Ψηφιακή Ακτινογραφία - Affidea Ελλάδος

Η Ακτινογραφία είναι η παλαιότερη και η συχνότερα χρησιμοποιούμενη μορφή της ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και η οποία συμβάλλει στη διάγνωση πολλών παθήσεων.

Πρόκειται για μία ανώδυνη ιατρική εξέταση, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή εικόνων εσωτερικών περιοχών του σώματος, όπως του θώρακα, της κοιλιάς, των οστών.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο που θα επισκεφθείτε για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς δύναται να διαφοροποιείται βάσει ιστορικού του ασθενούς.

 

Μπορεί να μην είναι δυνατό να πραγματοποιήσερτε ακτινογραφία εάν είστε έγκυος. Αυτό εξαρτάται από το είδος της εξέτασης που θα σας ζητηθεί να κάνετε, μιας και τα επίπεδα της έκθεσης σε ακτινοβολία ποικίλλουν. Ακόμα κι αν ο κίνδυνος για το μωρό σας θεωρείται χαμηλός, είναι πιθανό ο ιατρός να σας συμβουλεύσει να αναβάλετε την εκτέλεση της ακτινογραφίας για μετά τον τοκετό.

Η ακτινογραφία χρησιμοποιείται πιο συχνά για να παρέχει στον θεράποντα ιατρό σας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εσωτερικών περιοχών του σώματός σας. Οι συχνότερες ακτινογραφίες αφορούν στο θώρακα και στη σπονδυλική στήλη.

Οι περισσότερες ακτινογραφίες δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορεί να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ή όλα τα ρούχα σας και να φορέσετε ένα φόρεμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε κοσμήματα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις εικόνες της ακτινογραφίας.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ή να σταθείτε απέναντι σε μια επιφάνεια, έτσι ώστε το μέρος του σώματός σας να βρίσκεται μεταξύ του μηχάνηματος και της πλάκας απεικόνισης, όπως στην περίπτωση του φωτογραφικού φίλμ. Θα πρέπει να μείνετε ακίνητοι, ώστε η εικόνα που θα παραχθεί να μην είναι θολή.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.

 

Ο ακτινολόγος θα αναλύσει την ακτινογραφία και θα εκδώσει λεπτομερή έκθεση για τον κλινικό ιατρό σας, κατά προσέγγιση εντός 24 ωρών από την πραγματοποίηση της εξέτασης.