Πώς η COVID-19 επηρεάζει την καρδιά – Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες - Affidea Ελλάδος

10 Νοεμβρίου, 2023

Πώς η COVID-19 επηρεάζει την καρδιά – Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες

H λοίμωξη COVID-19 αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία από την οποία μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Παρόλο που είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, νεότερα δεδομένα την αναδεικνύουν ως πολυοργανική νόσο, η οποία προσβάλει συχνά και την καρδιά.

Οι εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα εμφανίζονται τόσο στην οξεία φάση όσο και σε μεταγενέστερα στάδια της νόσησης. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή νόσο ή με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου νοσούν σε σοβαρότερο βαθμό και έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

 

Τι προκαλεί η λοίμωξη COVID-19 στην καρδιά;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μία ειδική κατηγορία εμφράγματος του μυοκαρδίου (ισχαιμικού τύπου βλάβη) ή να επηρεάσει την καρδιά προκαλώντας φλεγμονή, δηλαδή μυοκαρδίτιδα ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής σε προσβολή της καρδιάς από COVID-19;

Στη λοίμωξη COVID-19 έχει παρατηρηθεί ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών  που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων, όπως η τροπονίνη, έως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια και την πνευμονική εμβολή.

Συμπτώματα, όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος και αίσθημα παλμών, χρήζουν καρδιολογικής εκτίμησης και πιθανότητα διερεύνησης με εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

 

Τι προσφέρει η μαγνητική τομογραφία καρδιάς στη διάγνωση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19;

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς προσφέρει υψηλότερης ευκρίνειας εικόνες, ακόμη κι από το υπερηχογράφημα (triplex καρδιάς), επιτρέποντας την ακριβή μελέτη της ανατομίας και της λειτουργίας της. Ήδη θεωρείται εξέταση αναφοράς για τη μέτρηση των καρδιακών όγκων ενώ ταυτόχρονα διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να δρα σαν μη επεμβατική βιοψία, χαρακτηρίζοντας ιστούς με ασφάλεια και υψηλή διαγνωστική ακρίβεια.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναδείξει τις επιπτώσεις της COVID-19 λοίμωξης στην καρδιά τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φάση, ανιχνεύοντας την ύπαρξη και το βαθμό της φλεγμονής και βλάβης τόσο στο μυοκάρδιο όσο και στο περικάρδιο.

Με άλλα λόγια με τη μαγνητική καρδιάς μπορούμε να ελέγξουμε εάν η λοίμωξη COVID-19  έχει προσβάλει την καρδιά, ακόμη και ατόμων που δεν είχαν παρουσιάσει καρδιολογικά συμπτώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθά τον καρδιολόγο στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και στην καθοδήγηση της θεραπείας, εάν χρειαστεί.

 

Πόσο ασφαλής είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς;

H μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη απεικονιστική εξέταση, η οποία δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Το γεγονός αυτό την καθιστά ασφαλή, ακόμα και για τα παιδιά. Παράλληλα, το ειδικό σκιαγραφικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά την εξέταση έχει πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει σημαντικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε σχέση με τα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε άλλες εξετάσεις.

 

Η καρδιολόγος του Ομίλου Affidea κα Ζωή Τσουμάνη έχει εξειδικευτεί επί σειρά ετών (2018 – 2023) σε κορυφαία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Brompton Hospital, Wythenshawe Hospital, Royal Berkshire Hospital) πάνω στην Καρδιακή Απεικόνιση και συγκεκριμένα τη Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς (EACVI level 3 accreditation in CMR) και την Αξονική Τομογραφία Καρδιάς (EACVI level 3 accreditation in CTCA).

Σχετικά Άρθρα

1

10 Νοεμβρίου, 2023

Πώς η COVID-19 επηρεάζει την καρδιά – Τι δείχνουν πρόσφατες μελέτες

H λοίμωξη COVID-19 αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία από την οποία μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Παρόλο που είναι κυρίως αναπνευστική νόσος, νεότερα δεδομένα την αναδεικνύουν ως πολυοργανική νόσο, η οποία προσβάλει συχνά και την καρδιά. Οι εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα εμφανίζονται τόσο στην οξεία φάση όσο και σε μεταγενέστερα στάδια […]