'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δερματοσκόπηση από τους ειδικούς - Affidea Ελλάδος

11 Σεπτεμβρίου, 2023

‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δερματοσκόπηση από τους ειδικούς

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος ολοσωματικής εξέτασης του δέρματος αλλά και των εξαρτημάτων του, η οποία πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου. Απαραίτητο είναι να πραγματοποιηθεί από ειδικό δερματολόγο με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο.

 

Τι στόχο έχει η δερματοσκόπηση;

Η δερματοσκόπηση στοχεύει στον πλήρη έλεγχο όλου του δέρματος, των σπίλων αλλά και πιθανών λοιπών βλαβών. Μέσω αυτής, ο ειδικός δερματολόγος μπορεί έγκαιρα να αναγνωρίσει ύποπτες βλάβες του δέρματος, καθώς και να θέσει την ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης ή βιοψίας αυτών, με στόχο την ιστοπαθολογική συνεκτίμηση του ευρήματος.

 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται μία φορά ετησίως και στο πλαίσιο των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ετήσιο έλεγχο στον γυναικολόγο, ουρολόγο ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Επί ειδικών ενδείξεων ή λοιπών καταστάσεων του εξατομικευμένου ιστορικού του ασθενούς (π.χ.  οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, πολλαπλοί άτυποι σπίλοι κτλ. ) θα δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό.

 

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο του δερματολόγου, είναι ανώδυνη και παντελώς ακίνδυνη. Απαραίτητος είναι ο έλεγχος μετά από την πλήρη αφαίρεση του ρουχισμού, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί και τμηματικά, ώστε να μην αισθανθεί ο εξεταζόμενος άβολα. Απαραίτητη είναι και η εξέταση της γεννητικής περιοχής, των πτυχών του σώματος, των ονύχων, καθώς και του τριχωτού της κεφαλής. Η προσέλευση στον δερματολόγο καλό θα είναι να πραγματοποιείται χωρίς μακιγιάζ, καθώς και με άβαφα νύχια χεριών και ποδιών. Τα κοσμήματα ή τα βοηθήματα ακοής θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν από την εξέταση.

 

Πότε μπορώ να πραγματοποιήσω την εξέταση;

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί όλον τον χρόνο. Καλό θα ήταν, εφόσον υπήρξε έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, να υπάρξει μία απόσταση 4 τουλάχιστον εβδομάδων από την τελευταία, εφόσον δεν έχουν παρατηρηθεί συγκεκριμένες αλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Η φθινοπωρινή, χειμερινή και πρώιμη ανοιξιάτικη περίοδος, αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τον προγραμματισμένο έλεγχο των σπίλων.

 

Πέραν της κλασικής δερματοσκόπησης, υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για τον έλεγχο των σπίλων;

Πέραν της κλασικής δερματοσκόπησης, υπάρχει και η δυνατότητα της χαρτογράφησης των σπίλων.  Στην χαρτογράφηση σπίλων γίνεται η ψηφιακή απεικόνιση και καταγραφή των σπίλων, μέσω ειδικού μηχανήματος, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της παρακολούθησης πιθανών αλλαγών με απόλυτη ακρίβεια. Η εξέταση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε ασθενή, είναι όμως απαραίτητη για άτομα ανοικτού φωτοτύπου, πολλαπλούς σπίλους, παρουσία άτυπων ή δυσπλαστικών σπίλων, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ύπαρξη εγκαυμάτων παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο για επαγγελματικούς λόγους ή στα πλαίσια του ελεύθερου χρόνου. Είναι επίσης μία ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της ιατρικής επίσκεψης.

 

Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Βασίλογλου MD, MSc, για τις πληροφορίες. Η Αλεξάνδρα Βασίλογλου είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος των Δερματολογικών Κέντρων City Med του Ομίλου Affidea, ειδικευθείσα στο Βερολίνο Γερμανίας.

Σχετικά Άρθρα

1

11 Σεπτεμβρίου, 2023

‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δερματοσκόπηση από τους ειδικούς

Τι είναι η δερματοσκόπηση; Η δερματοσκόπηση είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος ολοσωματικής εξέτασης του δέρματος αλλά και των εξαρτημάτων του, η οποία πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου. Απαραίτητο είναι να πραγματοποιηθεί από ειδικό δερματολόγο με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο.   Τι στόχο έχει η δερματοσκόπηση; Η δερματοσκόπηση στοχεύει στον πλήρη […]