Αυτοεξέταση μαστού: Φροντίδα και άμυνα της γυναίκας - Affidea Ελλάδος

1 Φεβρουαρίου, 2021

Αυτοεξέταση μαστού: Φροντίδα και άμυνα της γυναίκας

Κάθε μήνα, κατά την αρχή της περιόδου, κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ένα δώρο στον εαυτό της και να φροντίσει για την ασφάλειά της. Αυτό είναι η αυτοεξέταση μαστού.

Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και αυτές που δεν έχουν πια περίοδο, μπορούν να ορίσουν μία συγκεκριμένη ημέρα του μήνα για να μην το αμελούν. Βοηθά τη γυναίκα να γνωρίσει το στήθος της και να είναι σε θέση να αντιληφθεί τυχόν αλλαγές. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα εκπαίδευσης στον τομέα αυτό. Πολλές γυναίκες είτε δεν αυτοεξετάζονται, είτε αυτοεξετάζονται λάθος.

Όταν όμως μία γυναίκα εμπιστευθεί την υγεία του στήθους της στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central, τα πράγματα γίνονται πολύ απλούστερα. Μαζί μας θα μάθετε πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση μαστού. Κατά την πρώτη, αναλυτική επίσκεψη στο ιατρείο θα συζητήσουμε το συνολικό πλάνο πρόληψης. Στα πλαίσια αυτά θα μιλήσουμε και για τη συνήθεια και μεθοδολογία της αυτοεξέτασης μαστών.

Τι είναι και πως γίνεται η αυτοεξέταση μαστού;

  1. Κοιταζόμαστε στον καθρέπτη

Μπροστά στον καθρέπτη, κοιτάζουμε το στήθος μας από κοντά. Μπροστά, δεξιά και αριστερά, συγκριτικά δεξιά με αριστερά: Δέρμα, σχήμα – μέγεθος και θηλές έχουν αλλαγές;

  • Πρώτα με τα χέρια στο πλάι
  • Ύστερα με τα χέρια ψηλά
  • Τέλος, με τα χέρια στη μέση και γέρνοντας λίγο προς τα εμπρός
  1. Κάνουμε αυτοψηλάφηση μαστού

Η αυτοψηλάφηση γίνεται κατά προτίμηση όταν είστε ξαπλωμένη. Εναλλακτικά πολλές γυναίκες προτιμούν να αυτοεξετάζονται όρθιες στο μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα και όχι ολόκληρη η παλάμη. Οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν να εξετάζουν με απαλές κινήσεις όλη την έκταση του μαστού και της μασχάλης.

Αφού σηκώσουμε ψηλά το χέρι, ξεκινούμε από το έξω μέρος του στήθους. Αρχικά κάνουμε ψηλάφηση μασχάλης, ψάχνοντας για διογκωμένους λεμφαδένες. Συνεχίζουμε με το έξω μέρος του στήθους, προχωρώντας προς τη θηλή. Τελειώνουμε σε ύπτια θέση, ψηλαφώντας το έσω μέρος του στήθους προς το στέρνο.

Στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Affidea Central διενεργούνται οι εξής πράξεις πρόληψης και διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού:

  • Ψηφιακή μαστογραφία και ψηφιακή διαγνωστική απεικόνιση μαστών
  • 3D ψηφιακή μαστογραφία (μαστογραφική τεχνική τομοσύνθεσης)
  • Εξειδικευμένο υπερηχογράφημα μαστού (χαρτογράφηση μαστού)
  • Ελαστογραφία μαστού
  • Μαγνητική μαστογραφία μαστών
  • Ελάχιστα επεμβατικές πράξεις διάγνωσης ύποπτων για κακοήθεια βλαβών, κατευθυνόμενες υπό υπερήχους ή υπό ψηφιακό τομογράφο ή υπό 3D τομοσύνθεση:
  • FNA μαστού και μασχαλιαίων λεμφαδένων – (κυτταρολογική βιοψία βλάβης δια λεπτής βελόνας)
  • FNB μαστού (Core biopsy) – (ιστολογική βιοψία βλάβης διά λεπτής βελόνας)
  • Προεγχειρητική σήμανση βλάβης με συρμάτινο οδηγό Hook
  • Σήμανση βλάβης με marker προεγχειρητικής χημειοθεραπείας

Σύντομα στη μονάδα μας πρόκειται να ξεκινήσει η δυνατότητα 3D στερεοστατικής βιοψίας μικροαποτιτανώσεων και αψηλάφητων βλαβών μαστού, στο νέο σύστημα στερεοταξίας που πρόκειται να εγκατασταθεί στον χώρο του ψηφιακού μας μαστογράφου.

 

Σχετικά Άρθρα

1

1 Φεβρουαρίου, 2021

Αυτοεξέταση μαστού: Φροντίδα και άμυνα της γυναίκας

Κάθε μήνα, κατά την αρχή της περιόδου, κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ένα δώρο στον εαυτό της και να φροντίσει για την ασφάλειά της. Αυτό είναι η αυτοεξέταση μαστού. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και αυτές που δεν έχουν πια περίοδο, μπορούν να ορίσουν μία συγκεκριμένη ημέρα του μήνα για να μην το αμελούν. Βοηθά τη […]