Τι πρέπει να προσέξετε στις διακοπές - Affidea Ελλάδος

15 Ιουνίου, 2023

Τι πρέπει να προσέξετε στις διακοπές

Οι διακοπές που περιμένατε όλο το χρόνο είναι προ των πυλών και αποτελούν την ευκαιρία να κρατήσετε μακριά το άγχος της καθημερινότητας και το πιεστικό πρόγραμμα της σύγχρονης ζωής. ‘Οπου και να πάτε διακοπές, εντός ή εκτός, κοντά ή μακριά, σε κάποιο νησί ή στο βουνό, μόνοι σας, με τον σύντροφο ή και οικογενειακώς, επειδή κάποιοι κίνδυνοι καραδοκούν, καλό είναι να είστε προνοητικοί και προετοιμασμένοι κατάλληλα. Πριν αποδράσετε επομένως και ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκετε, λάβετε προληπτικά μέτρα για την προστασία της υγείας σας, ώστε τίποτα να μην μπορέσει να χαλάσει τα σχέδιά σας κατά την περίοδο των διακοπών σας. Καλή Υγεία για Καλό Καλοκαίρι!

Ταξιδιώτες με χρόνια νοσήματα

Ταξιδιώτες με παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι χρόνιες παθήσεις αναπνευστικού, η επιληψία, η σοβαρή αναιμία, ο μη ρυθμιζόμενος σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση, η πρόσφατη θρομβοεμβολική νόσος ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πάθηση που απαιτεί συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, πρέπει πριν το ταξίδι να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Καλό θα είναι να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχουν καθώς και η αγωγή τους. Πρέπει επίσης να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για την διάρκεια του ταξιδιού καθώς και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.

Aσθενείς με καρδιοπάθεια

Το ταξίδι με το αεροπλάνο αντενδείκνυται σε περίπτωση ασταθούς στηθάγχης ή στηθάγχης κατά την ανάπαυση, πρόσφατου εμφράγματος του μυοκαρδίου (για τις επόμενες 2 εβδομάδες αν πρόκειται για ΟΕΜ χωρίς επιπλοκές και για τους επόμενους 6 μήνες αν πρόκειται για ΟΕΜ με επιπλοκές), πρόσφατης αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (έως 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση), μη αντιρροπούμενης καρδιακής ανεπάρκειας, μη ελεγχόμενης αρρυθμίας και μη ελεγχόμενης υπέρτασης με συστολική πίεση > 200 mmHg. Σε γενικές γραμμές οι πτήσεις είναι ασφαλείς για όσους έχουν μόνιμο καρδιακό βηματοδότη. Οι μονοπολικοί βηματοδότες και μόνιμα εμφυτευμένοι καρδιακοί απινιδωτές μπορεί να επηρεαστούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους ή από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουν μαζί τους τη σχετική ιατρική βεβαίωση καθώς και τη ταυτότητα του βηματοδότη ή απινιδωτή. Οι διπολικοί βηματοδότες, δεν επηρεάζονται. Οι ασθενείς με πρόσφατο ΟΕΜ καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους ένα πρόσφατο ΗΚΓ, έτσι ώστε σε περίπτωση θωρακικού άλγους ο ιατρός που θα τους εξετάσει να μπορέσει να εκτιμήσει τυχόν μεταβολές.

Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Οι διαβητικοί ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι οι αλλαγές ώρας, το είδος των γευμάτων, οι πιθανές διάρροιες και εμετοί, οι ασυνήθεις σωματικές δραστηριότητες και το άγχος, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουν συμβουλευτεί σχετικά το γιατρό τους και να μεταφέρουν μαζί τους προϊόντα κατά της υπογλυκαιμίας (π.χ. καραμέλες, σακχαρούχα ποτά). Αν συνοδεύονται, είναι καλό ο συνοδός τους να έχει εκπαιδευτεί στην αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή από το στόμα δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις και πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με την ώρα στη χώρα προορισμού τους. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει να προσαρμόσουν τη δόση αν στη χώρα προορισμού υπάρχει διαφορά > 6 ωρών από την ώρα διαμονής. Ένας πρακτικός κανόνας για τον υπολογισμό της δόσης ινσουλίνης κατά την άφιξη είναι ο εξής: αύξηση (αν πρόκειται για ταξίδι προς ανατολικά) ή ελάττωση (για ταξίδι προς τα ανατολικά) κατά 2-4% από τη συνήθη δόση για κάθε ώρα διαφοράς από τη χώρα διαμονής. Επιπλέον συνιστάται τακτική (κάθε 6 ώρες) μέτρηση του σακχάρου τουλάχιστον για την 1η μέρα. Επίσης πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι το υψόμετρο μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της αντλίας ινσουλίνης και του μετρητή σακχάρου. Αυτοί που φέρουν αντλία ινσουλίνης καλό θα είναι να έχουν μαζί τους τη σχετική ιατρική βεβαίωση διότι αυτή μπορεί να ανιχνευθεί από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου.

Ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια

Το ταξίδι με το αεροπλάνο αντενδείκνυται σε περίπτωση πρόσφατου ιστορικού πνευμοθώρακα (τις προηγούμενες 3 εβδομάδες), κυάνωσης, πνευμονίας, πνευμονικής υπέρτασης, μεγάλης πλευριτικής συλλογής, έξαρσης ή βαριάς χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, δύσπνοιας κατά την ανάπαυση, και PaO2< 70 mmHg σε ανάπαυση. Γενικά, συνιστάται η χρήση Ο2σε όλους τους ασθενείς με PaO2< 70 mmHg στο επίπεδο της θάλασσας. Ο πάσχων θα πρέπει να συνοδεύεται από το σχετικό ιατρικό σημείωμα, μια και κατά τη διάρκεια της πτήσης απαγορεύεται η χρήση ατομικών συσκευών οξυγόνου.

Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί για την αποφυγή αφυδάτωσης για θερμά κλίματα ή σε περίπτωση διαρροϊκού συνδρόμου. Οι δόσεις των φαρμάκων που μπορεί να χρειαστεί ο ταξιδιώτης πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως των επιπέδων κάθαρσης της κρεατινίνης. Από τα ανθελονοσιακά, ο μεταβολισμός της μεφλοκίνης δεν επηρεάζεται από την αιμοκάθαρση, ενώ η αθροιστική δόση της προγουανίλης μπορεί να είναι τοξική σε περίπτωση που η χορήγησή της υπερβεί τις 4 εβδομάδες. Επίσης, η αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων ενδέχεται να είναι μειωμένη σε ασθενείς με βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση πρέπει να προγραμματίσουν αρκετά νωρίτερα τη συνεδρία τους στη χώρα προορισμού. Ορισμένες χώρες απαιτούν επίσης έλεγχο για HIV, HBV και HCV για να επιτρέψουν την αιμοκάθαρση, και μπορεί να αρνηθούν σε περίπτωση θετικώναποτελεσμάτων.

Ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα

Το ταξίδι με το αεροπλάνο αντενδείκνυται σε περίπτωση μη ελεγχόμενων επιληπτικών σπασμών, πρόσφατου (προ 2 εβδομάδων) αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πρόσφατης επέμβασης με πιθανή παρουσία παγιδευμένου αέρα (π.χ. κοιλιακό τραύμα, επέμβαση στο γαστρεντερικό, στο κρανίο, ή στον οφθαλμό. Οι ταξιδιώτες με κίνδυνο βαριάς αντίδρασης υπερευαισθησίας καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους έτοιμες σύριγγες με ατροπίνη. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να χρειαστούν χημειοπροφύλαξη με αντιβιοτικά για τη διάρροια των ταξιδιωτών. Οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά λόγω του κίνδυνου σηψαιμίας σε περίπτωση προσβολής από Vibrio vulnificus. Σε αυτούς τους ασθενείς η χρήση της μεφλοκίνης για προφύλαξη ή θεραπεία από ελονοσία πρέπει να αποφεύγεται.

Ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες

Αν η γενική κατάσταση είναι καλή, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την αποφυγή  ταξιδιών. Άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν θα πρέπει να συνοδεύονται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πολλές αεροπορικές εταιρίες παρέχουν ειδικές υπηρεσίες στη μεταφορά και την εξυπηρέτηση των ατόμων αυτών. Θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση σχετικά με τις παροχές και τις διευκολύνσεις τόσο κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο και για τις επικρατούσες συνθήκες στον τόπο προορισμού. Ο γιατρός μπορεί να φροντίσει για την παροχή πληροφοριών σε ταξιδιώτες με συγκεκριμένες ανάγκες.

Ταξιδιώτες με αεροπλάνο – Φλεβοθρόμβωση

Όταν η διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού είναι μεγαλύτερη από 10 ώρες, οι ταξιδιώτες έχουν με αεροπλάνο 2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με αυτούς που δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Σύμφωνα με μελέτες, όταν διανύονται τέτοιες αποστάσεις, θρόμβωση των φλεβών της κνήμης κνήμης απαντάται σε ποσοστό 2-3%, και θρόμβωση των εντωβάθει φλεβών σε ποσοστό 1%. Οι μισοί από τους ταξιδιώτες που θα παρουσιάσουν θρόμβωση των εντωβάθει φλεβών, θα εκδηλώσουν πνευμονική εμβολή.

Ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα φλεβοθρόμβωσης είναι η ακινησία κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι ταξιδιώτες που εμφάνισαν πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με μελέτες δεν μετακινήθηκαν καθόλου από τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στις οικονομικές θέσεις όπου συνήθως δεν ευνοούνται οι μετακινήσεις, και επιδεινώνεται με την ελλιπή πρόσληψη νερού, την ξηρή ατμόσφαιρα της καμπίνας και την κατανάλωση αλκοόλ.

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης φαίνεται να είναι η αποφυγή της στάσης του αίματος στις φλέβες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες συστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε όσους πρόκειται να πραγματοποιήσουν αεροπορικό ταξίδι διάρκειας 4-6ωρών ή μεγαλύτερο:

  • Χρήση άνετων και χαλαρών ενδυμάτων που να μην δημιουργούν πίεση στα γόνατα και στη μέση
  • Χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών
  • Περπάτημα τουλάχιστον κάθε μια ώρα κατά τη διάρκεια της πτήσης
  • Πραγματοποίηση ειδικών ασκήσεων που πολλές φορές προβάλλονται σε βίντεο από τις αεροπορικές εταιρείες
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης
  • Αποφυγή υπνωτικών χαπιών

Ιδιαίτερες συστάσεις πρέπει μα γίνουν σε άτομα με παράγοντες κινδύνου. Συγκεκριμένα:

  • Άτομα που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν την πιθανότητα φλεβοθρόμβωσης πρέπει να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες, ενώ επιπλέον μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο χορήγησης ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (4 ώρες πριν ή και νωρίτερα πριν από την πτήση).
  • Σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, πρέπει να επανεκτιμηθεί η δόση.

 

COVID-19

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με την χώρα προορισμού. Στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού, αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης.

Πριν το ταξίδι

και επίσης στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Πρεσβειών και Προξενείων των χωρών προορισμού.

  • αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
  • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
  • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

 

Μετά την επιστροφή

  • παρακολουθήστε την υγείας σας για 10 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 10 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

 

Είσοδος στην Ελλάδα

Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την είσοδο στην Ελλάδα

Protocol for Arrivals in Greece – https://travel.gov.gr/

 

 

MERS-CoV

Από τον Απρίλιο 2012 έως τις 3 Μαΐου 2023, αναφέρθηκαν παγκοσμίως 2.613 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με λοίμωξη από MERS-CoV και 945 θάνατοι.

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται χαμηλός. Οι κορωνοϊοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο προκαλείται από κορωνοϊούς.

