Πόσο διαδεδομένη είναι η οστεοπόρωση στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε   - Affidea Ελλάδος

10 Οκτωβρίου, 2023

Πόσο διαδεδομένη είναι η οστεοπόρωση στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε  

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου). Με την πάροδο των χρόνων γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη κατανόησης του ότι η διατήρηση ενός δυνατού μυοσκελετικού συστήματος είναι κομβική για τη θωράκιση της γενικής υγείας του ανθρώπου.

Το όνομα «οστεοπόρωση» μεταφράζεται ως «πορώδες οστό». Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Ως αποτέλεσμα, τα οστά γίνονται πιο αδύναμα, πιο σπογγώδη και πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να σπάσουν πολύ πιο εύκολα σε περίπτωση πτώσης.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η οστεοπόρωση μπορεί να θέσει τα οστά μας σε κίνδυνο κατάγματος από ακόμα πιο μικρά συμβάντα, όπως το φτάρνισμα ή κάποια πρόσκρουση που, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα οδηγούσε απλά σ΄ έναν ανεπαίσθητο τραυματισμό. Κατάγματα συνδεδεμένα με την οστεοπόρωση συνήθως εμφανίζονται στο ισχίο, τους καρπούς ή τη σπονδυλική στήλη.

Το μεγάλο ζήτημα με την οστεοπόρωση είναι αυτό που της έχει δώσει και τον τίτλο της «σιωπηλής ασθένειας»: είναι ασυμπτωματική και τις περισσότερες φορές εντοπίζεται μετά από κάποιο κάταγμα, όταν δηλαδή είναι πια σε προχωρημένο – λίγο ή πολύ – στάδιο.

 

Τι συμβαίνει, όμως, στη χώρα μας; Πόσο διαδεδομένη είναι η οστεοπενία ή/και η οστεοπόρωση;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι:

  • Ένας στους δύο Έλληνες έχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση και δεν λαμβάνει φάρμακα
  • Επτά στις δέκα γυναίκες νεαρής ηλικίας δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται
  • Η πλειονότητα των ενηλίκων δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»:

  • το 53% των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση ή οστεοπενία και δεν λαμβάνει φάρμακα
  • το 66% των Ελλήνων δεν ασκείται ποτέ
  • το 93% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών φτάνει το 58%
  • το 26% παρουσιάζει αστάθεια στη βάδιση, ενώ μόλις το 0,02% προσλαμβάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται

Αν και η οστεοπόρωση επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, η διαδικασία της οστικής απώλειας ξεκινά συνήθως σε πολύ μικρότερη ηλικία. Η οστική μάζα σταματά να αυξάνεται περίπου στην ηλικία των 30 ετών. Κατόπιν, οι επιλογές στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες μπορούν είτε να διατηρήσουν τα οστά υγιή, είτε να αρχίσουν να προκαλούν την αδυναμία τους και την πορώδη εικόνα, τα οποία μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσουν σε κλινική διάγνωση. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν είμαστε στην ηλικία των 20, των 30 ή των 40, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας προετοιμάσουν για μια διαδικασία γήρανσης με δυνατά και υγιή οστά.

Παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση:

  • Πρώιμη εμμηνόπαυση (<45 έτη)
  • Έλλειψη περιόδου για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών
  • Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις
  • Παθήσεις θυρεοειδούς
  • Παθήσεις μεταβολισμού του ασβεστίου
  • Παθήσεις δυσαπορρόφησης στο έντερο
  • Φάρμακα (γλυκοκορτικοειδή, χημειοθεραπεία)

Ως εξέλιξη των παραπάνω, το επιστημονικό κομμάτι της αντιμετώπισης και πρόληψης της νόσου έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.

O Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea και η OsteoStrong® προχώρησαν σε συνεργασία και από κοινού εκστρατεία ενημέρωσης για την υγεία των οστών, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και την θεραπευτική επίδραση στη διαγνωσμένη οστεοπόρωση, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, καθώς επίσης και την βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας των εξεταζόμενων.

Μέσω προνομιακών προγραμμάτων, τα οφέλη της OsteoStrong® στην υγεία των εξεταζόμενων του Ομίλου Affidea θα είναι σημαντικά, αφού η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, θεραπευτικά ή ανακουφιστικά στις «παρενέργειες» του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης.

 

Τεχνολογία αιχμής και καινοτόμες πρακτικές

 Το να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε όσον αφορά την υγεία των οστών μας είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό κομμάτι για την σωστή θωράκιση του μυοσκελετικού μας συστήματος.

DEXA

Η μέθοδος DEXA αποτελεί σύστημα υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας με χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Μετράει και τα τρία στοιχεία του σώματος (μύες, λίπος & οστά) με εξαιρετική ακρίβεια για την απώλεια ή προσθήκη μυϊκής μάζας ή λιπώδους ιστού. Υπολογίζεται με ακρίβεια το BMI (Body Mass Index – Δείκτης Μάζας Σώματος) σύμφωνα με την ισχύουσα κατάταξη του Π.Ο.Υ., ενώ μετράται το ενδοκοιλιακό λίπος και επιτυγχάνεται κατηγοριοποίηση του σωματότυπου κατά ανδροειδές και γυναικοειδές πρότυπο.

Η μέθοδος DEXA είναι ιδανική για αθλητές, για παρακολούθηση της απόδοσης προγραμμάτων δίαιτας ή διατροφής, για ανίχνευση μυϊκής ατροφίας και την παρακολούθηση της αποκατάστασης των μυών, στη διάγνωση οστεοπενίας – οστεοπόρωσης και στην παρακολούθηση της πορείας του σώματος και των επιπτώσεων σε αυτό από μία δίαιτα, έναν τραυματισμό, χειρουργείο ή το γήρας.


