Ψηφιακή Mαστογραφία με Τομοσύνθεση: Η λύση για τους πυκνούς μαστούς - Affidea Ελλάδος

25 Ιανουαρίου, 2022

Ψηφιακή Mαστογραφία με Τομοσύνθεση: Η λύση για τους πυκνούς μαστούς

Τι είναι οι πυκνοί μαστοί;

Η πυκνότητα των μαστών ορίζεται από την αναλογία των ινωδών-αδενικών στοιχείων του μαστού σε σχέση με τον λιπώδη ιστό του μαστού. Όταν το λίπος υπερτερεί των λοιπών στοιχείων, τότε έχουμε λιπώδη μαστό. Όταν υπερτερούν τα ινώδη-αδενικά στοιχεία σε σχέση με το λίπος, τότε έχουμε πυκνούς μαστούς.

Η μεγάλη πυκνότητα των μαστών αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Δυσκολεύουν την ασφαλή διάγνωση και αυξάνουν την πιθανότητα σφάλματος της μαστογραφίας.

Η αχίλλειος πτέρνα της μαστογραφίας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ανίχνευση καρκίνου σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Έτσι έρχεται η ψηφιακή τομοσύνθεση, μία τεράστια εξέλιξη στον τομέα της απεικόνισης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού (DBT) είναι μια νέα τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει τη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού. Η ψηφιακή τομοσύνθεση του μαστού είναι επίσης γνωστή ως τρισδιάστατη μαστογραφία, επειδή χρησιμοποιεί μία σειρά δισδιάστατων εικόνων για να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη 3D εικόνα του μαστού.

Η ψηφιακή τομοσύνθεση μπορεί να γίνει το νέο χρυσό πρότυπο στην απεικόνιση μαστού, ειδικά για γυναίκες με πυκνό μαστό. Με τη ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση δύναται να απεικονιστεί σε τρισδιάστατη μορφή ο μαστός, προσφέροντας υψηλότερη ανάλυση στις εικόνες και καθιστώντας την εξέταση ακόμα πιο αξιόπιστη.

Πρόκειται για μία μέθοδο που εντοπίζει από 27% έως και 42% περισσότερους καρκίνους του μαστού από ό,τι η μαστογραφία. Γεγονός είναι ότι περίπου το 15% έως και 30% των καρκίνων χάνονται στον προσυμπτωματικό έλεγχο, με την ανίχνευση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στους πυκνούς μαστούς.

Ποια γυναίκα πρέπει και μπορεί να κάνει ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού;

Η ψηφιακή τομοσύνθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε γυναίκα, αλλά είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Η ψηφιακή τομοσύνθεση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στη συμβατική απεικόνιση του μαστού (ψηφιακή μαστογραφία) και όχι ως αντικατάσταση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τομοσύνθεσης μαστού;

Η ψηφιακή τομοσύνθεση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην απεικόνιση του πυκνού μαστού.

  • Επιτρέπει στο γιατρό να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια και με μεγαλύτερη ευκολία βλάβες στο μαστό.
  • Μειώνει τα ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
  • Μειώνει τις ανάγκες για βιοψίες.
  • Βοηθά στη μείωση του μακροχρόνιου άγχους των γυναικών.

Τα Ιατρεία Μαστού του ομίλου Affidea δημιουργήθηκαν με όραμα να προσφέρουν ένα εξατομικευμένο πλάνο φροντίδας, με ευαισθησία και υπευθυνότητα, σε κάθε γυναίκα που αποζητά έμπειρη ιατρική καθοδήγηση για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του μαστού της. Τα Ιατρεία αποτελούνται από υψηλού επιστημονικού κύρους ιατρική ομάδα που καλύπτει όλο το φάσμα των απαιτούμενων ειδικοτήτων για τις παθήσεις του μαστού, καθώς και από διαγνωστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας. Με μία μόνο επίσκεψη, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, η κάθε γυναίκα μπορεί να λάβει ολιστική φροντίδα με όλες τις απαραίτητες ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

 

Γράφει ο Χρήστος Ι. Λούμπιας, 

Ειδικός Μαστολόγος – Χειρουργός Μαστού, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ιατρείου Μαστού Affidea Αθηνών, Κηφισιάς, Περιστερίου

 

Σχετικά Άρθρα

1

25 Ιανουαρίου, 2022

Ψηφιακή Mαστογραφία με Τομοσύνθεση: Η λύση για τους πυκνούς μαστούς

Τι είναι οι πυκνοί μαστοί; Η πυκνότητα των μαστών ορίζεται από την αναλογία των ινωδών-αδενικών στοιχείων του μαστού σε σχέση με τον λιπώδη ιστό του μαστού. Όταν το λίπος υπερτερεί των λοιπών στοιχείων, τότε έχουμε λιπώδη μαστό. Όταν υπερτερούν τα ινώδη-αδενικά στοιχεία σε σχέση με το λίπος, τότε έχουμε πυκνούς μαστούς. Η μεγάλη πυκνότητα των […]