Η Affidea στηρίζει το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023 - Affidea Ελλάδος

13 Δεκεμβρίου, 2023

Η Affidea στηρίζει το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023

Ο Όμιλος Affidea στήριξε την πραγματοποίηση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, με τίτλο «40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΥ – Συνεργατικές λύσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.), με την υποστήριξη πολλών ακόμη επιστημονικών φορέων, από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.

Το Συνέδριο, που συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτέλεσε ένα παραγωγικό σημείο ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης πολιτικών υγείας, με την συμμετοχή περισσοτέρων από 1.000 εγγεγραμμένους συνέδρους. 200 Έλληνες και ξένοι ομιλητές, σε 10 ομιλίες και 30 στρογγυλά τραπέζια ανέλυσαν μείζονα θέματα για την πρωτοβάθμια και τη νοσοκομειακή φροντίδα, τη βιοϊατρική και φαρμακευτική τεχνολογία, την ψηφιακή υγεία, την πρόληψη και την δημόσια υγεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεδρία «Υποχρεωτικές Επιστροφές (Clawback) στην ΠΦΥ: Προεκτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση στη φροντίδα» η οποία εξέτασε το μείζον ζήτημα των υποχρεωτικών επιστροφών και την ασφυξία που επιβάλλει στην αγορά των διαγνωστικών εξετάσεων. Στο σύστημα του clawback και rebate αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), κ. Ιωάννης Καραμηνάς, ο οποίος υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχει στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, μηχανήματα και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Τα επιχειρήματα ενισχύθηκαν από την Ένωση Ασθενών Ελλάδος και την Α’ Αντιπρόεδρό της και Πρόεδρο του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», κα Μέμη Τσεκούρα, η οποία  εξήγησε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσβαση των ασθενών και των πολιτών σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε καλεσμένος ως σχολιαστής εκπροσωπώντας τον Όμιλο Affidea, ο Group Commercial Director της Affidea, κ. Αθανάσιος Λοπατατζίδης, στο πάνελ με θέμα «ΠΦΥ: Η πρόκληση του προσωπικού γιατρού» με συντονιστή τον κο Ανάργυρο Μαριόλη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό,  και ομιλητές τον κο Χρήστο Λιονή, Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, την κα Αθηνά Τατσιώνη, Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον κο Γιάννη Τούντα, Ομ. Καθηγητή Ιατρικής ΕΚΠΑ, και τον κο Εμμανουήλ Σμυρνάκη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό, Αναπληρωτή Καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ.

Όπως επεσήμαναν, «περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται ισχυρά συστήματα ΠΦΥ για την παροχή συνεχούς, ολοκληρωμένης και συντονισμένης φροντίδας για ολόκληρο τον πληθυσμό, δεν χρειάζονται μόνο για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες υγείας του γηράσκοντος πληθυσμού και στην αυξανόμενη επιβάρυνση των χρόνιων ασθενειών, αλλά πολλά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία».

Ο κ. Λοπατατζίδης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενδυνάμωση του ρόλου του προσωπικού γιατρού τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κοινωνία είναι διαιρεμένη σε δύο μπλοκ. Το γεγονός ότι το 40% του πληθυσμού που έχουν υψηλότερη οικονομική δυνατότητα επιλέγουν συστηματικά τον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να συνυπολογιστεί κατά την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας. Αναφερόμενος στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε ότι χρειάζεται η συλλογική γνώση όλων των εμπλεκομένων ώστε «να δημιουργήσουμε μια στρατηγική για να βγάλουμε τους πολίτες έξω από τα νοσοκομεία, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφώς καθορισμένο σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για τους προσωπικούς γιατρούς και για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας». Με βάση τη διεθνή του εμπειρία από 15 χώρες και τα αντίστοιχα υγειονομικά συστήματα στην Ευρώπη, πρότεινε να εστιάσουμε στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων που αποτελεί «πληγή» του συστήματος και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως Ολλανδία, Ελβετία, Πολωνία, Γερμανία, που δημιούργησαν Κέντρα  Αναφοράς/Αριστείας για νοσήματα υψηλής επίπτωσης, τα οποία θα μείωναν τη ροή στα νοσοκομεία και θα έδιναν άλλο περιεχόμενο στην ΠΦΥ.

Προτεραιότητα του Ομίλου Affidea, του μεγαλύτερου Ομίλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, είναι η ενίσχυση πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προαγωγή της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Affidea συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά συνέδρια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαλόγου για καίρια ζητήματα πολιτικής της υγείας.