Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται - Affidea Ελλάδος

5 Απριλίου, 2022

Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που συχνά αναφέρεται και ως σμηγματορροϊκό έκζεμα, είναι μια φλεγμονώδης δερματίτιδα με χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή. Περίπου 2-4% του πληθυσμού πάσχει από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση με συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες. Πρόκειται για μία συχνά ήπια δερματίτιδα που επηρεάζει τις σμηγματορροϊκές περιοχές και παρουσιάζει εποχιακή εμφάνιση αλλά και περιόδους εξάρσεων και υφέσεων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται βελτίωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, αλλά και σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως άγχος, κόπωση, υπερπαραγωγή σμήγματος, ορμονολογικές διαταραχές και ο υπερπoλλαπλασιασμός ενός μύκητα που εντοπίζεται φυσιολογικά στην επιδερμίδα (Malassezia). Συχνή εμφάνιση της δερματοπάθειας έχουμε και σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις (π.χ. Parkinson) και ανοσολογικές διαταραχές.

Οι βλάβες συνήθως εντοπίζονται στο πρόσωπο στις σμηγματορροϊκές ζώνες, πάνω από τα φρύδια, στο μεσόφρυο, στις πλευρές της μύτης και πολύ συχνά στο τριχωτό της κεφαλής. Ορισμένες φορές εμφανίζονται βλάβες και στο στέρνο και σπανιότερα σε άλλες περιοχές του δέρματος με πτυχώσεις, όπως η μασχάλη. Χαρακτηρίζεται από λιπαρές φολίδες ή λέπια, ερυθρότητα στο δέρμα και στο τριχωτό της κεφαλής, απολέπιση και έντονο κνησμό ο οποίος μπορεί να εμφανίζει μεταβλητή ένταση.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα, το στάδιο και τα συμπτώματα του ασθενούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στόχος της θεραπείας είναι η κερατόλυση, η μείωση της φλεγμονής και η αντιμετώπιση του μύκητα με ειδικά αντιμυκητιασικά τoπικά θεραπευτικά μέσα. Συνήθως προτείνεται ένας συνδυασμός από κερατολυτικές ή/και σμηγματορυθμιστικές κρέμες/λοσιόν, κερατολυτικά σαμπουάν, κρέμες καθαρισμού, αντιμυκητιασικούς παράγοντες ή/και τοπική αγωγή με αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Νέα μορφή ακμής από την προστατευτική μάσκα

 

Λόγω της πανδημίας COVID-19, η χρήση προστατευτικής μάσκας έγινε καθημερινότητα και ασθενείς με ευαίσθητο, λιπαρό δέρμα αλλά και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες παρατηρούν έξαρση ακμής στην περιοχή της μάσκας. H αύξηση παραγωγής σμήγματος στο δέρμα, σε συνδυασμό με την τριβή και την πίεση από χρήση μάσκας αλλά και την υγρασία που δημιουργείται, οδηγούν στην εμφάνιση της maskne.

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

  • Φοράμε πάντοτε καθαρή μάσκα
  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας και δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας
  • Φροντίζουμε για την υγιεινή του δέρματος και επιλέγουμε σωστά τα προϊόντα ενυδάτωσης και αντηλιακό με βάση τον τύπο δέρματος μας
  • Αποφεύγουμε τη χρήση make up κάτω από τη μάσκα

 

Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας που θα θέσει τη διάγνωση και θα σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση στα City Med, Πρότυπα Δερματολογικά Κέντρα του Ομίλου Affidea.

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού πατήστε εδώ: https://athenscitymed.gr/epikoinonia