Απνοια ύπνου και μόνιμο ροχαλητό: Απαραίτητη η ιατρική αντιμετώπιση - Affidea Ελλάδος

19 Φεβρουαρίου, 2021

Απνοια ύπνου και μόνιμο ροχαλητό: Απαραίτητη η ιατρική αντιμετώπιση

Κανένας άνθρωπος δεν είναι άτρωτος στο χρόνο.  Κανένας δεν είναι φτιαγμένος από  αναλλοίωτα υλικά. Ωστόσο, η φύση έχει προνοήσει για τις μικροεπισκευές που χρειαζόμαστε από μέρα σε μέρα με το καθημερινό μας service στο συνεργείο του ύπνου. Του καλού ύπνου, όμως, του αναζωογονητικού, του αδιατάρακτου και συνεχή. Του ύπνου που οδηγεί στην αναρρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και στη ψυχοσωματική μας ανασύνταξη και ευεξία. Του ύπνου που μετά το πέρας του, παραδίδει ξεκούραστο και αξιόμαχο τον ανθρώπινο οργανισμό «ψυχή τε και σώματι» στην επόμενη ημέρα. Το μόνιμο ροχαλητό επιδρά ζημιογόνα στον ανθρώπινο οργανισμό και οφείλεται σε παθολογική εκτροπή της συμπεριφοράς του αυλού του ανώτερου αναπνευστικού.

Τι είναι το ροχαλητό και πως δημιουργείται;

Το ροχαλητό είναι ο ήχος που παράγεται κατά την διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και της μαλακής υπερώας (το πίσω τμήμα της οροφής του στόματος, του «ουρανίσκου»). Η δόνηση αυτή των τοιχωμάτων δημιουργείται από τη δύσκολη δίοδο του αέρα μέσα από έναν στενεμένο φάρυγγα. Η στένωση του φάρυγγα οφείλεται σε παράγοντες που έχουν σχέση με την ανατομική κατασκευή της περιοχής και τον βαθμό μυϊκής χαλάρωσης την ώρα του ύπνου.

Οι ιατρικές έρευνες τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι το ροχαλητό είναι μη φυσιολογική αναπνοή κατά τον ύπνο και σε αρκετές περιπτώσεις πρώτη “ηχηρή” ένδειξη σοβαρών διαταραχών στον ύπνο με σοβαρές επιπτώσεις. Σε ορισμένους ανθρώπους το ροχαλητό συνοδεύεται από πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από ένα λεπτό. Κατά τη διάρκεια των διακοπών αυτών σταματάει το ροχαλητό και ξαναρχίζει πιο έντονο, όταν το άτομο ξαναρχίζει να αναπνέει. Οι διακοπές αυτές της αναπνοής ονομάζονται άπνοιες.

Οι ίδιοι οι πάσχοντες από άπνοια κατά τον ύπνο, συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τις άπνοιες και σπάνια ξυπνάνε τελείως με αίσθημα σαν να πνίγονται. Ο ύπνος τους είναι πολλές φορές ανήσυχος με στριφογυρίσματα και τινάγματα των χεριών και των ποδιών καθώς προσπαθούν να πάρουν αναπνοή. Η υπνηλία, λόγω της υπνικής άπνοιας, θεωρείται η αιτία για το 8% των τροχαίων ατυχημάτων και είναι η κυριότερη αιτία μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων οφείλεται στην υπνική άπνοια. Μελέτες παγκοσμίως αναφέρουν ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής υπέρτασης, υπερτροφίας της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πως αντιμετωπίζεται;

Η αποφρακτική άπνοια είναι σοβαρή πάθηση με επικίνδυνες επιπτώσεις και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνετε ότι ο άνθρωπός σας παρουσιάζει μόνιμο ροχαλητό, με ή χωρίς αντιληπτές διακοπές της αναπνοής και ανεξάρτητα ηλικίας, οδηγείστε τον σε υπεύθυνη ιατρική αντιμετώπιση. Ένας απλός, φιλικός για παιδιά και ενήλικες, αλλά και οικονομικά προσιτός τρόπος είναι η ιατρική μέθοδος ψηφιακής ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στο σπίτι.

Η εξέταση «SNORE CHECK» είναι εντελώς απλή και ανώδυνη και πραγματοποιείται στον δικό σας χώρο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διερευνά με ακρίβεια το είδος και τα αίτια του ροχαλητού, ενώ διαπιστώνει εάν υπάρχει υπνική άπνοια και σε τι βαθμό, δίνοντας στον γιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η υπηρεσία «SNORE CHECK» της Affidea, με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της, αναλαμβάνει να παραδώσει τον εξοπλισμό της εξέτασης και να ενημερώσει αναλυτικά για τη χρήση του. Εφόσον πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, την επόμενη ημέρα, κατόπιν σχετικού προγραμματισμού, το προσωπικό του τμήματος παραλαμβάνει τον εξοπλισμό και τον παραδίδει στον γιατρό ο οποίος θα αναλύσει τα αποτελέσματα της καταγραφής της αναπνοής κατά τον ύπνο και θα επιληφθεί του προβλήματος.

 

Γράφει ο Γιώργος Ποταμίτης

Iατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΩΡΛ Τμήματος Affidea Περιστερίου, Συνεργάτης Affidea Κηφισιάς

Σχετικά Άρθρα

1

19 Φεβρουαρίου, 2021

Απνοια ύπνου και μόνιμο ροχαλητό: Απαραίτητη η ιατρική αντιμετώπιση

Κανένας άνθρωπος δεν είναι άτρωτος στο χρόνο.  Κανένας δεν είναι φτιαγμένος από  αναλλοίωτα υλικά. Ωστόσο, η φύση έχει προνοήσει για τις μικροεπισκευές που χρειαζόμαστε από μέρα σε μέρα με το καθημερινό μας service στο συνεργείο του ύπνου. Του καλού ύπνου, όμως, του αναζωογονητικού, του αδιατάρακτου και συνεχή. Του ύπνου που οδηγεί στην αναρρύθμιση του βιολογικού […]