Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή και κάτι παραπάνω; - Affidea Ελλάδος

9 Φεβρουαρίου, 2023

Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή και κάτι παραπάνω;

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, χρώματος μπλε ή κόκκινου, με εμφάνιση κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ λιγότερο συχνά παρατηρούνται στο πρόσωπο και στον κορμό. Οι ασθενείς και κυρίως οι γυναίκες, γιατί σε εκείνες εμφανίζονται συχνότερα,  τις χαρακτηρίζουν ως φλεβίτιδα ή σπασμένες φλέβες.

 

Που οφείλονται

Η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα, στην ορθοστασία, στις εγκυμοσύνες λόγω αυξημένης πίεσης των πυελικών φλεβών, σε ορμονικές διαταραχές ή μετά από λήψη αντισυλληπτικών, στην παχυσαρκία, όπως και μετά από μικροτραυματισμούς και χειρουργικές τομές, ενώ επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, τη ζέστη και οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή (solarium, θερμαντικά σώματα, θερμαινόμενα υποστρώματα κ.ά.).

 

Πρόληψη

Ουσιαστική πρόληψη δεν μπορεί να υπάρξει εύκολα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της βαριάς καθημερινότητας. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση σε αρχικό στάδιο, ώστε να μην επιδεινωθούν και εξαπλωθούν, όπως και η αποφυγή των παραγόντων που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

 

Συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες είναι συνήθως ασυμπτωματικές, ενώ λιγότερο συχνά και αναλόγως με την πυκνότητά τους και τα σημεία εμφάνισης, μπορούν να προκαλέσουν πόνο μικρής έντασης, αίσθημα καύσου και κνησμό.

 

Σταδιοποίηση

Σύμφωνα με τη σταδιοποίηση κατά CEAP -1994, οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων αποτελούν το πρώτο στάδιο της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και επειδή η φλεβική ανεπάρκεια είναι εξελικτική νόσος, όσο τις αφήνουμε τόσο θα χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

 

Διάγνωση

Η διάγνωσή τους βασίζεται τόσο στην κλινική εξέταση από έμπειρο αγγειοχειρουργό, όπως και στον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών). Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα στελέχη του επιπολής δικτύου, που τις τροφοδοτούν. Επομένως, η αντιμετώπισή τους πρέπει να ξεκινάει από τις μεγαλύτερες φλέβες που ανεπαρκούν, αλλιώς η θεραπεία τους δεν θα είναι αποτελεσματική και με διάρκεια.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών, εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις (ενεργός εγκυμοσύνη, θρομβοφιλία, θηλασμός, διαταραχές στην πήξη του αίματος) έχει σαν στόχο τόσο την αντιμετώπισή τους, όσο και την πρόληψη της εμφάνισης νέων, και γίνεται κυρίως με σκληρυντικές ενέσεις, θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και περίπου μισό αιώνα με άριστα αποτελέσματα, ενώ συμπληρωματικά για μικρότερες φλέβες χρησιμοποιείται δερματικό Laser τύπου ND YAG.

Για τις ευρυαγγείες, εκτός των κάτω άκρων, κορμού, προσώπου, εφαρμόζεται κατά κόρον το δερματικό laser.

Η διάρκεια της θεραπείας σχετίζεται με το μέγεθος και το εύρος τους, τα αποτελέσματα είναι ορατά σε περίπου 4 με 6 εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η υποτροπή και η επανεμφάνισή τους από τη στιγμή που η θεραπεία εφαρμόζεται από έμπειρο αγγειοχειρουργό μπορεί να φτάσει μέχρι το 10% παγκοσμίως.

Τέλος, μετά τις θεραπείες, οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους άμεσα.

Στο Αγγειοχειρουργικό Ιατρείο του Ομίλου Affidea στο Περιστέρι, γίνεται εκτίμηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών με αγγειολογικά προβλήματα από έμπειρο και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης ιατρό. Σκοπός του τμήματος είναι η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς με παθήσεις αγγείων που αφορούν όλο το φάσμα της αγγειολογίας – αγγειοχειρουργικής.

 

Γράφει ο Dr. Σεραφείμ Τ. Τούμπης

Αγγειοχειρουργός MD, MBA, MSc Ομίλου Affidea

Σχετικά Άρθρα

1

9 Φεβρουαρίου, 2023

Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή και κάτι παραπάνω;

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, χρώματος μπλε ή κόκκινου, με εμφάνιση κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ λιγότερο συχνά παρατηρούνται στο πρόσωπο και στον κορμό. Οι ασθενείς και κυρίως οι γυναίκες, γιατί σε εκείνες εμφανίζονται συχνότερα,  τις χαρακτηρίζουν ως φλεβίτιδα ή σπασμένες φλέβες.   Που οφείλονται Η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στην […]