HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας - Affidea Ελλάδος

9 Νοεμβρίου, 2022

HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Είναι ο καρκίνος που προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από HPV λοίμωξη. Η μόλυνση με έναν τύπο HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα που περιβάλλουν τον τράχηλο. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις. Εάν δεν επουλωθούν ή δεν αφαιρεθούν, μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Χρειάζονται όμως χρόνια για να εξελιχθούν αυτές οι αυξήσεις σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η μόλυνση από έναν τύπο HPV υψηλού κινδύνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν νεαρή ηλικία πρώτης εγκυμοσύνης, τρεις ή περισσότερες τελειόμηνες εγκυμοσύνες, κάπνισμα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, HIV λοίμωξη ή παρουσία άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

 

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους που προσβάλλουν τις γυναίκες, με περίπου 30.000 περιπτώσεις και 15.000 θανάτους να καταγράφονται ετησίως στην Ευρώπη. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε χώρες χωρίς αποτελεσματικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (τα οποία ανιχνεύουν και θεραπεύουν τις προκαρκινικές αναπτύξεις και τον πρώιμο καρκίνο πριν προχωρήσουν).

 

Τι άλλες προληπτικές ενέργειες μπορεί να κάνει μια γυναίκα;

Υπάρχει εμβόλιο έναντι του HPV, συγκεκριμένα των τύπων 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58, και συγκαταλέγεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας.

 

Ποιες είναι οι εξετάσεις για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο τεστ ΠΑΠ ή Τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μη φυσιολογικής ανάπτυξης κυττάρων (προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις). Επίσης, το HPV-DNA test χρησιμοποιείται για την ανίχνευση τύπων HPV υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για την ανίχνευση προκαρκινικών αναπτύξεων και πρώιμου καρκίνου, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν προχωρήσουν, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ή να αποτρέψουν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο HPV εμβολιασμός σε συνδυασμό με τον τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο προσφέρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι το HPV-DNA test;

Ο έλεγχος για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μία από τις πιο σημαντικές εξετάσεις που μπορεί να κάνει μία γυναίκα σήμερα για να πρoστατέψει την υγεία της. Τo HPV-DNA τεστ είναι η ανίχνευση τoυ DNA των υψηλoύ κινδύνoυ στελεχών τoυ ιoύ σε κυτταρικό υλικό από τoν τράχηλo της μήτρας και αφορά τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Χρησιμοποιείται στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο. Το τεστ προσφέρει τρία αποτελέσματα σε ένα: μεμονωμένα αποτελέσματα για τους τύπους HPV 16 και HPV 18, καθώς και ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για άλλους 12 τύπους HPV υψηλού κινδύνου.

 

 

Γράφει ο Ιωάννης Κούτρας, Ιατρός – Γυναικολόγος Ομίλου Affidea

Σχετικά Άρθρα

1

9 Νοεμβρίου, 2022

HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας; Είναι ο καρκίνος που προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από HPV λοίμωξη. Η μόλυνση με έναν τύπο HPV υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικές αλλαγές στα κύτταρα που περιβάλλουν τον τράχηλο. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται […]