Πυρηνική Ιατρική - Affidea Ελλάδος

Στο πλήρες υπερσύγχρονο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής της Affidea εκτελούνται in vivo διαγνωστικές εξετάσεις με όλα τα εν χρήσει για κάθε εξέταση ραδιοφάρμακα και με όλες τις γνωστές τεχνικές.

Πιο συγκεκριμένα διενεργούνται: Σπινθηρογραφήματα θυρεοειδούς αδένος (με Tc-99m, I-131 ή Tl-201), οστών (απλό – τριών φάσεων), νεφρών (στατικό – δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών) πνευμόνων, φρουρού λεμφαδένα, μελέτης ρυθμού κένωσης στομάχου, δακρυϊκών πόρων, αιμορραγίας πεπτικού, εγκεφάλου (αιματώσεως-καρωτίδων, τομογραφία, στατικά κ.λ.π.), παραθυρεοειδών αδένων, καρδιάς(στατικό- δυναμικό, κοιλιογραφία κόπωσης και ηρεμίας, πρώτης διόδου για επικοινωνίες κλπ), ήπατος, χοληφόρων οδών, χοληδόχου κύστεως, σπληνός, σιελογόνων αδένων κλπ, ολόσωμα σπινθηρογραφήματα (με Ga-67, Tl-201 ή I-131).

Το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής διαθέτει τεχνολογία αιχμής η οποία χρησιμοποιεί γ-κάμερα ή συστήματα SPECT-CT και ραδιενεργούς ιχνηθέτες για τη χαρτογράφηση οργάνων του σώματος και την παραγωγή δυναμικών και λειτουργικών δεδομένων για την εκτίμηση διάφορων καταστάσεων, όπως ο καρκίνος, η θυρεοειδική νόσος, η καρδιακή λειτουργία, ο ορθοπεδικός τραυματισμός και η λοίμωξη, θρόμβους αίματος στους πνεύμονες και άλλες πιθανές ασθένειες.

 

H Πυρηνική Ιατρική, είναι μια ειδικότητα της Ιατρικής που κάνει χρήση μικρών ποσοτήτων ραδιοφαρμάκων ή ραδιοδιαγνωστικών αντιδραστηρίων (σε επίπεδο ιχνηθετών) για διαγνωστική βοήθεια προς αντιμετώπιση πλήθους ασθενειών. Επιπλέον, κάνει χρήση μεγαλύτερων δόσεων ραδιοφαρμάκων για θεραπευτικούς σκοπούς.

Με τις εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής καθορίζεται το αίτιο ενός ιατρικού προβλήματος και η λειτουργία των εξεταζομένων οργάνων ή ιστών. Αυτή είναι και η ειδοποιός διάφορα των εξετάσεων Πυρηνικής Ιατρικής από τις εξετάσεις με ακτίνες Χ, υπερήχους ή άλλες διαδικασίες που καθορίζουν την παρουσία της ασθένειας, βασιζόμενες στην ανατομική απεικόνιση και όχι στη διαταραχή μιας λειτουργίας.

Πέραν όμως των σπινθηρογραφημάτων, στην Πυρηνική Ιατρική γίνονται εξετάσεις και στο αίμα IN VITRO, με τις οποίες προσδιορίζονται με ακρίβεια ορμόνες, φάρμακα, δείκτες όγκων, αλλεργιογόνα, κ.λπ. Όπως είναι φυσικό, οι εξετάσεις αυτές δεν προϋποθέτουν καμία χορήγηση ραδιοφαρμάκου στον άνθρωπο.

Οι IN VITRO εξετάσεις αποτέλεσαν επανάσταση στην Ιατρική, διότι με τις μικροαναλυτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται, επέτρεψαν να εισχωρήσει η Ιατρική στον χώρο του μικρόκοσμου, προσδιορίζοντας μόλις λίγα μόρια ουσιών που έχουν βιολογικό ενδιαφέρον.

Εκτός όμως από τις διαγνωστικές εφαρμογές, γίνονται και θεραπευτικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων σε νόσους των ενδοκρινών αδένων, των αρθρώσεων και σε νεοπλασίες.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές των ραδιοϊσοτόπων δεν γίνονται σε εγκύους και σε θηλάζουσες μητέρες.