Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσουμε - Affidea Ελλάδος

27 Σεπτεμβρίου, 2021

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσουμε

Κάθε αλλεργία αποτελεί μία «λανθασμένη» (υπερβολική) ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια σε έναν παράγοντα, ο οποίος δεν είναι (υποχρεωτικά) επικίνδυνος για τον οργανισμό. Οι αλλεργίες μπορούν να έχουν εκδηλώσεις από διάφορα όργανα (μύτη, δέρμα, αναπνευστικό σύστημα), όπως επίσης και από τα μάτια. Το τμήμα των ματιών που συνήθως προσβάλλεται είναι ο επιπεφυκότας, δηλαδή η λεπτή διαφανής  μεμβράνη η οποία καλύπτει το τμήμα του ματιού που είναι λευκό, όπως επίσης και τα βλέφαρα από την εσωτερική τους πλευρά.

Μία από τις συνηθέστερες μορφές είναι η οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία εκδηλώνεται όταν τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα είναι άφθονα στο περιβάλλον. Συχνό αλλεργιογόνο αποτελεί η γύρη των φυτών, η παρουσία της οποίας στον αέρα είναι ιδιαίτερα αυξημένη την άνοιξη.

Τα συμπτώματα οφείλονται στο ότι τα κύτταρα του επιπεφυκότα απελευθερώνουν ισταμίνη και άλλες δραστικές ουσίες. Το πρωταρχικό σύμπτωμα είναι το αίσθημα κνησμού (φαγούρα) και στα δύο μάτια. Επίσης εμφανίζεται ερυθρότητα, δακρύρροια και κάψιμο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο επιπεφυκότας και τα βλέφαρα μπορεί  να παρουσιάσουν οίδημα (πρήξιμο).

Στην πρώτη γραμμή ανακούφισης από τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι οι κρύες κομπρέσες και η χρήση τεχνητών δακρύων που ξεπλένουν και αραιώνουν τη συγκέντρωση του αλλεργιογόνου στα μάτια, όπως φυσικά και η αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου.

Ωστόσο, για τη θεραπεία της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας υπάρχουν ειδικά φάρμακα με τη μορφή κολλυρίων. Οι δύο κύριες κατηγορίες κολλυρίων περιλαμβάνουν τα αντιισταμινικά και τους σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων. Τα πρώτα αναστέλλουν τη δράση της  ισταμίνης που ευθύνεται για τα ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ τα δεύτερα δρουν προφυλακτικά σε περίπτωση που ξαναέρθουμε σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Υπάρχουν σύγχρονα κολλύρια με συνδυαστική δράση. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας υποδείξει ποιο είναι το καταλληλότερο για εσάς και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να το παίρνετε.

Σε περιπτώσεις που είναι πιο βαριές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κολλύρια που περιέχουν κορτικοστεροειδή, τα οποία έχουν ισχυρή και άμεση δράση. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή και πάντα μετά από τη σύμφωνη γνώμη του οφθαλμιάτρου καθώς έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι χρήστες φακών επαφής είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, ιδιαίτερα σε περιόδους και σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση αλλεργιογόνων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να μην μπερδέψουμε την ξηροφθαλμία με την αλλεργία ή ένα επικίνδυνο έλκος κερατοειδούς.

Η συμβολή της ορθής οφθαλμολογικής εξέτασης είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αλλά και για την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων.