UGAP (Ultrasound-Guided Attenuation Parameter): Nέα πρωτοποριακή μέθοδος εκτίμησης και διάγνωσης του λιπώδους ήπατος - Affidea Ελλάδος

17 Ιανουαρίου, 2023

UGAP (Ultrasound-Guided Attenuation Parameter): Nέα πρωτοποριακή μέθοδος εκτίμησης και διάγνωσης του λιπώδους ήπατος

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος ή αλλιώς “λίπος στο συκώτι” είναι μια συχνή διαταραχή που σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Η νέα τεχνική της «ηλεκτρονικής βιοψίας» που πραγματοποιείται στην Affidea διευκολύνει την αναίμακτη διάγνωση και παρακολούθησή της.

Πόσο συχνή και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η λιπώδης διήθηση του ήπατος; Που οδηγεί τον ασθενή εάν εξελιχθεί και μείνει χωρίς θεραπεία;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) αποτελεί τη συχνότερη μορφή χρόνιας ηπατοπάθειας και την πρώτη αιτία ανεύρεσης παθολογικά αυξημένων ηπατικών ενζύμων στο γενικό πληθυσμό. Μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε φύλο, ηλικία και εθνικότητα.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα που μας «χτυπάνε» το καμπανάκι για το λιπώδες ήπαρ, το 20% του γενικού πληθυσμού θα αναπτύξει τη λιπώδη ηπατίτιδα (μη αλκοολικής αιτιολογίας) η οποία μπορεί να καταστεί επικίνδυνη και να οδηγήσει σε κίρρωση ή σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Προκαλείται από την παθολογική συσσώρευση λιπιδίων στα ηπατοκύτταρα σε άτομα που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ συνήθως ταυτίζεται με την παχυσαρκία. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ιστολογικών αλλοιώσεων που ξεκινά από την απλή στεάτωση, προχωρά στην ανάπτυξη φλεγμονής-οξείδωσης και κάποιου βαθμού ίνωσης στη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα και καταλήγει σε πολύ μικρό ποσοστό στην κίρρωση.

Το λιπώδες ήπαρ δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζουμε, καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα (αίσθημα ήπιου βάρους στο δεξιό υποχόνδριο) και συνήθως ανευρίσκεται τυχαία κατά τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση διότι προσβάλλει τα ενδοθήλια στα αγγεία και μάλιστα τα περιφερικά αγγεία πρώτα, που σημαίνει περιφέρεια σώματος αλλά κυρίως εγκέφαλο.

Το λιπώδες ήπαρ συνδυάζεται απολύτως με το μεταβολικό σύνδρομο. Όμως, συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες υψηλής επικινδυνότητας, όπως χαμηλή HDL (καλή χοληστερίνη), υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτης. Επομένως, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο ασθενείς, περίπου το 2-5% από το 25% του πληθυσμού, να αναπτύξουν φλεγμονώδη ηπατίτιδα η οποία θα οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα.

Εάν ο ασθενής δεν το προλάβει και δεν εντοπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε με θεραπεία, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί πολύ αρνητικά για τον ίδιο. Η πρώιμη διάγνωση και η αξιόπιστη κατηγοριοποίηση θα βοηθήσει ώστε ο κλινικός γιατρός να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης.

 

Τι αλλάζει στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου με τη νέα μέθοδο που στην ουσία αντικαθιστά την επεμβατική βιοψία με μία ηλεκτρονική βιοψία;

Στην Affidea εφαρμόζουμε την νέα πρωτοποριακή μέθοδο εκτίμησης του λιπώδους ήπατος «UGAP» (Ultrasound-Guided Attenuation Parameter). Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα αντικειμενικής εκτίμησης της λιπώδους διήθησης, παρά μόνο μια αδρή υπερηχογραφική εκτίμηση. Πλέον, με αυτή την καινούρια μέθοδο μετράμε ακριβώς σε μονάδες dB/cm/MHz και μπορούμε να κατατάξουμε τη λιπώδη διήθηση σε 3 στάδια S1, S2, S3 με σοβαρότερη μορφή την S3, με δυνατότητα επαναληψιμότητας της εξέτασης με μεγάλη αξιοπιστία.

Πρόκειται για ένα απλό υπερηχογράφημα που γίνεται από εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο γιατρό. Δεν έχει καμία παρενέργεια και είναι πάρα πολύ εύκολη εξέταση για τον ασθενή. Παλαιότερα κάναμε βιοψία που ήταν μια αιματηρή, επικίνδυνη μέθοδος.

Επιπροσθέτως, με αυτή τη νέα μέθοδο έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε τη βελτίωση ή την επιδείνωση σε κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Εκτός από αυτή τη τεχνική βέβαια, συμπληρωματικά έχουμε και την ελαστογραφία, την Shear Wave Elastography, για να εκτιμήσουμε και την ίνωση. Πράγματι, η ιατρική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχοντας κάνει μια αλματώδη ανάπτυξη, μας παρέχει σήμερα αυτή τη μέθοδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “ηλεκτρονική βιοψία”, συμβάλλοντας στην πρόληψη και στην ακριβή διάγνωση της λιπώδους διήθησης.

