Πυκνός μαστός: Τι κίνδυνο κρύβει για την υγεία μιας γυναίκας - Affidea Ελλάδος

13 Μαρτίου, 2020

Πυκνός μαστός: Τι κίνδυνο κρύβει για την υγεία μιας γυναίκας

Θα έχει τύχει σίγουρα πολλές γυναίκες να έχουν ακούσει από τον γιατρό τους ότι έχουν πυκνό μαστό. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι τα διάφορα ινώδη στοιχεία στον μαστό είναι σε αναλογία περισσότερα από τον λιπώδη ιστό, το λίπος δηλαδή.

Δεδομένου ότι στην μαστογραφία ο λιπώδης ιστός απεικονίζεται με μαύρο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία με άσπρο χρώμα, όπως επίσης και ένας καρκινικός όγκος απεικονίζεται με άσπρο χρώμα, καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα τι μας ανησυχεί σε έναν πυκνό μαστό. Σε έναν πυκνό μαστό λοιπόν ένας καρκινικός όγκος είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Η πυκνότητα των μαστών μεταβάλλεται όσο μεγαλώνει η γυναίκα. Όσο περνούν τα χρόνια ο μαστός τείνει να γίνεται λιγότερο πυκνός. Η παραγωγή οιστρογόνων επίσης επηρεάζει την πυκνότητα των μαστών. Όσο υψηλότερα είναι τα οιστρογόνα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πυκνότητα του μαστού. Μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων (νεαρότερες ηλικίες) πυκνός μαστός, μικρότερη παραγωγή οιστρογόνων(εμμηνόπαυση) λιγότερο πυκνός μαστός.

Άρα, λοιπόν, πυκνός μαστός σημαίνει πιο δύσκολη ανίχνευση μιας βλάβης του μαστού, γι’ αυτό και σε γυναίκες με πυκνό μαστό ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος γίνεται πάντα με μαστογραφία – υπέρηχο μαστών και ψηλάφηση από ειδικό ιατρό μαστού.

Σε νεαρές γυναίκες <35 ετών με πυκνό μαστό η εξέταση εκλογής είναι ο υπέρηχος μαστών.

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση είναι η πιο αξιόπιστη μαζί με τον υπέρηχο μαστών για γυναίκες άνω των 40 ετών.

 

Του Χρήστου Λούμπια

Ειδικού μαστολόγου – Χειρουργού Μαστού Oμίλου Affidea