Μεταβολικό σύνδρομο: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και οδηγίες πρόληψης - Affidea Ελλάδος

3 Αυγούστου, 2023

Μεταβολικό σύνδρομο: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και οδηγίες πρόληψης

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο (metavoliko syndrome) είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που συμβαίνουν μαζί, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων.

Το να έχετε μόνο μία από τις παραπάνω καταστάσεις δεν σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο, αλλά ότι έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Και αν αναπτύξετε περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις, ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ άνω των 50 ετών, με το ποσοστό των γυναικών που έχουν το σύνδρομο να είναι υψηλότερο από αυτό των ανδρών. Η ηλικιακή εξάρτηση του επιπολασμού του συνδρόμου παρατηρείται μάλιστα στους περισσότερους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του

Το μεταβολικό σύνδρομο (metavoliko syndrome) συνδέεται στενά με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Ένα σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται το μεταβολικό σύνδρομο είναι η μεγάλη περίμετρος της μέσης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και το παρατεταμένο χρόνιο άγχος μπορεί να συμβάλει στο μεταβολικό σύνδρομο.

Οι περισσότερες από τις διαταραχές που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου λιπώδους ιστού (κυρίως κεντρικού), τη μειωμένη HDL χοληστερόλη και την τάση προς αυξημένα τριγλυκερίδια, την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την αυξημένη γλυκόζη στους γενετικά ευαίσθητους. Άτομα που βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο, ή χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους για περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Το metavoliko syndrome συνδέεται επίσης με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Κανονικά, το πεπτικό σύστημα διασπά τα τρόφιμα που τρώτε σε ζάχαρη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθά τη ζάχαρη να εισέλθει στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά στην ινσουλίνη και η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα τόσο εύκολα. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, ακόμη και όταν το σώμα παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη, για να προσπαθήσει να μειώσει το σάκχαρό σας.

 

Και αν το σάκχαρό σας είναι υψηλό, μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματα του διαβήτη, όπως αυξημένη δίψα και ούρηση, κόπωση και θολή όραση. Το μεταβολικό σύνδρομο πενταπλασιάζει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 θεωρείται επιπλοκή του μεταβολικού συνδρόμου. Σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη ή μειωμένη γλυκόζη νηστείας, η παρουσία μεταβολικού συνδρόμου διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Είναι πιθανό ότι ο προδιαβήτης και το μεταβολικό σύνδρομο υποδηλώνουν την ίδια διαταραχή, καθορίζοντάς την από διαφορετικά σύνολα βιολογικών δεικτών.

Ο κατά προσέγγιση επιπολασμός του μεταβολικού συνδρόμου σε άτομα με στεφανιαία νόσο είναι 50%, με επιπολασμό 37% σε άτομα με πρόωρη στεφανιαία νόσο ηλικίας 45 ετών, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Με την κατάλληλη καρδιακή αποκατάσταση και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διατροφή, σωματική δραστηριότητα, μείωση βάρους και φάρμακα, ο επιπολασμός του συνδρόμου μπορεί να μειωθεί.

Υπάρχει έρευνα που συσχετίζει συννοσηρότητα με ρευματικές παθήσεις. Τόσο η ψωρίαση όσο και η ψωριασική αρθρίτιδα έχει βρεθεί ότι σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο φαίνεται να είναι συννοσηρότητα έως και στο 50% των ατόμων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Μπορεί να προϋπάρχει ή μπορεί να είναι συνέπεια της πνευμονικής παθολογίας της ΧΑΠ.

Οι λιποδυστροφικές διαταραχές γενικά συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Τόσο γενετικές όσο και επίκτητες μορφές λιποδυστροφίας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά από τα μεταβολικά συστατικά του συνδρόμου.

Πώς μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής του

Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορείτε να υιοθετήσετε προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, όπως:

  • Τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας/άσκησης
  • Πολλά λαχανικά, φρούτα, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Περιορισμό κορεσμένων λιπαρών και αλατιού στη διατροφή σας
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Διακοπή καπνίσματος

Συνοψίζοντας, η δια βίου δέσμευση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει τις καταστάσεις που προκαλούν μεταβολικό σύνδρομο.

Σχετικά Άρθρα

1

3 Αυγούστου, 2023

Μεταβολικό σύνδρομο: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και οδηγίες πρόληψης

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το μεταβολικό σύνδρομο Το μεταβολικό σύνδρομο (metavoliko syndrome) είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που συμβαίνουν μαζί, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων. Το […]