Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη πρόγνωση - Affidea Ελλάδος

13 Σεπτεμβρίου, 2022

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη πρόγνωση

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νόσος με χαρακτηριστικό την στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, σε δυσκολία και στην εισπνοή (δύσπνοια) και στο αίσθημα της εύκολης κόπωσης. Η ΧΑΠ είναι ένας όρος που ταιριάζει σε έναν ασθενή που πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα ή από πνευμονικό εμφύσημα ή από συνδυασμό των δύο αυτών καταστάσεων.

 

Πως νιώθει ένας ασθενής με ΧΑΠ; Απλά κρατήστε ένα καλαμάκι στο στόμα, αναπνεύστε μέσα από αυτό και αρχίστε να κάνετε όλες τις καθημερινές σας δραστηριότητες ακόμα και το να μιλήσετε… Δύσκολο, πολύ δύσκολο!

Πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως  πάσχουν από ΧΑΠ.

 

Οι κύριες αιτίες της ΧΑΠ είναι:

🔻 Το κάπνισμα
🔻 Εσωτερική ρύπανση του αέρα
🔻 Εξωτερική ρύπανση του αέρα
🔻 Επαγγελματικές σκόνες και χημικά

 

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν με COVID-19 είναι οι καπνιστές ανεξαρτήτως φύλου, γιατί ακριβώς λόγω του καπνίσματος έχουν αυξημένη έκφραση των υποδοχέων ΑCΕ 2, των υποδοχέων δηλαδή των πνευμόνων που η κρατούσα επιστημονική άποψη ενοχοποιεί για την είσοδο του κορωνοϊού στον οργανισμό.

Επιπλέον, οι καπνιστές και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με καρδιακή αρρυθμία και με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο.

Στους αναπνευστικούς ασθενείς, η πρόληψη, η τήρηση των μέτρων ατομικής ευθύνης , ο εμβολιασμός  και ο καλύτερος δυνατός έλεγχος της νόσου αποτελούν βασικά συστατικά θετικής πορείας εν μέσω πανδημίας.

Η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο πιο καλή η πρόγνωση της.

Βασικός στόχος η πρόληψη και αυτή μέσω της αποφυγής όλων των παραγόντων που μπορεί να την προκαλέσουν, όπως διακοπή καπνίσματος, αυστηρή εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου, καθαρή ατμόσφαιρα, αποφυγή ρύπανσης εσωτερικού χώρου και σωστές για την αναπνοή συνθήκες εργασίας!

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της ΧΑΠ και συμβουλευτείτε τον πνευμονολόγο σας.

Σχετικά Άρθρα

1

13 Σεπτεμβρίου, 2022

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): Έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη πρόγνωση

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νόσος με χαρακτηριστικό την στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, σε δυσκολία και στην εισπνοή (δύσπνοια) και στο αίσθημα της εύκολης κόπωσης. Η ΧΑΠ είναι ένας […]