Τι είναι η αρχή της ALARA στην ακτινοπροστασία; - Affidea Ελλάδος

13 Απριλίου, 2022

Τι είναι η αρχή της ALARA στην ακτινοπροστασία;

Τι είναι η Αρχή της ALARA;

Το ακρωνύμιο ALARA σημαίνει “As Low As Reasonably Achievable” (η χαμηλότερη δυνατή), που σημαίνει ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια του εφικτού, για τον περιορισμό της έκθεσης στην ιοντίζουσα ακτινοβολία στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, σε συνέπεια με τον αρχικό σκοπό –τη διάγνωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεχνολογική εξέλιξη, τη συνάρτηση των βελτιώσεων σε σχέση με τα οφέλη στη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Εφαρμόζοντας την αρχή της ALARA, η Affidea ανέπτυξε μια συστηματική προσέγγιση στη διαχείριση της δόσης ακτινοβολίας κατά τη διεξαγωγή Αξονικής Τομογραφίας, μέσα από την εκστρατεία Βελτιστοποίησης της Δόσης (Dose Excellence).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη δόση ακτινοβολίας στις εξετάσεις διαγνωστικής απεικόνισης;

Η δόση ακτινοβολίας από τις εξετάσεις διαγνωστικής απεικόνισης έχει συνδεθεί με μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής του εξεταζόμενου. Για να δούμε το ευρύτερο πλαίσιο, ένας ασθενής έχει 1 έως 5 πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο κίνδυνος από μια αξονική τομογραφία εκτιμάται ότι προκαλεί 1 στις 1.000 πιθανότητες αντίστοιχα.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι η δόση ακτινοβολίας από μια Αξονική Τομογραφία είναι χαμηλή, τα χαμηλά επίπεδα της ιοντίζουσας ακτινοβολίας είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις στην υγεία, με πλέον ανησυχητική μεταξύ αυτών την καρκινογένεση. Ο εκτιμώμενος κίνδυνος ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, καθώς και από την περιοχή εξέτασης.

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης για τα περισσότερα είδη καρκίνου, καθώς το μεγαλύτερο προσδόκιμο διάρκειας ζωής αυξάνει τα χρονικά περιθώρια κινδύνου εκδήλωσης της ασθένειας, ενώ είναι επίσης γεγονός ότι οι υπό ανάπτυξη ιστοί των νεότερων ατόμων είναι πιο ευαίσθητοι στην ακτινοβολία.

 

Τι μέτρα έχει λάβει η Affidea για να περιορίσει τους παραπάνω κινδύνους;

Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις σχετικά με τη διαχείριση της έκθεσης στη δόση ακτινοβολίας, η Affidea ανέπτυξε την εκστρατεία Βελτιστοποίησης της Δόσης (Dose Excellence). Τα πρωτόκολλα εξέτασης της Affidea παράγουν αποτελεσματικές απεικονίσεις με ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή.

Γενικά, είναι σημαντικό να έχουμε υπ’ όψιν ότι τα οφέλη των ορθά εκτελεσθέντων απεικονιστικών εξετάσεων υπερβαίνουν κατά πολύ οποιονδήποτε κίνδυνο για τον ασθενή.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η δόση ακτινοβολίας;

Για την παραγωγή διαγνωστικών απεικονίσεων απαιτούνται συγκεκριμένα επίπεδα δόσεων ακτινοβολίας, τα οποία εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία και ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) του ασθενούς, αλλά και το τμήμα του σώματος που υποβάλλεται σε εξέταση.

Η Affidea εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση της ακτινοβολίας και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μέσα για τον συνεχή έλεγχο των επιπέδων της δόσης ακτινοβολίας και τον καθορισμό της βέλτιστης δόσης αντίστοιχα, εξατομικεύοντάς την ανάλογα με τον ασθενή.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην Affidea επειδή διαθέτουμε:

Προσωπικό
Το προσωπικό της Affidea αποτελείται από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου άρτια εκπαιδευμένους στη ρύθμιση της ισορροπίας ανάμεσα στη χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας και τη βέλτιστη ποιότητα απεικόνισης. Η εκπαίδευσή τους έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του Medical Advisory Board (MAB) του Ομίλου μας, το οποίο στελεχώνουν διακεκριμένοι επιστήμονες.

Τεχνολογία αιχμής
Η Affidea χρησιμοποιεί σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος συντηρείται, αντικαθίσταται και αναβαθμίζεται τακτικά σύμφωνα με αυστηρά εταιρικά πρότυπα. Ο εξοπλισμός μας υποβάλλεται σε ενδελεχείς ελέγχους ποιότητας από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ώστε να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την πολιτική του Ομίλου Affidea για τη διαχείριση της δόσης ακτινοβολίας. Tο λογισμικό DoseWatch™ μας βοηθά να παρακολουθούμε, να καταγράφουμε και να προσαρμόζουμε το επίπεδο της δόσης ακτινοβολίας που δέχονται οι εξεταζόμενοί μας κατά τη διενέργεια Αξονικής Τομογραφίας.

Διαδικασίες
Δέσμευσή μας είναι να προάγουμε τις βέλτιστες πρακτικές. Τα πρωτόκολλα εξέτασης της Affidea για τις αξονικές τομογραφίες έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά από μια Ομάδα Ακτινοπροστασίας, ώστε να πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές για την ασφάλεια των ασθενών σε κάθε κέντρο Dose Excellence του Ομίλου.

Ποια είναι η σχέση αυτών των μέτρων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

Η Ευρωπαϊκή Ακτινολογική Εταιρεία έχει δώσει στη δημοσιότητα τα 12 βήματα της ασφαλούς απεικόνισης που αποτελούν τμήμα της πρωτοβουλίας της δράσης «Ασφαλής Απεικόνιση στην Ευρώπη» (EuroSafe Imaging Call for Action). Τα παραπάνω μέτρα που απευθύνονται στους ακτινολόγους και τους παρόχους διαγνωστικών εικόνων, αποτελούν σημεία αναφοράς για την ακτινοπροστασία στην ιατρική απεικόνιση.

Η Εκστρατεία Dose Excellence της Affidea  καλύπτει όλα τα σημεία της λίστας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Ομίλου μας για πρωτοπορία στην ασφαλέστερη απεικόνιση και την παράλληλη διατήρηση των υψηλότερων διαγνωστικών προτύπων.

Διαβάστε περισσότερα: https://affidea.gr/dose-excellence/

Σχετικά Άρθρα

1

13 Απριλίου, 2022

Τι είναι η αρχή της ALARA στην ακτινοπροστασία;

Τι είναι η Αρχή της ALARA; Το ακρωνύμιο ALARA σημαίνει “As Low As Reasonably Achievable” (η χαμηλότερη δυνατή), που σημαίνει ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια του εφικτού, για τον περιορισμό της έκθεσης στην ιοντίζουσα ακτινοβολία στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, σε συνέπεια με τον αρχικό σκοπό –τη διάγνωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τεχνολογική εξέλιξη, τη […]