Υπερηχοτομογραφία - Affidea Ελλάδος

Το Υπερηχογράφημα (ή Υπερηχογραφία) αποτελεί μέθοδο που παρέχει πληροφορίες που αφορούν όργανα του σώματος, χρησιμοποιώντας υψίσυχνα ηχητικά κύματα για να απεικονιστεί το μέγεθος, το σχήμα και η δομή των εσωτερικών οργάνων και των αιμοφόρων αγγείων. Τα υπερηχητικά κύματα δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αέρα, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η εξέταση του στομάχου ή του εντερικού σωλήνα.

Η Affidea εξειδικεύεται στα διαγνωστικά Υπερηχογραφήματα. Επίσης πραγματοποιούνται Υπερηχογραφήματα κύησης.

Στο Υπερηχογράφημα δεν χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο που θα επισκεφθείτε για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς δύναται να διαφοροποιείται βάσει ιστορικού του ασθενούς.

Ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για Υπερηχογράφημα προκειμένου να διερευνηθεί το αίτιο του συμπτώματος ή της ενόχλησης που έχει εκδηλωθεί (και συνήθως αφορά την κοιλία).

 

Τα συνηθέστερα είδη Υπερηχογραφήματος που διενεργούνται στην Αffidea είναι το Υπερηχογράφημα κοιλίας, ελάσσονος πυέλου και των όρχεων. Επίσης, πραγματοποιούνται Υπερηχογραφήματα γυναικολογικά και κύησης. Επιπλέον, τα Υπερηχογραφήματα των περιφερικών αγγείων (έγχρωμο DOPPLER Υπερηχοτομογράφημα – triplex), καθώς και το έγχρωμο DOPPLER καρδιάς αποτελούν ιδιαίτερα συχνές εξετάσεις στα διαγνωστικά μας κέντρα.

 

Δεν υπάρχουν γνωστές βλαβερές επιδράσεις από τη διενέργεια των καθιερωμένων διαγνωστικών υπερηχογραφημάτων. Δεν χρησιμοποιείται ιοντίζουσα ακτινοβολία.

 

Για τη διενέργεια ορισμένων Υπερηχογραφημάτων μπορεί να απαιτηθεί ειδική προετοιμασία για την οποία θα λάβετε λεπτομερείς οδηγίες κατά τη στιγμή της κράτησης του ραντεβού σας. Για ορισμένες εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί νηστεία, ενώ για άλλες θα χρειαστεί να καταναλώσετε αρκετά ποτήρια ύδατος πριν την πραγματοποίηση της εξέτασης. Παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν απαιτείται προετοιμασία για την εξέταση σας.

 

Κατά τη διάρκεια του Υπερηχογραφήματος θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε, συνήθως σε ύπτια θέση στο εξεταστικό κρεβάτι. Ο ιατρός θα εφαρμόσει γέλη στο δέρμα σας και στη συνέχεια θα μετακινεί τον ηχοβολέα εφάπτοντάς τον στη γέλη προκειμένου να ληφθούν οι υπερηχογραφικές εικόνες.

 

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά.

 

Άμεσα παραδίδεται στον εξεταζόμενο, αλλά και στον παραπέμποντα ιατρό σας, εάν και εφόσον απαιτηθεί, γραπτή αναφορά η οποία περιέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα ευρήματα της εξέτασης στην οποία υποβληθήκατε.