εξελιγμένο σύστημα iDXA διπλής ενεργειακής στάθμης (Dual Energy X-Ray Absorptiometry -DEXA) έχει την δυνατότητα να υπολογίζει, μέσω της υψηλής ανάλυσης που πραγματοποιεί στο οστό, την πιθανότητα κατάγματος του οστού (Fracture Risk), γεγονός που το καθιστά μοναδικό στο είδος του.

Το πρωτοποριακής τεχνολογίας NARROW FAN-BEAM (δέσμη τύπου «Βεντάλιας») μπορεί να πραγματοποιήσει, σε υψηλό επίπεδο και με εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία, εξετάσεις που αφορούν στην εκτίμηση της οστικής πυκνότητας αλλά και της σύστασης των οστικών ομάδων του σώματος. Το σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας iDXA διαθέτει σύστημα ανιχνευτών της πλέον σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελούμενο από δύο συστοιχίες κρυστάλλων πρωτοποριακής σύνθεσης με δυνατότητα κίνησης επί δύο αξόνων, δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας για την πυκνότητα αλλά και την παραμόρφωση του οστού. Έτσι επιτυγχάνουμε μετρήσεις οστικής πυκνότητας με υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα, καθώς και λήψη εικόνων υψηλής διακριτικής ικανότητας με την χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Επιπρόσθετα, το iDXA του κατασκευαστικού οίκου GE Healthcare εξασφαλίζει άριστη σταθερότητα και επαναληψιμότητα στις μετρήσεις, γιατί διαθέτει τον πλέον σύγχρονο τρόπο βαθμονόμησης (Calibration), ο οποίος πραγματοποιείται ελέγχοντας κάθε φορά έξι διαφορετικές τιμές οστικής πυκνότητας – BMD που αντιστοιχούν σε διαφορετικές τιμές οστικής πυκνότητας και μαλακού ιστού. Με τον τρόπο αυτό βαθμονόμησης εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη ακρίβεια αποτελεσμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή την στιγμή οποιοδήποτε άλλο σύστημα ελέγχει μία τιμή οστικής πυκνότητας κατά την διάρκεια του ποιοτικού ελέγχου, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο μαλακός ιστός.

Επιπλέον, το σύστημα iDXA περιλαμβάνει:

  • Δυνατότητα για την εξέταση και την ανάλυση της σπονδυλικής στήλης (προφίλ – ανφάς) με την υψηλότερη ανάλυση.
  • TBS (Trabecular Bone Score) λογισμικό μέτρησης -εκτίμησης της πυκνότητας σπογγώδους οστού, όπου σε συνδυασμό με το T score της οστικής μάζας παρέχει ολοκληρωμένη πληροφορία για την μικροαρχιτεκτονική των οστών, την παρακολούθηση και την προτεινομένη φαρμακευτική αγωγή.
  • CORE SCAN πρωτόκολλο διαχωρισμού του υποδόριου από το σπλαχνικό λίπος, με δυνατότητα ποσοτικοποίησης και σύγκρισης, μια σημαντική πληροφορία που σχετίζεται με Διαβήτη τύπου Β, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.

Το σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας iDXA, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ευαισθησίας του στον διαχωρισμό μαλακού ιστού – οστού, ανταποκρίνεται πλήρως στη νέα κλινική πρακτική της λιπομέτρησης (Body composition), δηλαδή στην ανάλυση σύστασης σώματος (Μύες – Λίπος – Οστά), με καμπύλες αναφοράς και δυνατότητα αφαίρεσης των κάτω άκρων και της κεφαλής, κατάλληλη για αθλητές με μεγάλη μυϊκή μάζα.

Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ασθένεια, με την πρωτοποριακή νέα κλινική πρακτική της λιπομέτρησης μπορούμε να έχουμε υψηλής ακρίβειας και επαναληψιμότητας αποτελέσματα για τους παχύσαρκους ασθενείς. Η κλινική αυτή πρακτική ενδείκνυται για την διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με γενικότερα ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το iDXA είναι ιδανικό για παιδιατρικές εξετάσεις και για την λεπτομερή αξιολόγηση σε περιστατικά σκολίωσης. Παρέχει άμεσα αποτελέσματα ανάλυσης:

  • των σπονδύλων της οσφυϊκής μοίρας (Ο1, Ο2, Ο3, Ο4)
  • του  συνολικού λίπους, του μαλακού  ιστού και των οστών.

Με την προσθήκη νέου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, το διαγνωστικό κέντρο Affidea με πολυετή παρουσία στην πόλη της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται ακόμα περισσότερο, με επίκεντρο τις ανάγκες των εξεταζοόμενων και των γιατρών.

Σχετικά Άρθρα

1

14 Ιουνίου, 2022

Νέο μηχάνημα iDXA στην Affidea Θεσσαλονίκης: Η κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού μέτρησης οστικής πυκνότητας

Κορωνίδα του σύγχρονου εξοπλισμού αποτελεί το υπερσύγχρονο σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη, στο διαγνωστικό κέντρο Affidea (Βασ. Γεωργίου 6), προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και βελτιώνοντας την διαγνωστική αξία των απεικονιστικών εξετάσεων. Η εγκατάσταση του νέου συστήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας […]