Με την υποστήριξη του Ομίλου Affidea το ετήσιο διήμερο Συνέδριο Health IT - Affidea Ελλάδος

19 Οκτωβρίου, 2023

Με την υποστήριξη του Ομίλου Affidea το ετήσιο διήμερο Συνέδριο Health IT

Ο Όμιλος Affidea στήριξε την πραγματοποίηση του Συνεδρίου Health IT, με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην εποχή του EHDS», που αποτελεί συνέδριο-θεσμό στα θέματα χάραξης και ανάλυσης της ψηφιακής στρατηγικής στην Υγεία και πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2023, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την BOUSSIAS.

Το συνέδριο κάθε χρόνο αποτελεί σημείο συνάντησης για συνέδρους από τον χώρο της Υγείας, ενώ στελέχη Πληροφορικής Νοσοκομείων, φορείς υγείας της χώρας, Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, επαγγελματίες υγείας, εκπρόσωποι εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, μέλη ερευνητικών ιδρυμάτων, καθώς και Ακαδημαϊκοί, συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τον Ψηφιακό Ανασχηματισμό του συστήματος υγείας.

Προτεραιότητα του Ομίλου Affidea, του κορυφαίου Ομίλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με την σωστή ενημέρωση γύρω από θέματα προαγωγής της υγείας και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας μέσα από καινοτόμες και προσβάσιμες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Ο Όμιλος Affidea εκπροσωπήθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου από τον ΙΤ Manager κ. Στάθη Βεληβασάκη.

Στάθης Βεληβασάκης: Οφέλη και προοπτικές της ψηφιακής υγείας μέσα από το πρίσμα της Affidea

 Στα οφέλη και στις προοπτικές της ψηφιακής υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αναφέρθηκε ο κ. Στάθης Βεληβασάκης, IT Manager Affidea Ελλάδος, μιλώντας στο συνέδριο Health IT.  Όπως ανέφερε, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ «Ψηφιακή Υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία», η Ελλάδα, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, κατατάσσεται στην 26η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών φακέλων υγείας, ενώ καταλαμβάνει την 25η θέση στην ανταλλαγή κλινικών δεδομένων ηλεκτρονικά.

Μάλιστα, η δημιουργία κέντρων αριστείας για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας μέσω συλλογής και αξιοποίησης των RWD αναμένεται, σύμφωνα με τη μελέτη, να έχει οφέλη στην οικονομία. Ειδικότερα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 959.000 ευρώ, ενώ κάθε 1 εκατ. ευρώ επένδυσης στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να δημιουργήσει 24 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.

Καθώς ολοένα οδηγούμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό ανάγκης για ψηφιοποίηση, οι υπηρεσίες υγείας του αύριο απαιτούν διαλειτουργικότητα με ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, έξυπνα και προσβάσιμα ψηφιακά συστήματα, διαθεσιμότητα ψηφιακών εφαρμογών, ενημερωμένα συστήματα, συμμετοχή του εξεταζόμενου στα συστήματα αυτά, και αξιοποίηση των δεδομένων.

Για την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής υγείας στην Αffidea, ενισχύθηκε η ψηφιακή ετοιμότητα του Ομίλου με όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα συστήματα, ώστε να εναρμονιστεί με τις τάσεις της τεχνολογίας και έχει μεταβεί εξολοκλήρου στο cloud, ενώ παράλληλα με μια σειρά δράσεων και εργαλείων ενισχύει την εξωστρέφεια με στόχο τη μετάβαση σε ένα μοντέλο «έξυπνου διαγνωστικού κέντρου» με χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την εξασφάλιση της βελτίωσης της φροντίδας των εξεταζομένων.

Η Affidea είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που συμμετέχει στον Εθνικό Φάκελο Υγείας myHealth, επιτυγχάνοντας πλήρη διαλειτουργικότητα.  Παράλληλα, ο ‘Oμιλος Affidea έχει αναπτύξει το myaffidea, σε συνεργασία με την Gnomon Informatics SA. Το myaffidea είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υγείας, που δίνει την δυνατότητα στον/ην εξεταζόμενο/η να έχει σε ηλεκτρονικό αρχείο τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, να τα διαχειριστεί όπως επιθυμεί 24/7, καθώς και να αποστείλει στον θεράποντα ιατρό του.

Τέλος, αν και ακόμα οι συνθήκες είναι πρώιμες, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πραγματικότητα στην Affidea, με τον Όμιλο να την αξιοποιεί σε πάνω από 100 εφαρμογές σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Βεληβασάκης.

Σχετικά Άρθρα

1

19 Οκτωβρίου, 2023

Με την υποστήριξη του Ομίλου Affidea το ετήσιο διήμερο Συνέδριο Health IT

Ο Όμιλος Affidea στήριξε την πραγματοποίηση του Συνεδρίου Health IT, με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην εποχή του EHDS», που αποτελεί συνέδριο-θεσμό στα θέματα χάραξης και ανάλυσης της ψηφιακής στρατηγικής στην Υγεία και πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά, στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2023, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την BOUSSIAS. Το συνέδριο κάθε χρόνο […]