Η Affidea στο «ΙΤ Directors Forum» με την τεχνολογία αιχμής στο επίκεντρο - Affidea Ελλάδος

3 Νοεμβρίου, 2022

Η Affidea στο «ΙΤ Directors Forum» με την τεχνολογία αιχμής στο επίκεντρο

Με την πανδημία να έχει επιταχύνει τη μετάβαση στην digital-first εποχή και τους οργανισμούς να υιοθετούν όλο και περισσότερο ψηφιακή προσέγγιση στις υπηρεσίες τους, τη λειτουργία τους και τις εμπειρίες που προσφέρουν στους πελάτες και τους υπαλλήλους τους, η ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει γίνει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Ο Όμιλος Affidea δίνει το “παρών” σε σημαντικές εκδηλώσεις που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο την δημιουργία ενός προηγμένου συστήματος υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στάθης Βεληβασάκης, IT Director της Affidea Ελλάδος, συμμετείχε σε ένα από τα κεντρικά πάνελ συζήτησης του συνεδρίου «ΙΤ Directors Forum», την κορυφαία εκδήλωση για την ελληνική κοινότητα των CIOs και των Διευθυντικών Στελεχών Πληροφορικής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, για 17η χρονιά, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα με κεντρικό μήνυμα «RevisITing Leadership in the Digital-First era», keynote ομιλίες από εξέχοντες διεθνείς Thought Leaders και ICT Experts και με πάνελ συζήτησης όπου συμμετείχαν κορυφαίοι Decision makers / ΙCΤ Leaders και η ελίτ των Ελλήνων CIOs, αναδεικνύοντας κρίσιμα και επίκαιρα θέματα της αγοράς, μέσα από ένα περιβάλλον δυναμικής ανταλλαγής απόψεων και εμπεριστατωμένης ανάλυσης  σε όλο το φάσμα σχεδιασμού και υλοποίησης της ΙΤ στρατηγικής.

O κ. Βεληβασάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ακόμα ανάγκη για on-premise υποδομές Πληροφορικής, χάρις των νέων τεχνολογιών Cloud, επισήμανε: «Οι λύσεις cloud είναι μονόδρομος και στα επόμενα χρόνια θα ενισχυθούν και θα θωρακιστούν ακόμα περισσότερο, χρειάζεται όμως στρατηγική. Η ιδέα μίας τοπικής on-premise εγκατάστασης παραμένει ισχυρή, λόγω της ευελιξίας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας, ενώ το cloud καταργεί την ταλαιπωρία της συντήρησης και της ενημέρωσης συστημάτων, επιτρέποντας μια εταιρεία να επενδύσει τον χρόνο και τους πόρους της για την εκπλήρωση των βασικών επιχειρηματικών στρατηγικών της.

Παρέχοντας πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε συστήματα και δεδομένα από μια ποικιλία συσκευών ανεξάρτητα από την τοποθεσία και με εγγυημένο χρόνο λειτουργίας 99%, το cloud γίνεται η νούμερο ένα επιλογή για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, με τα ποσοστά υιοθέτησης να φτάνουν το 88% το 2018. Συνεπώς οι εταιρείες που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο όγκο δεδομένων στην καθημερινότητά τους και απαιτούν την γρήγορη απόκριση και άμεση διαθεσιμότητα συνεχίζουν να υιοθετούν υβριδικά μοντέλα, περισσότερο σαν μέσο αποθήκευσης σε on-premise εξοπλισμό. Στο δίλημμα του cloud εναντίον του λογισμικού εσωτερικής εγκατάστασης, κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική και έχει διαφορετικές απαιτήσεις που θα επηρεάσουν την επιλογή της στρατηγικής ανάπτυξης».

Σχολιάζοντας την ερώτηση εάν το Cloud έχει ενεργήσει ως καταλύτης στην εφαρμοσμένη έρευνα τεχνολογιών που θα μπορούσαν να καταστήσουν το Cloud εξαιρετικά ασφαλές, ακόμα και για την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, ο κ. Βεληβασάκης σημείωσε: «Τα εργαστήρια cloud και η εξ αποστάσεως έρευνα είναι το μέλλον της επιστήμης. Η ελκυστικότητα αυτής της προσέγγισης έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλοί ερευνητές δεν μπορούσαν να επισκεφθούν αυτοπροσώπως τα εργαστήριά τους», ενώ κατέστησε σαφές ότι η πανδημία έχει λειτουργήσει ως καταλύτης καινοτομίας.

Και πρόσθεσε: «Το πιο προφανές πλεονέκτημα είναι η παραγωγικότητα καθώς οι ερευνητές μπορούν να διεξάγουν πολλά πειράματα ταυτόχρονα και να τα προγραμματίζουν για να εκτελούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ενώ κάνουν άλλες εργασίες. Δεν δαπανάται χρόνος για το στήσιμο και τη διάλυση του εξοπλισμού, τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη διόρθωση των οργάνων ή την αναπλήρωση των αποθεμάτων. Επιπλέον, η πλήρης ψηφιοποίηση όλων όσων συμβαίνουν στο εργαστήριο καθιστά στην πραγματικότητα ευκολότερη την καταγραφή και την παρακολούθηση των εργασιών που διεξάγονται σε ένα εργαστήριο.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η επιστήμη. Θα μπορούσε να λειτουργήσει αν είχαμε όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ροές εργασίας που μπορεί να χρειαστεί ένας βιολόγος, αλλά νομίζω ότι αυτά δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα στο επίπεδο πολυπλοκότητας και λεπτομέρειας που απαιτείται», εξήγησε ο Στάθης Βεληβασάκης.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ. Αλέξανδρος Ζιώμας, Director, Information Technology & Telecommunications Business Unit, Athens International Airport, Θανάσης Κάβουρας, Director Of Information Technology, Stadium OPAP Arena, Νίκος Κάπρος, Group IT Manager Europe South & Turkey ,Wilo SE, Νάσος Οικονομόπουλος, Global Head of Cloud and Emerging Technologies Risk, HSBC, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Ηλιάδης, Board Member (ISC)2 Hellenic Chapter.