Οστικοί Δείκτες

Οι Οστικοί δείκτες αντιπροσωπεύουν ουσίες ή μόρια που βρίσκονται στο αίμα και τα ούρα και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες του σχηματισμού των οστών και της απορρόφησης των οστών. Οι Οστικοί δείκτες είναι σημαντικοί στην εξέταση της οστικής πυκνότητας για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Αξιολόγηση του Τροποποιητικού Κύκλου των Οστών: Το οστό αποτελεί ένα δυναμικό ιστό που υφίσταται συνεχή αναδόμηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Αυτή η διαδικασία αναδόμησης περιλαμβάνει την απομάκρυνση των παλαιών οστών και το σχηματισμό νέων οστών. Οι δείκτες των οστών βοηθούν στην αξιολόγηση του ρυθμού με τον οποίο αυτή η αναδόμηση συμβαίνει. Υψηλά επίπεδα δεικτών των οστών μπορεί να υποδηλώνουν υψηλή απορρόφηση των οστών, ενώ χαμηλά επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη σχηματισμού οστών.
  2. Παρακολούθηση της Υγείας των Οστών: Οι Οστικοί Δείκτες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των αλλαγών στην υγεία των οστών και για τον εντοπισμό οποιουδήποτε ανώμαλου ρυθμού τροποποίησης των οστών. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για περιπτώσεις όπως η οστεοπόρωση, όπου υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του σχηματισμού και της αφαίρεσης των οστών, που οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
  3. Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας της Θεραπείας: Οι δείκτες των οστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθήσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για πάθησεις που σχετίζονται με τα οστά. Για παράδειγμα, η OsteoStrong® αυξάνει το σχηματισμό των οστών μειώνοντας την απορρόφηση τους οδηγώντας σε αύξηση της οστικής πυκνότητας και αναχαίτηση της οστεοπόρωσης. Η παρακολούθηση των οστικών δεικτών βοηθά τους επαγγελματίες της υγείας να καθορίσουν αν η θεραπεία έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  4. Εκτίμηση του Κινδύνου Κατάγματος: Οι οστικοί δείκτες, σε συνδυασμό με άλλα διαγνωστικά εργαλεία, μπορούν να βοηθήσουν στην εκτίμηση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει κατάγματα. Υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων δεικτών των οστών μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, καθιστώντας τους σημαντικό μέρος της αξιολόγησης του κινδύνου κατάγματος.

Οι οστικοί δείκτες μπορούν να παρέχουν πολύτιμες συμπληρωματικές πληροφορίες και χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με άλλα κλινικά δεδομένα για να παρέχουν μία πιο σφαιρική αξιολόγηση της υγείας των οστών. Αξιολόγηση της κατάστασης του θυροειδούς και τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας είναι επίσης απαραίτητα.

Το σύστημα μέτρησης οστικής πυκνότητας (DEXA) που διαθέτουν τα διαγνωστικά κέντρα Affidea, αποτελεί σύστημα υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (ελαχιστοποίηση κατά 10 φορές) και μειωμένου χρόνου εξέτασης, με πολλαπλές κλινικές εφαρμογές. Ο Όμιλος Affidea επένδυσε παράλληλα στο σύστημα Prodigy Pro που προσφέρει πρόγραμμα της πλέον αξιόπιστης λιπομέτρησης, με το οποίο είναι δυνατή η εκτίμηση του καρδιο – μεταβολισμού και της σωματικής ευεξίας, ενώ βρίσκει εφαρμογή και στην αθλητική ιατρική.

Το πρωτοποριακό μηχάνημα είναι ιδανικό για ολοσωματική ανάλυση, λιπομέτρηση και προσδιορισμό θερμίδων βασικού μεταβολισμού, χάρη στην πλέον ακριβή, γρήγορη και αξιόπιστη μέθοδο DEXA (Dual Energy X-ray Absorpiometry – Διπλής Ενέργειας Φωτονιακή Απορροφησιομέτρηση), η οποία θεωρείται gold reference standard.

Σε αντίθεση με άλλες ακτινολογικές μεθόδους, η ποσότητα ακτινοβολίας που προσλαμβάνει το σώμα με το σύστημα τελευταίας γενιάς της Affidea, είναι ελάχιστη έως μηδενική και ισοδύναμη με μια κοινή έκθεση στον ήλιο.

Τα ολοκληρωμένα πακέτα αιματολογικών και προληπτικών εξετάσεων οστεοπόρωσης του Ομίλου Affidea προσφέρονται σε προνομιακές τιμές και διενεργούνται χωρίς να απαιτείται παραπεμπτικό γιατρού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλες τις εξετάσεις αλλά και για να κλείσετε ραντεβού, απευθυνθείτε στο κέντρο που σας εξυπηρετεί μέσω τηλεφώνου ή e-mail είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής Online booking. Ο κωδικός σας για τις ειδικές τιμές είναι το 2412.

Σχετικά Άρθρα

1

10 Οκτωβρίου, 2023

Πόσο διαδεδομένη είναι η οστεοπόρωση στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για να την αντιμετωπίσουμε  

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου). Με την πάροδο των χρόνων γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη κατανόησης του ότι η διατήρηση ενός δυνατού μυοσκελετικού συστήματος είναι κομβική για τη θωράκιση της γενικής υγείας του ανθρώπου. Το όνομα «οστεοπόρωση» μεταφράζεται ως «πορώδες οστό». Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των […]