Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV - Affidea Ελλάδος

1 Νοεμβρίου, 2022

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV

Τι είναι ο HPV ?

Ο HPV είναι ένας ιός (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – human papilloma-virus) που μολύνει το δέρμα ή διάφορους βλεννογόνους, όπως στον τράχηλο ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις η μόλυνση οδηγεί στην εμφάνιση θηλωμάτων (αναπτύξεις που μοιάζουν με κονδυλώματα). Υπάρχουν 140 τύποι του HPV. Ορισμένοι τύποι HPV, γνωστοί ως τύποι υψηλού κινδύνου, μεταδίδονται σεξουαλικά και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή άλλους καρκίνους. Οι χαμηλού κινδύνου τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν κοινά κονδυλώματα, κονδυλώματα (κονδυλώματα στο πέλμα του ποδιού), κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσει ο HPV;

Οι διάφοροι τύποι του HPV μολύνουν διαφορετικά μέρη του σώματος και μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Οι περισσότερες λοιμώξεις με οποιονδήποτε τύπο HPV δεν έχουν συμπτώματα και ξεκαθαρίζουν φυσικά, μέσα σε 12-24 μήνες.

Ωστόσο, τουλάχιστον 1 στις 10 λοιμώξεις με υψηλού κινδύνου, σεξουαλικά μεταδιδόμενους τύπους HPV μπορεί να παραμείνουν, μετατρέποντάς τις σε χρόνιες λοιμώξεις και προκαλώντας προκαρκινικές καταστάσεις. Όταν αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπίζονται στον τράχηλο, αναφέρονται επίσης ως τραχηλική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία (CIN). Εάν αυτός ο προκαρκινικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν ανιχνευθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Ποιοι τύποι HPV είναι πιο επικίνδυνοι;

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του κόλπου, του αιδοίου και του πέους και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, προκαλούνται από τον HPV. Οι 7 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον HPV τύπου 16 ή 18. Στις περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, 9 στις 10 περιπτώσεις προκαλούνται από τους τύπους 6 ή 11 του HPV.

Πώς εξαπλώνεται ο HPV;

Ο HPV μεταδίδεται από κάποιον που έχει τον ιό μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένο δέρμα, βλεννογόνους ή σωματικά υγρά. Περίπου 30 τύποι του HPV μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να είναι οποιαδήποτε στενή επαφή, όπως κατά τη διάρκεια κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής σεξουαλικής επαφής ή αγγίγματος των γεννητικών οργάνων. Αναφέρεται επίσης ότι ο HPV μπορεί να εξαπλωθεί από μια μολυσμένη μητέρα στο νεογέννητο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Πόσο συχνή είναι η HPV λοίμωξη;

Η λοίμωξη από HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως. Περίπου 8 στους 10 άνδρες και γυναίκες θα μολυνθούν με έναν ή περισσότερους σεξουαλικά μεταδιδόμενους τύπους HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

Γράφει ο Ιωάννης Κούτρας, Ιατρός – Γυναικολόγος Ομίλου Affidea

Σχετικά Άρθρα

1

1 Νοεμβρίου, 2022

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV

Τι είναι ο HPV ? Ο HPV είναι ένας ιός (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – human papilloma-virus) που μολύνει το δέρμα ή διάφορους βλεννογόνους, όπως στον τράχηλο ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις η μόλυνση οδηγεί στην εμφάνιση θηλωμάτων (αναπτύξεις που μοιάζουν με κονδυλώματα). Υπάρχουν 140 τύποι του HPV. Ορισμένοι τύποι […]