Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Affidea Ελλάδος

29 Νοεμβρίου, 2023

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά την σεξουαλική επαφή. Ορισμένα από αυτά τα νοσήματα βρίσκονται σε αύξηση παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και των τακτικών ελέγχων.

 

Τα ΣΜΝ που έχουν επισημανθεί για την αύξησή τους είναι:

  1. HPV: Ο HPV είναι συνδεδεμένος με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους. Η εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.
  2. Γονορροϊκή Λοίμωξη και Χλαμύδια: Η ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά αυξάνεται, και είναι σημαντικό να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι.
  3. Σύφιλη: Η σύφιλη παραμένει πρόκληση για τη δημόσια υγεία, με αυξημένα περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι

  • Τα κρούσματα γονόρροιας έχουν αυξηθεί κατά 28% από το 2017, φτάνοντας τις 700.000 περιπτώσεις το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.
  • Τα χλαμύδια είναι επίσης σε άνοδο, κατά 4% από το 2020 έως το 2021, με 1,6 εκατομμύρια ετήσιες μολύνσεις.
  • Τόσο τα χλαμύδια όσο και η γονόρροια μεταδίδονται με το σεξ, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού, χωρίς προφυλακτικό, και είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Συχνά, η γονόρροια και τα χλαμύδια δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κολπική έκκριση ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση που μπορεί να συσχετιστεί λανθασμένα με άλλες παθήσεις, επομένως η εξέταση είναι σημαντική.

Οι μολύνσεις επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν θεραπεία για τα χλαμύδια κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη βλάβη στο αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Η γονόρροια μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου στις γυναίκες, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Οι άνδρες που δεν λαμβάνουν θεραπεία μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπογονιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η γονόρροια όσο και τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν από μια έγκυο σε ένα αγέννητο μωρό.

Όσον αφορά τις εξετάσεις, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι ότι η συχνότητα και ο τύπος των εξετάσεων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, τη σεξουαλική συμπεριφορά και άλλους παράγοντες.

  1. Έλεγχος HIV: Συνιστάται σε όλους τους ενήλικες και ειδικά σε όσους έχουν υψηλό κίνδυνο.
  2. Έλεγχος HPV: Το τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες είναι σημαντικό για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς επίσης και το εμβόλιο κατά του HPV είναι σημαντικό για την πρόληψη.
  3. Έλεγχος γονόρροιας και χλαμυδίων: Συνιστάται ειδικά για τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο.
  4. Έλεγχος σύφιλης: Είναι σημαντικός, ιδίως αν υπάρχει υποψία για μόλυνση.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να καθορίσετε ποιες εξετάσεις είναι κατάλληλες για εσάς, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη σεξουαλική συμπεριφορά και άλλους παράγοντες υγείας.

Ο Όμιλος Affidea προσφέρει ολοκληρωμένο πακέτο εξετάσεων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα πανελλαδικά, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές για την σεξουαλική υγεία εξετάσεις και συγκεκριμένα:

  • Αντισώματα έναντι Ηπατίτιδας Α
  • Αυστραλιανό Αντιγόνο (Ηπατίτιδα Β)
  • Αντισώματα έναντι Ηπατίτιδας C
  • HIV

H διάγνωση μπορεί να γίνει στο Εργαστήριο, μετά από απλή αιμοληψία.

Η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού για τον προληπτικό έλεγχο, η πρόσβαση όλων των ασθενών στις νεότερες θεραπείες και κυρίως η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη θεραπείας από όλους τους ασθενείς, αποτελούν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Σχετικά Άρθρα

1

29 Νοεμβρίου, 2023

Εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι οι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά την σεξουαλική επαφή. Ορισμένα από αυτά τα νοσήματα βρίσκονται σε αύξηση παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης και των τακτικών ελέγχων.   Τα ΣΜΝ που έχουν επισημανθεί για την αύξησή τους είναι: HPV: Ο HPV είναι συνδεδεμένος με […]