Η Affidea στήριξε το 4ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Economist - Affidea Ελλάδος

15 Μαρτίου, 2024

Η Affidea στήριξε το 4ο Ετήσιο Συνέδριο για τον Καρκίνο του Economist

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea στήριξε την υλοποίηση της τέταρτης ετήσιας συνόδου κορυφής Economist Impact που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα, υπό την επιστημονική αιγίδα της  Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)  και την αιγίδα της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης από διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα, τα εμπόδια και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στο πεδίο της  μάχης κατά του καρκίνου.

Ο Όμιλος Affidea εκπροσωπήθηκε από τον Commercial Executive Director κ. Αθανάσιο Λοπατατζίδη, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με τίτλο «Παραδείγματα αλλαγής στο μοντέλο παροχής φροντίδας για τον καρκίνο».

Ο κ. Λοπατατζίδης επεσήμανε ότι, αν και σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος αποτελεί πλέον χρόνιο νόσημα, τα επόμενα 20 χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά ο επιπολασμός του λόγω της συνδυασμένης επίδρασης της γήρανσης του πληθυσμού και των μεταβολών στους σχετικούς παράγοντες κινδύνου. Εκφράστηκε εγκωμιαστικά για την πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία του προγράμματος Νοσηλεία στο Σπίτι για ασθενείς με καρκίνο.

«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας καρκίνου στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα  υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά στους πολίτες και στο σύστημα υγείας γενικότερα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοπατατζίδη, η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. να θέσει ως προτεραιότητα τον καρκίνο συνηγορεί κι ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική επιλογή του Ομίλου Affidea να επενδύσει σε Κέντρα Αριστείας για τη φροντίδα του καρκίνου και νοσημάτων υψηλής επίπτωσης στην Ευρώπη, τα οποία λειτουργούν ως «δορυφόροι» μεγάλων νοσοκομείων.  Μεταφέροντας την τεχνογνωσία και την  εμπειρία της ευρωπαϊκής παρουσίας του Ομίλου Affidea, σημείωσε ως «άριστες πρακτικές» παραδείγματα εξειδικευμένων κέντρων φροντίδας καρκίνου, όπως κέντρα μαστού σε Ζυρίχη και Μιλάνο, κέντρα προστάτη και ανδρικής υγείας στην Ουγγαρία, τα οποία παρέχουν εξατομικευμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σε όλο το εύρος των αναγκών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου και κόστους νοσηλείας, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε προηγμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας και κατ’ επέκταση της διαβίωσής τους. Άλλωστε, τα κέντρα αυτά στόχο έχουν την πρόληψη, την εκπαίδευση πολιτών για καλή διαβίωση, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη λειτουργία του  συστήματος υγείας, καθώς λειτουργούν υπό την επίβλεψη εξιδεικευμένων νοσοκομείων.

Ο κ. Λοπατατζίδης αναφέρθηκε επίσης στην αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου και των πολιτικών πρόληψης στον καρκίνο, υπογραμμίζοντας ότι κατάλληλα προγράμματα υγείας βελτιώνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των πολιτών (μια υγιής γυναίκα 60 ετών θα ζήσει κατά μέσο όρο 12,3 χρόνια περισσότερα από μια μη υγιή) και μειώνουν το κόστος του συστήματος υγείας (κατά 37% σε δαπάνες θεραπείας καρκίνου).

Η Affidea σήμερα είναι ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών Διαγνωστικής Απεικόνισης και Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης στην Ευρώπη, με το πολυπληθέστερο δίκτυο ιατρικών κέντρων και τον νεότερο απεικονιστικό εξοπλισμό. Προτεραιότητα του Ομίλου Affidea είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προαγωγή της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό η Affidea συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά fora που συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαλόγου και θεσμικών πρωτοβουλιών για καίρια ζητήματα πολιτικής της υγείας.