Κύστεις μαστού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται - Affidea Ελλάδος

21 Ιανουαρίου, 2021

Κύστεις μαστού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι κύστεις του μαστού;

Πρόκειται για μορφώματα που περιέχουν υγρό, αποτελούν ένα ιδιαίτερα συχνό εύρημα και την συχνότερη αιτία επίσκεψης μιας γυναίκας στο μαστολόγο της.

Πώς δημιουργούνται οι κύστεις;

Δημιουργούνται από εκφυλισμένα λόβια τα οποία διατείνονται και γεμίζουν με υγρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δημιουργούν;

Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και πολλές φορές μάλιστα δεν γίνονται και εύκολα αντιληπτές από τις γυναίκες, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν και πόνο, είτε τοπικά είτε σε ολόκληρο το μαστό, και σπάνια να προκαλέσουν φλεγμονή ακόμη και μαστίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση των κύστεων;

Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των κύστεων του μαστού είναι το υπερηχογράφημα. Οι κύστεις του μαστού διακρίνονται σε απλές κύστεις, σε μικτές κύστεις και σε επιπλεγμένες κύστεις. Ανάλογα με το μέγεθός τους διακρίνονται σε μίκρο και μάκροκυστεις.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των κύστεων του μαστού;

Οι κύστεις του μαστού παρακολουθούνται τόσο κλινικά όσο και με υπέρηχο μαστών και παρακεντούνται όταν αυξηθούν πολύ σε μέγεθος,  αν έχουν και συμπαγή στοιχεία μέσα τους εκτός από υγρό, αν προκαλούν έντονο πόνο, αν η κύστη έχει ανώμαλο τοίχωμα με προσεκβολές. Αν, επίσης, μία κύστη παρακεντήθηκε πάνω απο 3 φορές και ξαναγεμίζει, τότε υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αφαίρεσή της.

 

Σχετικά Άρθρα

1

21 Ιανουαρίου, 2021

Κύστεις μαστού: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τι είναι οι κύστεις του μαστού; Πρόκειται για μορφώματα που περιέχουν υγρό, αποτελούν ένα ιδιαίτερα συχνό εύρημα και την συχνότερη αιτία επίσκεψης μιας γυναίκας στο μαστολόγο της. Πώς δημιουργούνται οι κύστεις; Δημιουργούνται από εκφυλισμένα λόβια τα οποία διατείνονται και γεμίζουν με υγρό. Ποια είναι τα συμπτώματα που δημιουργούν; Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και πολλές φορές μάλιστα […]