Εγκυμοσύνη και λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 - Affidea Ελλάδος

22 Αυγούστου, 2022

Εγκυμοσύνη και λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπτωματικών περιπτώσεων στον πληθυσμό των εγκύων (>90%) αναρρώνει χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Οι συμπτωματικές έγκυες παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID19 και θανάτου σε σύγκριση με τις συμπτωματικές μη έγκυες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Παράγοντες που έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών είναι η ηλικία (> 35 ετών), η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Σύμφωνα με αναφορές του CDC, οι έγκυες γυναίκες με συμπτώματα SARSCoV2 παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυξημένο κίνδυνο ανάγκης για μηχανικό αερισμό και ECHMO και αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

 

Ενδομήτρια Μετάδοση

Οι έγκυες παρουσιάζουν συχνότερα επιπλοκές της κύησης, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, σε σύγκριση με τις μη μολυσμένες ή τις ασυμπτωματικές θετικές στον ιό έγκυες γυναίκες.

Η ενδομήτρια μετάδοση είναι σπάνια. Η πιθανότητα ενδομήτριας μετάδοσης εκτιμάται σε <2% των εγκύων που μολύνθηκαν, παρόλα αυτά ελάχιστες επιβεβαιωμένες ενδομήτριες λοιμώξεις έχουν δημοσιευτεί.

Ενώ ο κίνδυνος αποβολής ή εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών δεν φαίνεται να αυξάνεται στη λοίμωξη COVID19, αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρου τοκετού σε μητέρες με σοβαρά συμπτώματα (πυρετός, υποξία, αλλαγή παλμών του εμβρύου), αλλά και σε μητέρες με ηπιότερη συμπτωματολογία.

Η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης (ενδομητρίως, περιγεννητικά) παραμένει αδιευκρίνιστη. Η περιγεννητική μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω του θηλασμού ή πιο συχνά μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ή άλλων εκκρίσεων της μολυσμένης μητέρας.

 

Εμβολιασμός έναντι του νέου κορονοϊού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Συστήνεται ο εμβολιασμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη, ή είναι εγκυμονούσες, ή γυναικών που μόλις έχουν γεννήσει. Η πλειονότητα των διεθνών ιατρικών οργανισμών και των αρχών δημόσιας υγείας συστήνει επίσης τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, πάντα σε συνάρτηση με την αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης κατά την κύηση.

Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του SARSCoV2, όλων των εγκύων γυναικών, σε όλα τα τρίμηνα, κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια. Σύμφωνα με την Εταιρεία, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των προσβεβλημένων γυναικών (73%) παραμένει ασυμπτωματικό, σε περίπτωση συμπτωματικής νόσου ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις μη εγκύους αναπαραγωγικής ηλικίας , όπως αυξάνει επίσης και ο κίνδυνος για μηχανικό αερισμό.

Επιπλέον, η μητρική λοίμωξη έχει δυνητικά δυσμενή επίδραση και στην έκβαση της κύησης, αυξάνοντας τον αριθμό των πρόωρων τοκετών. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται ο εμβολιασμός όλων των εγκύων και ειδικότερα εκείνων με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό) ή με συννοσηρότητες, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία κ.α.

Όταν ο βασικός εμβολιασμός των δύο δόσεων γίνεται νωρίς, στα αρχικά στάδια της κύησης, εξασφαλίζει τη μέγιστη προστασία στη μητέρα, μειώνοντας την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου λόγω COVID19, ενώ μειώνει και την πιθανότητα επιπλοκών της κύησης. Παρόλο που τα επίπεδα των εμβρυικών ή των νεογνικών αντισωμάτων είναι υψηλότερα όταν ο βασικός εμβολιασμός γίνεται αργά στην κύηση, αυτό το όφελος αντισταθμίζεται από το όφελος που προκύπτει για το έμβρυο και τη μητέρα όταν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται νωρίς.

Τέλος, δε συστήνεται η διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.

Πηγές:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/06/covid-19-egkymosini-emvoliasmos-20220628.pdf

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/06/covid-19-egkymosini-loimoxi-20220628.pdf –  26.06.2022