Πόσο έχει αλλάξει η πρόληψη στις μέρες μας χάρη σε αυτήν την μεγάλη τεχνολογική επανάσταση;

Η πρώιμη διάγνωση αλλά και η αξιόπιστη κατηγοριοποίηση της λιπώδους διήθησης μας βοηθάει να δούμε ποιοι ασθενείς έχουν συνεχή επιδείνωση και μετά από κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ποιοι από αυτούς παρουσιάζουν βελτίωση. Ο κλινικός γιατρός έχοντας ως γνώμονα αυτές τις αντικειμενικές μετρήσεις, δίνει συγκεκριμένες οδηγίες και θεραπεία με αποτέλεσμα να προφυλάξει τον ασθενή από τις συνέπειες της λιπώδους διήθησης με αναίμακτο τρόπο. Έτσι μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε το λιπώδες ήπαρ και από εκεί και μετά να αναλάβουμε να υποστρέψει η όλη κατάσταση προς όφελος του ασθενούς, κάτι που αποδεικνύεται από πολλές μελέτες.

 

 

Καθώς μιλάμε για πρόληψη, τι άλλο πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής αλλά και ο υγιής πολίτης για να προλάβει την εμφάνιση της λιπώδους διήθησης του ήπατος και τι πρέπει να κάνει σε ό,τι αφορά στις δικές του καθημερινές επιλογές στον τρόπο ζωής;

Προσεκτική δίαιτα και διατήρηση του ιδανικού βάρους με άσκηση οπωσδήποτε, άριστη ρύθμιση του διαβήτη, του θυρεοειδούς και της δυσλιπιδαιμίας, αποφυγή του αλκοόλ και μόνο τα απαραίτητα φάρμακα, κατόπιν σύστασης του γιατρού, είναι μεταξύ άλλων μερικά από τα βασικά προληπτικά μέτρα. Αρχίζουμε να ακολουθούμε μια πιο υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και μικρή ποσότητα ξηρών καρπών λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας ο οποίος βοηθάει στην επανόρθωση των βλαβών, ενώ προλαμβάνει την «επίθεση» των τοξινών σε ποικίλα όργανα του σώματός μας. Τρώμε λιγότερα λιπαρά κόκκινα κρέατα και προτιμάμε τα άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για εξευγενισμένα και επεξεργασμένα ψωμιά, ζυμαρικά και ρύζι. Τρώγοντας ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος, δύο φορές την εβδομάδα, μπορούμε να μειώσουμε την περιεκτικότητα λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας την ποσότητα της ανθυγιεινής χοληστερόλης στο σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση του ασθενούς από μια ομάδα γιατρών η οποία συνεργάζεται για την αποτελεσματικότερη και σωστή αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης. Συγκεκριμένα για το λιπώδες ήπαρ, αφού πρώτα γίνει η κατηγοριοποίηση, κάνουμε έναν προγραμματισμό, που σημαίνει ότι ο ασθενής συναινεί μαζί μας κι εμείς συμπορευόμαστε με τον ασθενή. Τον επανεξετάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, συζητούμε εάν έχει διορθώσει τη διατροφή του και το βάρος του, εάν έχει βελτιώσει τις συνήθειές του και την καθημερινότητά του. Το σημαντικότερο γεγονός βέβαια, όπως προαναφέραμε, είναι η δυνατότητα υποστροφής, γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, να κερδίσουμε την υγεία μας.

Συμπερασματικά, η αντιμετώπιση της πάθησης βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς, με τις συνήθειες διατροφής και συστηματικής άσκησης να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η υπερηχογραφική τεχνική (UGAP) είναι μια εύκολη, γρήγορη μέθοδος, και συνδυαζόμενη μάλιστα με την ελαστογραφία (Shear Wave Elastography) έχει τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης και παρακολούθησης των ασθενών με στεάτωση του ήπατος.

 

Τεχνολογία αιχμής και καινοτόμες ιατρικές πρακτικές

Στόχος του Ομίλου Affidea είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής αξιοπιστίας. Γι’ αυτό επενδύει σταθερά σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και σε πρωτοποριακές μεθόδους, εφαρμόζοντας διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και παράλληλα στη διασφάλιση του βέλτιστου ιατρικού αποτελέσματος. Ο Όμιλος Affidea διαθέτει τα πιο εξελιγμένα συστήματα υπερηχοτομογραφίας με τεχνολογία επικεντρωμένη στον ασθενή. Διασφαλίζοντας εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε πολύ μικρό συνολικό χρόνο εξέτασης, όλοι οι ασθενείς μπορούν να πραγματοποιήσουν από εξετάσεις ρουτίνας μέχρι και πιο εξειδικευμένες, λαμβάνοντας πλήθος πληροφοριών για την κατάσταση της υγείας τους.

Η εξέταση πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο Affidea Central υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Αγγειολόγου-Ακτινολόγου Δρ. Νικόλαου Λιάση, MD, PhD, Επιστημονικού Διευθυντή Affidea Central, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 97 (Πλατεία Μαβίλη), Αθήνα 11521. Για περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση και προγραμματισμό ραντεβού μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: +30 210 6770200 ή μέσω e-mail: central@affidea.com, καθημερινές 06:30-21:00 & Σάββατο 07:30-15:00.