 

Πριν το ταξίδι

  • αναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

  • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
  • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.
  • αναζητήστε ιατρική βοήθεια στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας.
  • αναβάλετε την επιστροφή μέχρι την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων.

 

Μετά την επιστροφή

  • παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο ή τα ταξίδια.

 

Αιμορραγικός πυρετός Marburg

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοινώθηκε επιδημία αιμορραγικού πυρετού Marburg στην Ισημερινή Γουινέα. Έως την 1η Μαΐου 2023 αναφέρθηκαν 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 θάνατοι στις περιοχές Bata (Litoral Province), Ebebiyin (Kie-Ntem Province), Nsok (Wele – Nzas) και Evinayong (Centro Sur Province).

Ο αιμορραγικός πυρετός Marburg είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθεί απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγιών, κεφαλαλγίας, κόπωσης, διάρροιας και κοιλιακού άλγους. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Marburg. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο.

Ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Marburg θεωρείται χαμηλός. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλή. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις προσβεβλημένες περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

  • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.
  • αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
  • αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.
  • εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
  • αποφυγή επίσκεψης σε σπήλαια ή ορυχεία. Αν επισκεφθείτε σπήλαια συνιστάται να αποφύγετε την επαφή με νυχτερίδες ζωντανές ή νεκρές και να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο ρουχισμό (μάσκα, γάντια).

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Marburg κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Χολέρα

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 30 Μαΐου 2023 αναφέρθηκαν παγκοσμίως 295.039 κρούσματα χολέρας και 1.806 θάνατοι.

Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση και να γνωρίζουν τα προληπτικά μέτρα για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Στους ταξιδιώτες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως τα μέλη αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, αν πρόκειται να μεταβούν σε ενδημικές περιοχές και σε περιοχές με επιδημία, συνιστάται ο εμβολιασμός.

 

Δάγκειος πυρετός και πυρετός Chikungunya

Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι ότι ο Δάγκειος πυρετός και ο πυρετός Chikungunya μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τα έντομα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές συνιστάται να παρακολουθούν την υγεία τους για 2 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Πολιομυελίτιδα

Το 2023, έως τις 23 Μαΐου, αναφέρθηκαν τρία κρούσματα από τον ιό της πολιομυελίτιδας WPV1 στο Αφγανιστάν (2) και στο Πακιστάν (1).

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού και σπανιότερα μέσω της στοματο-στοματικής οδού, σε συνθήκες χαμηλού υγειονομικού επιπέδου. Ο ιός ανιχνεύεται πιο εύκολα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κόπρανα, από ότι σε φαρυγγικές εκκρίσεις. Όπου το επίπεδο υγιεινής είναι υψηλό, η διασπορά μέσω φαρυγγικών εκκρίσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το γάλα, άλλες τροφές και αντικείμενα μολυσμένα με κόπρανα έχουν ενοχοποιηθεί ως αγωγοί μετάδοσης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις μετάδοσης μέσω εντόμων. Το νερό και τα λύματα ενοχοποιούνται σπανίως. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα, ενώ τη σοβαρή παραλυτική μορφή της νόσου εκδηλώνει λιγότερο από 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Η πολιομυελίτιδα είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των ταξιδιωτών, από και προς χώρες στις οποίες η νόσος ενδημεί, καθώς και η καταγραφή του εμβολιασμού στο Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Σχετικά Άρθρα

1

15 Ιουνίου, 2023

Τι πρέπει να προσέξετε στις διακοπές

Οι διακοπές που περιμένατε όλο το χρόνο είναι προ των πυλών και αποτελούν την ευκαιρία να κρατήσετε μακριά το άγχος της καθημερινότητας και το πιεστικό πρόγραμμα της σύγχρονης ζωής. ‘Οπου και να πάτε διακοπές, εντός ή εκτός, κοντά ή μακριά, σε κάποιο νησί ή στο βουνό, μόνοι σας, με τον σύντροφο ή και οικογενειακώς, επειδή […]