Μαστογραφία: Μύθοι και πραγματικότητα - Affidea Ελλάδος

1 Ιουνίου, 2021

Μαστογραφία: Μύθοι και πραγματικότητα

Με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει δυνατότητα διάγνωσης σε πολύ αρχικό στάδιο. Δυστυχώς, όμως, η ελλιπής ενημέρωση, οι λανθασμένες πρακτικές και ο φόβος της νόσου, γεννούν μύθους που αποτρέπουν από την εξέταση.

Ας απαντήσουμε στα συχνότερα ερωτήματα που απασχολούν μια γυναίκα για την μαστογραφία.

  1. Είμαι υγιής, στην οικογένεια μου δεν έχουμε ιστορικό καρκίνου, γιατί να κάνω μαστογραφία;

Ο καρκίνος μπορεί να υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα για χρόνια, χωρίς συμπτώματα και το ελεύθερο ιστορικό δεν εγγυάται πως δεν θα συμβεί. Ο προληπτικός έλεγχος αυξάνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης, οδηγώντας στην ίαση.

  1. Φοβάμαι να κάνω μαστογραφία, αν μου βρουν κάτι;

Ο φόβος είναι ένα σεβαστό συναίσθημα, όμως δεν πρέπει να μας απομακρύνει από την λογική. Οι σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας επιτυγχάνουν υψηλότατα ποσοστά ίασης, αρκεί η νόσος να εντοπιστεί νωρίς.

  1. Η μαστογραφία έχει ακτινοβολία, μήπως κινδυνεύω να πάθω καρκίνο;

Διεθνείς κανονισμοί ακτινοπροστασίας πιστοποιούν πως η δόση ακτινοβολίας είναι ελάχιστη και δεν προκαλεί καρκίνο.

  1. Πότε να ξεκινήσω μαστογραφία; Είναι ανάγκη να κάνω κάθε χρόνο;

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες προληπτικού ελέγχου συστήνουν έναρξη μαστογραφίας στα 40 έτη και ετήσιο επανέλεγχο ως τα 75 έτη. Η οδηγία αυτή ενίοτε εξατομικεύεται, όπως π.χ. αν μια γυναίκα ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

  1. Την προηγούμενη φορά με πόνεσαν στη μαστογραφία, μήπως να κάνω άλλη εξέταση;

Η πίεση του μαστού είναι απαραίτητη και ίσως ενοχλεί, όμως δεν πονάει όταν η εξέταση γίνει την σωστή ημέρα του κύκλου (πριν την εμμηνόπαυση) και με σωστή τεχνική. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία γίνονται όποτε χρειάζεται, όμως δεν αντικαθιστούν την μαστογραφία.

  1. Ποια ημέρα του κύκλου να κάνω μαστογραφία; Δεν έχω σταθερό κύκλο, πώς να κλείσω ραντεβού ;

Οι καλύτερες ημέρες του κύκλου είναι από την 4η έως την 12η. Σε περίπτωση ασταθούς κύκλου κλείστε το ραντεβού σας την πρώτη ημέρα.

  1. Αν έχω μικρό ή μεγάλο μαστό, ή αν έχω ενθέματα σιλικόνης μπορώ να κάνω μαστογραφία;

Φυσικά. Ειδικές τεχνικές εκτέλεσης εξασφαλίζουν επιτυχία σε κάθε περίπτωση.

  1. Γιατί ζητάτε παλαιότερες εξετάσεις απεικόνισης; Δεν αρκεί ο φετινός έλεγχος;

Ο συγκριτικός έλεγχος είναι πολλές φορές πολύτιμος, εξασφαλίζοντας ακρίβεια διάγνωσης.

  1. Πώς να επιλέξω ένα διαγνωστικό κέντρο για την μαστογραφία μου;

Ένα πιστοποιημένο ιατρικό κέντρο με εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο για την διάγνωση των παθήσεων του μαστού, μπορεί να σας προσφέρει την απαραίτητη πρόληψη.

  1. Πήρα τα αποτελέσματα της μαστογραφίας μου. Πρέπει να πάω σε άλλο ιατρό;

Ο ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος απαιτεί και κλινική εκτίμηση από εξειδικευμένο κλινικό ιατρό στις παθήσεις του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού δικαιολογημένα φοβίζει, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση είναι η λύση. Στην πραγματικότητα η μαστογραφία είναι δώρο που αξίζει κάθε γυναίκα να κάνει στον εαυτό της.

Σχετικά Άρθρα

1

1 Ιουνίου, 2021

Μαστογραφία: Μύθοι και πραγματικότητα

Με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η ψηφιακή μαστογραφία παρέχει δυνατότητα διάγνωσης σε πολύ αρχικό στάδιο. Δυστυχώς, όμως, η ελλιπής ενημέρωση, οι λανθασμένες πρακτικές και ο φόβος της νόσου, γεννούν μύθους που αποτρέπουν από την εξέταση. Ας απαντήσουμε στα συχνότερα ερωτήματα που απασχολούν μια γυναίκα για την μαστογραφία. Είμαι υγιής, στην οικογένεια μου […]