Πώς γίνεται το HPV-DNA test - Affidea Ελλάδος

25 Απριλίου, 2023

Πώς γίνεται το HPV-DNA test

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γίνονται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, η οποία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ξαπλώνετε ανάσκελα σε ένα εξεταστικό τραπέζι, λυγίζετε τα γόνατά σας και βάζετε τα πόδια σας σε στηρίγματα στο τέλος του τραπεζιού.

Αρχικά εισάγεται ένα κάτοπτρο για να ανοίξει απαλά τον κόλπο σας για να δει τον τράχηλο. Μια μαλακή, στενή βούρτσα ή μια μικροσκοπική σπάτουλα χρησιμοποιείται για τη συλλογή ενός μικρού δείγματος κυττάρων από τον τράχηλό σας.

Στη συνέχεια, το δείγμα αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο, όπου τα κύτταρα μπορούν να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τους τύπους του HPV που προκαλούν καρκίνο (τεστ HPV). Μετά τη δοκιμή σας, μπορείτε να κάνετε τις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανέναν περιορισμό. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το πότε θα λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

 

Προετοιμασία

  • Αποφύγετε την επαφή, το πλύσιμο ή τη χρήση κολπικών φαρμάκων ή σπερματοκτόνων αφρού, κρέμες ή ζελέ για δύο ημέρες πριν από την εξέταση.
  • Προσπαθήστε να μην προγραμματίσετε την εξέταση κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Η εξέταση μπορεί να γίνει, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να συλλέξει ένα καλύτερο δείγμα κυττάρων σε άλλη στιγμή του κύκλου σας.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα από το τεστ HPV θα είναι θετικά ή αρνητικά:

  • Αρνητικό τεστ HPV. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης σημαίνει ότι δεν έχετε κανέναν από τους τύπους HPV που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Θετικό τεστ HPV. Σε θετικό αποτέλεσμα της συστήνεται η άμεση αξιολόγηση του αποτελέσματος στον/ην γυναικολόγο, που θα δώσει τις οδηγίες για περαιτέρω διερεύνηση.

Εάν τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου ή του HPV-DNA test είναι μη φυσιολογικά, ο/η γιατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε γυναικολόγο για κολποσκοπική εξέταση. Σε αυτή τη διαδικασία παρακολούθησης ο/η γιατρός σας χρησιμοποιεί έναν ειδικό μεγεθυντικό φακό (κολποσκόπιο) για να εξετάσει πιο προσεκτικά τον τράχηλό σας.

Σχετικά Άρθρα

1

25 Απριλίου, 2023

Πώς γίνεται το HPV-DNA test

Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γίνονται συνήθως κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, η οποία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ξαπλώνετε ανάσκελα σε ένα εξεταστικό τραπέζι, λυγίζετε τα γόνατά σας και βάζετε τα πόδια σας σε στηρίγματα στο τέλος του τραπεζιού. Αρχικά εισάγεται ένα κάτοπτρο για […]