Πυκνός μαστός: Τι κίνδυνο κρύβει για την υγεία μιας γυναίκας - Affidea Ελλάδος

13 Μαρτίου, 2020

Πυκνός μαστός: Τι κίνδυνο κρύβει για την υγεία μιας γυναίκας

Θα έχει τύχει σίγουρα πολλές γυναίκες να έχουν ακούσει από τον γιατρό τους ότι έχουν πυκνό μαστό. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι τα διάφορα ινώδη στοιχεία στο μαστό είναι σε αναλογία περισσότερα από τον λιπώδη ιστό, δηλαδή το λίπος.

Δεδομένου ότι στην μαστογραφία ο λιπώδης ιστός απεικονίζεται με μαύρο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία με άσπρο χρώμα, όπως επίσης και ένας καρκινικός όγκος απεικονίζεται με άσπρο χρώμα, καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα τι μας ανησυχεί σε έναν πυκνό μαστό.

Σε έναν πυκνό μαστό λοιπόν ένας καρκινικός όγκος είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Η πυκνότητα των μαστών μεταβάλλεται όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Όσο περνούν τα χρόνια, ο μαστός τείνει να γίνεται λιγότερο πυκνός.

Η παραγωγή οιστρογόνων επίσης επηρεάζει την πυκνότητα των μαστών. Όσο υψηλότερα είναι τα οιστρογόνα σε μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πυκνότητα του μαστού.

Μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων παρατηρείται στις νεαρότερες ηλικίες και συνδέεται με πυκνό μαστό. Από την άλλη πλευρά η μικρότερη παραγωγή οιστρογόνων εμφανίζεται σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και σχετίζεται με λιγότερο πυκνό μαστό.

Άρα λοιπόν με απλά λόγια ο πυκνός μαστός καθιστά πιο δύσκολη την ανίχνευση μιας βλάβης του μαστού. Γι’ αυτό το λόγο και σε γυναίκες με πυκνό μαστό ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος γίνεται πάντα με μαστογραφία – υπέρηχο μαστών και ψηλάφηση από ειδικό ιατρό μαστού.

Σε νεαρές γυναίκες <35 ετών με πυκνό μαστό η εξέταση εκλογής είναι ο υπέρηχος μαστών.

Η ψηφιακή μαστογραφία με Τομοσύνθεση είναι η πιο αξιόπιστη μαζί με τον υπέρηχο μαστών για γυναίκες άνω των 40 ετών.

 

Του Χρήστου Λούμπια

Ειδικού μαστολόγου – Χειρουργού Μαστού Oμίλου Affidea